søndag 8. mars 2009

Flagget til topps!
Hurra for Kvinnedagen!

I dag står solen opp kl 0655 og trekker seg tilbake kl 1802 her i Oslo-området, i følge Almanakken. Dagen er 11 timer og 7 minutter – hele tre timer mer enn da jeg skrev mitt første blogginnlegg i begynnelsen av februar! Siden da har mer enn 1200 vært innom på besøk, det er utrolig hyggelig, og tusen millioner takk for alle fine kommentarer dere har lagt igjen her! Jeg sier som det sto kassalappen fra den lokale dagligvare’n da jeg var liten: Takk for besøket – velkommen igjen!

Den internasjonale kvinnedagen oppsto i begynnelsen av forrige århundre i sammenheng med kvinners kamp for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter. Les og bli klokere her. På vegne av alle medsøstre vil jeg få rette en stor takk til alle som opp igjennom har bidratt til fremskrittet. Joda, det er fortsatt et stykke igjen til full likestilling, men de verste jafsene er unnagjort. Det bør vi være takknemlige for!

Dagens quizspørsmål: Når fikk kvinner stemmerett i Norge? Svaret finner du her.

Girl Power!


Hva passer vel bedre på Kvinnedagen enn litt hønsestrikk?! Datterns og mine votter i Vamsegarn, fri fantasi og mønster litt herfra og derfra. Vi er glade i vottene våre begge to – de er varme og gode og tåler en støyt. Kan spesielt anbefales til snømåking, som det har vært en del av i vinter. Gode bruksvotter, dette!


Hønsestrikk oppsto som en del av den nye kvinnebevegelsen på 1970-tallet. Det var fritt og fargerikt og gamle og nye mønstre i skjønn forening. I etterkant lo vi litt av fargene og den overveldende frodigheten, men hønsestrikken fortjener jo absolutt en plass i strikkekulturhistorien! Dette er bilder fra en bok jeg lånte på biblioteket. Fantastisk bok!!! Hvis noen har den liggende …osv… så er jeg VELDIG INTERESSERT!!!!! Det er stort hull i strikkekulturbokhylla mi akkurat der, dessverre.


Rist løs, damer!! Disse freske damene fra gamle selbumønstre holder koken og tåler tidens tann. ”Dansebord” heter de så tekkelig i gamle strikkebøker, men tro hva de het på folkemunne? Og hvorfor er det bare damer? Hvem har lagd dem? Tror nok det var liv i damene i gamle dager også ja!


Og hvem er det som har bursdag på denne dag? Jo, det er meg! Jeg elsker å ha bursdag – skulle gjerne hatt det litt oftere jeg. Jeg er altså Fisk, Pisces, som ifølge noen er det verste av alle stjernetegn. Hvorfor det??? Jeg stortrives med å være fisk – livet går opp og ned og på kryss og tvers, og det er jo moro. Og dessuten, som det står skrevet, er fisken kunstnerisk, intuitiv, fantasirik og mottakelig for inntrykk. Sant alt sammen. Er du fisk, er det noe nytt hele tiden – livet blir aldri kjedelig.
Leste et sted at fiskene er det eneste tegnet som kun er styrt av hjertet, og ikke en kombinasjon av hode og hjerte, som åpenbart er mer normalt. Hjerte er helt fint for meg. Et annet sted leste jeg at fiskene, de hadde nok ikke helt funnet ut av livet på denne jord, og der måtte jeg nesten si meg enig. Men hvem har forresten det??

Hjertet på bildet er tapetsert med frimerker av norske oppfinnelser – ostehøvelen, bindersen og sprayboksen. Papphjerte fra Panduro, frimerker fra Posten, decoupagelim fra Panduro og arbeid utført av meg.
En god kvinnedag ønskes dere alle!

18 kommentarer:

 1. Gratulerer med dagen! For et flott innlegg. Hønsestrikk-boka bragte minner fra folkehøgskolen. Strikket ikke noe fra den selv, men det var det mange andre som gjorde.
  Håper du får en fantastisk dag!

  SvarSlett
 2. Gratulerer med dagen!!!

