torsdag 16. april 2015

Under oppussing...


Her er huset vårt. Vi bygde dette huset for snart 26 år siden, da vi var unge og fulle av pågangsmot. Vi bygde det solid, så det skulle vare lenge.


Her er badet vårt. Vi bygde det solid, det også, så det skulle vare en stund. Og det har det gjort. I over 25 år har det gjort tjenesten. Vi har byttet gardiner og skiftet lyspærer og en pakning eller to, men ellers har det stått slik siden 1989. Det begynte kanskje å bli litt gammeldags, nesten retro, men det fungerte utmerket og vi hadde ingen planer om å pusse opp.

Helt til plutselig en dag i fjor høst - da begynte det å renne vann gjennom taket og ned i etasjen under. Det var da jeg skjønte at det hadde vært lurere med bad i kjelleren, ikke i andre etasje, midt i huset...

For å gjøre en lang historie kort - det ble vått både her og der, og inn strømmet det med forsikringsfolk, rørleggere, takstmenn, fukteksperter, entreprenører etc etc for å kartlegge skadene. Fuktskader har en tendens til å spre seg utover - som en blekksprut, nesten.


Det kom en mann og sagde hull i taket i etasjen under, for å se om han fant lekkasjen. Det gjorde han ikke. Men nå hadde vi hull i taket i gangen.


Det kom en annen mann og sagde hull i veggen i rommet ved siden av for å se om han fant lekkasjen. Det gjorde han, og nå hadde vi hull i veggen også. Det var blandebatteriet i dusjen som lakk. For å hindre mere søl, hang han en søplesekk ned i en bøtte så vannet kunne renne dit, i stedet for rundt omkring i tak og vegger. Det så ikke så veldig profesjonelt ut, men det fungerte på et vis.

Badet måtte skiftes ut. Diverse tak/vegger/gulv også. Vi hadde et strabasiøst år i 2014 - var det noen som hadde drømt om en rolig vinter??


Ja, da var det bare å hive seg rundt da, og finne ut hvordan den nye badet skulle se ut. Alt vi hadde fra før, og som vi hadde vært godt fornøyd med, var gått ut på dato, så her var det bare å tenke nytt. Sånne gulvfliser, kanskje? Med et fiffig sluk midt på?


Eller sånne, kanskje? Disse syns jeg var fine, men Gemalen var ikke enig. Det er mye man skal finne ut av og bli enige om. Ett er sikkert: Det tar tid å farte rundt og se på baderomsutstyr - mange fine vinterlørdager gikk med til det.


Så ble huset pakket inn i plast, for det blir mye støv når man skal lage bad. Og hvem hadde ant at vi hadde så mye rot - som selvfølgelig måtte ryddes vekk. I mitt neste liv skal jeg bli en ryddig minimalist, slik at jeg alltid er forberedt når katastrofen inntreffer, det vil gjøre alt så mye enklere.


Det gamle badet ble hugget opp og kastet ut bit for bit, og for første - og forhåpentligvis siste! - gang kunne vi stå i første etasje og se ut gjennom vinduene i etasjen over.


Noen uker senere hadde vi et prikkete bad.


Og sånn ser det ut nå - med fliser på veggen. Forhåpentligvis blir det ferdig før ferien. Det er bare å glede seg - til nytt bad, slutt på plast og rot overalt, og et normalt liv.

Ha en fin dag!

15 kommentarer:

 1. Litt av et styr, Anne! Men nå ser det ut som dere kan skimte lyset i enden av tunnelen og ikke bare gjennom etasjeskillet ;) Det blir sikkert lekkert det nye badet og alt det andre også.
  Det med å bli minimalist kanskje er en god idé ... kanskje jeg skal "øve" litt på det i helgen...
  Ha en fin dag du også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, minimalist må være tingen. Men hvordan skal man klare seg uten alle tingene sine???

   Slett
 2. Stakkars deg! Det er ikke moro å ha det sånn. Husker med gru på da vi pusset opp badet, og innlemmet en liten luftebalkong i det for å få det litt større. Nå er det snart retro det også. Jeg husker det som i går, men det var i 1994. Hjelp, det er jo over 20 år siden! Men jeg har ingen opp-pussingsplaner, om ikke noe uforutsett skjer da...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det hadde ikke jeg heller. Absolutt ikke. Jeg liker ikke å pusse op engang.
   Men så skjedde det noe uforutsett.

   Slett
 3. Uff da..... dette ser veldig slitsomt ut! Lykke til med arbeidet.
  Det blir helt sikkert veldig bra til slutt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er trøsten. Nå har vi bodd sånn i seks uker, og det er ikke halvferdig.....

   Slett
 4. hjelpes meg, føler med dere...

  SvarSlett
 5. Gled deg til nytt bad og husk at du ikke skal igjennom den persen på veeeldig lenge :-) Vi har også masse stæsj og ting, men det meste kommer til nytte en vakker dag, det Øystein Sunde og vi enige om :-D Ha en deilig kveld
  Hilsen Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har fått ryddet litt da, og blitt kvitt en del rot. Men det er mye igjen...

   Slett
 6. Tror det blir veldig bra, ja. Etter hvert. Det gjelder bare å holde ut!

  SvarSlett
 7. Jeg sender også varme tanker og ønsker lykke til videre!
  Men så var det dette med å kvitte seg med ting da? Jeg er av dem som handler på gjenbruksbutikken istedet for å levere saker og ting der. Kjekt å ha! Og det fylles opp i skuffer og skap......

  God fredag fra Ingunn


  j

  SvarSlett
 8. Vannlekkasje er irriterende greier. Det fører med seg styr og strev og masse rot. Vi totalrenoverte bad da jeg gikk gravid for 6 år siden, jeg har mareritt fortsatt. Lykke til videre, med fliser lagt er det verste over :)

  SvarSlett
 9. Oj sann. vann lar seg ikke styre når det er på ville veier. Stakkars dere da. Ser jo ut som om huset blir kraftig fornyet da. Ønsker dere lykke til. Mange valg som må tas ved oppussing. God helg til deg.
  Klem

  SvarSlett
 10. Så mye styr litt vann kan lage!
  Her er vi nesten samme situasjon, bare at her renner det vann inn i kjelleren, så nå står det en diger gravemaskin utafor og jeg rømmer stedet og drar på hytta så får gemalen ordne opp. Godt det ikke er midtvinters!
  Lykke til med deres oppussing, det kommer sikkert til å bli kjempefint om en stund.

  SvarSlett