mandag 27. april 2009

Jeg velger meg april...

Jeg velger meg april!
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder, -
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter, -
i den blir somren til!
Bjørnstjerne Bjørnson

Vårkjærminne. Dette er min absolutte favoritt!
Finnes det noe vakrere? Forsiktig, forsiktig først, men det kommer mer. Ikke mye, men litt mer.

Det er nesten litt arktisk her jeg bor om våren, på toppen av en ås, forblåst og uggent. I 20 år snart har jeg forsøkt å anlegge en hage, men det er bare det tøffeste og trausteste som vil vokse her hos meg, nesten ingenting spennende, og det blir sjelden mer enn halvparten så høyt som det skal.

Kaprifol i april.
Dette er en av de få plantene som trives her. Denne tok jeg med fra hytta i Sandefjord rett før Sønnen ble født. Den lurte litt på om den likte seg her, men etter fire-fem år bestemte den seg for å bli. Nå er de store, både Sønnen og kaprifolen. Den ser pjuskete ut nå, men bare vent.

Ingenting - absolutt ingenting - dufter som vill kaprifol i sommernatten!

Scilla har jeg vokst opp med. Jeg har løk både herfra og derfra, alle er litt forskjellige. Disse kommer kanskje fra min barndoms hage. Blått er den fargen jeg liker aller best, særlig om våren.

Har du gått i fjellet og studert fjellfloraen
noen gang? Bitte bittesmå planter som stikker frem tross kulde og kort sommer. Når andre viser frem bugnende bilder fra hagene sine, føler jeg meg litt fjellfloraisk her - det er liksom litt smått og lavt, litt lite - men når man legger seg ned på kne og studerer det lille som er, er det vakkert! Det er håp!

Dette, pluss noen krokus i ymse farger og en god del løvetann, er hva hagen min har å by på nå i april. Perleblomstene har jeg ikke sett noe til enda - de med den berusende duften. Anemonene som vi arvet etter oldemor, de som i gode år danner et hvitt teppe som vaier i vinden, lar visst vente på seg. De bittesmå, botaniske tulipanene som blomstrer i to etasjer - hvor er de? I fjor spredde oregano seg som ugress overalt, duftet deilig og tiltrakk set store mengder bier og sommerfugler - vil de dukke opp igjen? Dette kan bli spennende!


(Er det bare jeg som sliter med Blogger i dag??? Har brukt over en time på å få til dette innlegget - bilder og tekst kommer og går helt utenfor min kontroll. Nå ser det endelig ok ut på skjermen her, men hvordan ser det ut hos deg? Bare rot? Hulter til bulter?).

6 kommentarer:

 1. Vårkjærminne - jeg har sett den blomsten, men aldri visst hva den het. Den er nydelig.
  Jeg har svart på spørsmålet ditt i bloggen min :-)

  (Innlegget ditt har diktet øverst, bildene på den ene siden, og teksten på den andre siden.)

  SvarSlett
 2. Vårkjærminne har jeg hverken sett eller hørt om, men det var flott selv om den ikke er så stor. Deilig tid vi går i møte! Ønsker deg en fin aprildag.

  SvarSlett
 3. Blogger er litt ustadig rett som det er synes jeg. Faller plutselig ut og vil se ut som den vil selv.

  Takk for garnbutikktips. Synd jeg ikke visste om den andre for her er det bare sånne knøttsmå, mørke garn-sjapper. Det er nok dyrt med kvadratmeter, skjønner jeg. Man får jo ikke sett noe skikkelig selv om de har mye fint.

  Ikke ofte at jeg er på de trakter selv om det tar bare en drøy time å kjøre. Liker meg nok best nord for Minnesund etter noen år i Oslo og Ullensaker ;)

  SvarSlett
 4. hej!
  Du är en duktig fotograf och fångar blommornas karaktär på ett fint vis.
  Hälsar koftan

  SvarSlett
 5. Så nydelig innlegg! Blir rent poetisk her selv jeg. Jeg elsker å se blomsterinnlegg og vakre hager, og skulle ønske jeg hadde snev av iallefall EN grønn finger. Min hage er alltid en vill miks av hva de hadde igjen på Plantasjen hehe. Men men, vi kan ikke alle være god til alt har jeg hørt...

  SvarSlett
 6. Hm, ja, nå er det nok INGEN som vil hevde at min hage er vakker, men det er jo en og annen fin blomst der. Og det er vill miks her og - jeg tar det som vil overleve her jeg, og vill miks er helt flott syns jeg!

  SvarSlett