  Du skriver altså så indelig godt at jeg blir helt - helt fra meg - av fornøyelse. Det gjør jeg virkelig.

  Bloggen din er mosom og tankevekkende og alt en blogg skal være - så skriv mye, skriv hver dag, mange ganger hver dag!

  Ok, jeg skal slutte å mase nå.

  SvarSlett
 3. Gratulerer med dagen!! Storkoser meg her jeg sitter helt alene med kaffekoppen min og nyter stillheten og leser det utrolig herlige innlegget ditt:))
  Tusen takk for besøk og svar i bloggen min. Begynte å tenke på at jeg hadde formulert meg litt uklart, for det jeg egentlig lurte på var om du bare bruker èn sort garn. Men du tok den, du. Helt enig med deg i forhold til de betingelsene du stiller til garnet.
  Jeg tror jeg må gå igang med et teppe etterhver, må bare finne ut hvilke farger jeg kunne tenke meg og som jeg kan være fornøyd med lenge...

  Måtte du få en deilig dag med masse kos!

  SvarSlett
 4. Gratulerer dobbelt med dagen! Flotte votter du har laget. Jeg så nylig i en hønsestrikkbok fra 70-tallet, utrolig morsomt å se alle mønstrene - der temaene spente fra kvinnekamp til solidaritet med Afrika. Dessverre like aktuelt i dag - det er mye igjen å kjempe for. Stå på jenter!

  SvarSlett
 5. Takk i like måte!

  Likte vottene deres:)

  SvarSlett
 6. Gratulerer med dagen i dobbel forstand;-)

  SvarSlett
 7. Gratulerer med dagen Anne! Og så morsomt at du har så mange lesere. Men du skriver veldig godt, så det er vel ikke så rart ;)

  SvarSlett
 8. Grattis, vilken bra dag att vara född på, men det kommer ju med vissa krav/förväntningar kan man tänka sig.

  SvarSlett
 9. Jeg lurte også på om jeg skulle skrive et bloginnlegg om hønsestrikk akkurat i dag, men jeg ser du har gjort det så da utsetter jeg det noen dager ;)
  Så flotte ting du har strikka i hønsestrikk!

  Og, gratulrerer med dagen til dere også :D

  SvarSlett
 10. Gratulerer med dagen!! :D

  SvarSlett
 11. Gratulerer både med din egen dag og Kvinnedagen! Jeg bomma med 5 år på spørsmålet om stemmerett, men nå skal jeg prøve å huske det.
  Jeg har lurt på hva begrepet hønsestrikk egentlig står for, takk for forklaringen. Vottene er flotte! :-)

  SvarSlett
 12. Dobbelt gratulerer med dagen!

  SvarSlett
 13. Hønsestrikk - moro å bli minnet om det og den tiden!
  Jeg har dessverre ikke boka, skulle gjerne hatt den jeg og.

  Gratulerer med dagen til deg og:)

  SvarSlett
 14. Gratulerer med vel overstått dag, på fleire måter! :)

  Eg har hønsestrikkboka, men gir den ikkje frå meg.. Herleg bok!

  SvarSlett
 15. Vi er stadig nogen, der strikke hønsestrik, f.eks. i babytæpper, her: http://www.syenlap.dk/?p=1138

  SvarSlett
 16. Gøy at du tar opp gamle strikkemønstre! Husker godt jeg strikket meg en slik vest. Mye artig i bloggen din!

  SvarSlett
 17. Heisann, det er første gang jeg er innom bloggen din, og jeg har kost meg masse. Hjertens takk for meg! Og jeg har en utgave av Hønsestrikk, som jeg aldri har brukt, som du kan få overta. Bare ta kontakt på bloggen.

  SvarSlett
 18. Hei!

  Fantastiskt stilig hjerte av frimerker du har laget! Selv om jeg først og fremst samler på frimerker ble jeg overrasket da jeg så dette bildet første gang for ei godstund siden. Frimerkene du bruker finnes det jo ufattelig mange av, og hjertet har faktisk inspirert meg også til å lage "frimerkekunst" - mer om det kommer snart i et innlegg på bloggen min.

  Har du laget noe mer av frimerker?

  SvarSlett