lørdag 21. mars 2009

Hva har jeg rota meg borti nå da…

Nå skal jeg vise noe jeg har lagd etter oppskrift fra Det Nye. Ja, du leste riktig. Vi snakker ikke om Norsk Husflid her. På 70- 0g 80-tallet var det håndarbeidsoppskrifter i Ungdomsbladet Det Nye! Det var mye annet rart også, og bladet hadde en noe prektigere profil enn i dag. Dessverre har jeg ikke tatt vare på noen gamle Det Nye, så dere får nøye dere med det nye. Oppskriftene var fine også. Jeg har blant annet strikket en vest etter oppskrift derfra. Og jeg lærte meg å veve på brikkevev (!!) etter en artikkel i bladet! Det fikk jeg S i håndarbeid for, så jeg er Det Nye stor takk skyldig.Velbrukt oppskrift - litt frynsete, men høyt skattet likevel.

Jeg har heklet en god del av disse opp gjennom årene. Det begynte da jeg var student tidlig på 1980-tallet, og fant ut at jeg ville bruke opp bomullsrestegarnet mitt og hekle grytekluter til alle vennene mine i julegave. Vi var ferske hybelboere på den tiden, og kjøkkenutstyr var nyttige gaver. Alle fikk grytekluter i forskjellige farger, etter oppskrift fra Det Nye. Jeg modererte oppskriften litt– mens originalen var heklet i dobbelt garn, heklet jeg tett i enkelt garn, men dobbelt lag. Dessverre vet jeg ikke når oppskriften sto i bladet, men det må ha vært ca 1980.

Etter at prosjektet var ferdig, satt jeg igjen med mye mer restegarn enn da jeg startet. Og siden har det i grunnen bare ballet på seg. For å bruke opp restene, heklet jeg grytekluter til familien og meg selv også. De ble godt mottatt. Når jeg kom på besøk i de tusen hjem (også uanmeldt), hang gryteklutene mine på alles kjøkken. Det viste seg at de var Verdens Beste. Nesten alle grytekluter er for tynne, man brenner fingrene uansett. Men disse gryteklutene holder hva de lover – de er doble, tette og trofaste. Jeg har brukt dem i tjuefem år snart, og har enda ikke brent meg en eneste gang.

Velbrukte grytekluter - litt frynsere, men høyt elsket likevel.

Det viste seg at de var veldig solide også, de varte og varte i det uendelige. Men etter ti års tid ble de jo litt frynsete i kanten, og da ønsket folk seg nye. Og så fikk de det. Oppskriften har levd sitt eget liv og utviklet seg bort fra originalen. Men grovt sett er det de samme jeg lager den dag i dag. Det blir vel et par eller to i året nå for tiden.

Grytekluter under construction.

Og skulle du likevel brenne deg, er følgende kjerringråd velprøvd og vellykket her i huset: Smør på ufortynnet lavendelolje, rett fra flaska - rett på brannsåret, så fort som mulig. Lavendeloljen fra apoteket er helt ok. Da sønnen var en par-tre år gammel og skulle hjelpe mamma med pannekakestekingen, kom han i skade for å legge hånda i stekepanna. Jeg hadde nettopp lest om lavendeloljetrikset - og det hjalp! Ingen brannsår, ingen skriking, ingen arr. Men – det anbefales likevel ikke å legge hånda i stekepanna…Men hva har jeg rota meg borti nå? Jo, jeg ble jo nylig bitt av heklebasillen, nok en gang. Jeg har skrevet litt om det de siste dagene, her og her og her og her. Og du vet hva som skjer når du surfer rundt på nettet – du finner noe fint, klikker på en link, finner noe annet fint, klikker på en annen link osv. Til sist befinner du deg ratt her, og – vips – så har du meldt deg på gryteklut-swap. Det er en amerikansk gryteklutbyttering.

Men amerikanerne er da noe for seg selv. Jeg er en praktisk kjerring – jeg lager grytekluter i par, én til høyre og én til venstre hånd, når du for eksempel skal ta et brett ut av ovnen eller løfte en kjele med to hanker. Og jeg lager dem i bomull, som kan hives i vaskemaskinen sammen med farget vask på 60 grader, for det blir alltids litt matsøl på grytekluter, fett og sånt. Har da aldri sett en ull-gryteklut? Men her, her kan gryteklutene være både i ull og bomull, og jeg skal lage fem stykker, gjerne i odde farger. Og før sommeren skal jeg, om alt funker som det skal, få fem fine, ulike amerikanske grytekluter i retur. Forhåpentligvis ikke fem stykker i hvit ull…


Det blir spennende og morsomt! Jeg er allerede i gang – og siden mine er doble, blir det jo egentlig ti stykker da… Jeg lager dem i bomull fra resteposen, men siden den var blitt litt utplukka på farger, måtte jeg jo ut og handle noen nye. Og da snublet jeg over et bomullsgarnsalg, så nå ha jeg plutselig nokså mange farger og TO ”restegarns"poser. Sånn kan det gå.Og til slutt kan jeg kanskje lage meg et kunstverk! God lørdagskveld!
(Etter responsen på forrige innlegg å dømme, kan det komme til å knase av Chocolate Chip Cookies både her og der på lørdagskvelden. Jeg beklager hvis jeg har gjort noe som helst som påvirker kostholdet i negativ retning… ;-0).

16 kommentarer:

 1. Herlige grytekluter! Deilig med noen som er både tykke og store, så de kan brukes istedet for å bare henge til pynt.
  Men jeg må si jeg er spent på de fem odde amerikanske som kommer til å dumpe ned i postkassen din ;o)

  SvarSlett
 2. Flotte grytekluter!Litt av en restepose du har;-) Ha en fortsatt flott lørdagskveld

  SvarSlett
 3. Heihei!
  Felisi - jeg er spent selv jeg! Tror dette kan bli moro. Skal nok blogge dem etterhvert, men først har jeg visst to mnd på å produsere mine egne.

  Sidsel - det er kanskje en tilsnikelse å kalle det "reste"pose lenger... Det er jo mest nye nøster. Men det blir jo en del rester av det etter hvert da!

  SvarSlett
 4. Hehe, jeg må le. Dette høres akkurat ut som meg når jeg surfer på nett og finner mer og mer og vips så har jeg enten meldt meg på et eller annet, eller så har jeg kjøpt et eller annet. Gryteklutene dine er skikkelig fine da, har aldri hørt om doble, det må jo være veldig praktisk! Skal bli spennende å se hva du får igjen fra det store utland! Nydelige farger på bomullsgarnet ditt, er det ikke rart hvordan denne bomullen trekker i deg når du ser de i butikken - mye mer enn annet garn gjør... Det er vel kanskje fordi man kan kjøpe et nøste av hver farge (alle fargene!) og allikevel vite at man kan bruke det til noe. Sååå deilig å ha garnlager, men bomullslageret er det mest koselige å gå igjennom. Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 5. Så herlige grytekluter i skjønne farger!!! jeg har noe bomullsgarn liggende, mon tro om jeg skulle.....
  jeg leste også Det Nye fast. Og husker du at den nå så populære forfatteriennen Anne B Ragde hadde egen spalte der, med sine 2 boksere (hunder, altså)
  Og jeg tror også jeg har noen DN-oppskrifter liggende et sted......

  SvarSlett
 6. Gryteklutene dine var kjempefine, jeg skjønner godt at de er etterspurt.
  Det var jo et spennende prosjekt du har hengt deg på. Håper å få se noen av de du mottar.
  Det var så mange fine farger i det garnet du hadde kjøpt, så det blir sikkert noen flotte og fargerike grytekluter ut av det.
  Lykke til med prosjektet.

  SvarSlett
 7. De er kjempeflotte! Farger er gøy. Og heldigvis er det enkelt å skaffe seg restegarn..!

  SvarSlett
 8. Må si meg enig med lavendeloljetrikset mot brannsår. Det er det jeg bruker her i huset også - det eller Crab Apple fra Bach´s blomsterremedier. :)

  SvarSlett
 9. Hei! Takk for den koselige kommentaren inne på bloggen min! :)
  De gryte-lappene dine er jo bare helt fantastiske! Og så bra at de er så tjukke, problemet med heklede grytelapper er jo ofte at en brenner seg rett gjennom dem... Nydelige farger!!! og så har du jo laget så mye annet fint kan jeg se nedover bloggen din! Alle de fine vottene, likte spesielt de heklede gule og hvite! Skulle GJERNE hatt et sånt par på påskefjellet!!! LEKRE! Så gøy med hekle-grytelapp-bytte-klubb,da! Blir spennende å se hva du får i retur! Heldige er de som får fra deg iallefall!! Ha en nydelig hekle-uke! ;)

  SvarSlett
 10. Så flotte grytekluter, og så kjekt at man ikke kan brenne seg med dem. Det å gå i gang med et hekleprosjekt når man har det deilige utvalget av farger, det er bare deilig. Da kan virkelig kreativiteten flomme fritt.
  Jeg var fast leser av Det Nye gjennom tenårene, men jeg kan faktisk ikke huske håndarbeidsoppskriftene. Jeg strikket den gangen også, men jeg tror jeg var mest opptatt av siden hvor folk sendte inn sine hjemmelagde dikt. Det er iallefall det jeg husker i dag :-)

  SvarSlett
 11. Hilde - Jeg strikket faktisk en vest til moren min fra Det Nye da jeg var ca 15. Den ble så fin (syns jeg den gang) at jeg strikket en til meg selv også. I Fluffy, som garnet het. Dessverre har jeg kastet oppskriften.
  Ellers husker jeg best siden til Søren Superstar og Min største tabbe, der leserne sendte inn sine egne historier. Ojojoj, det var tider... ;-)

  SvarSlett
 12. Disse gryteklutene dine er bare rålekkre, du har valgt så fine farger!! Har vært inne å sett på de mange ganger, men ikke fått kommentert (dumme tele2), men nå er visst alt i orden:-) Over til tusenkronersspørsmålet; hvordan ta bilde av kameraetuiet med kameraet inni?! Hihi:-) Ja det var en historie for seg selv kan du tro! Vill jakt ettr sønnens kamera, fant det, tok bilder (ennå dårligere enn fra mitt kamera), men fant ikke kabelen som overførte fra kamera til pc:-( Hm...., jakt stua rundt etter noe jeg kunne putte i etuiet som lignet på kameraet!! Fant et par små pyntegjenstander som gjorde susen, sånn at jeg fikk tatt bilder med mitt eget kamera:o) Jeg juksa med andre ord! Hihi:-) Og det med at det utvider visste jeg fra forrige gang jeg laget etui, så denne gangen heklet jeg stramt! Godt man lærer av sine "feil"! Ha en flott helg!!

  SvarSlett
 13. For noen supre fargerike og flotte grytekluter, skulle gjerne hatt
  oppskriften på dem...
  Det er så fort gjort at de ikke blir helt flate om jeg bare skal hekle på "Gefühlen"!

  SvarSlett
 14. I like your hot pads, they looks wonderful. As you said, I don't understand any of what you've written, but I can always look at pictures. Do you know of a pattern for these hot pads, which are either in English or German? I would love to make these.

  SvarSlett
 15. I like this potholders very much. Is there somewhere a patern in English, German or Dutch?

  SvarSlett