tirsdag 23. desember 2014

En julehistorie...


Jeg vil gjerne få ønske deg en fin og fredelig jul!  

Takk for at du har funnet veien hit til bloggen, og en stor takk til alle dere som legger igjen kommentarer! Det varmer et julehjerte. Jeg har lett forgjeves etter julestemningen i år, men det blir jul allikevel. 
Nå er det like før - snart senker julefreden seg over by og land. 


Da jeg var barn, pleide vi å gå ut på trappa på julaften klokka fem.

Det var naturligvis Hvit Jul – det var det alltid før i tiden, så vidt jeg husker. Ingen hadde juletre med lys på utendørs, og bare enkelte av naboene hadde lysende adventstjerne i vinduet. De få som var, ga oss en følelse av høytid når vi kom forbi. Likevel var det ingen tvil om at det var jul, det kjente vi i våre barnehjerter.


På julaften klokka fem ringes julen inn. Det er da julen starter. Er det noen som tenker på det nå for tiden, mon tro? Vi visste det, selv om vi var små. På julaften klokka fem sto vi på trappa og så utover det vinterhvite landskapet. De eneste lysene vi så, var veilysene på riksveien like ved. Trafikken på veien hadde stilnet, for nå var det jo jul. Det var ingen som var ute og rekte gatelangs. Hvis det var stille vær, og det var det gjerne i desember, kunne vi høre kirkeklokkene. Vi hadde vært til julegudstjeneste tidligere på dagen, men først klokka fem ble julen ringt inn. Kirken lå flere kilometer unna, men var det stille vær, kunne vi høre klokkene hele veien hjem til oss. Julefreden hadde senket seg over dalen. Dette var Jul, det visste vi i våre barnehjerter.


Etterpå gikk vi inn og hørte Sølvguttene synge julen inn. Det gjør vi fortsatt. Vi har stått på trappa og lyttet etter kirkeklokkene, men det eneste vi hørte, var suset fra riksveien like ved. Folk har det så travelt nå, de rekker ikke å komme i hus før julen ringes inn. Det er trafikksus fra veien hele døgnet. Det er juletrær med lys på i alle hager, adventstjerner og elektriske lys i alle vinduer, men vi har det så travelt nå at vi har nesten ikke tid til å se det.


Klokka fem ringes julen inn, det er da julen starter. Da skal julefreden senke seg over dalen. Da er det jul. Vi kan heldigvis, så vidt, fortsatt kjenne det i våre hjerter. 


Dagens historie er en reprise fra tidligere juler her på bloggen, for gjenbruk er en bra ting. Juletradisjoner betyr at vi gjør det samme - år etter år, den samme pynten, de samme sangene, de samme gamle historiene. Kanskje det er derfor vi er så glade hver julekveld, det er noe trygt og godt over det vi kjenner igjen. Nå har vi vaska gølvet, og vi har børi ved, og nå - nå er det like før moder tenner alle lys, så ingen krok er mørk. Fred på jorden, og god jul!


12 kommentarer:

 1. Takk for deilige bilder - god jul deg og dine.
  Hilsene fra Vioa

  SvarSlett
 2. Nydelig skildring om tradisjoner, som for meg og min fam. er SÅ viktig. Det er den kosteligste arv.
  Nå klarte jeg å lure meg på nett [problemer]. Snart skal vi høre klokkene føre budskap om høytid i hjemmene inn.
  Klart skal det klnge, inn skal de ringe julen for alle, i hjerte og sinn. (Margrethe Munthe.)
  De beste ønsker for deg og dine om en fredfull jul og et godt nyttår.
  Været: Regnbyger, heftige innimellom, fare for torden.(Snøen ligger enda.)

  SvarSlett
 3. Hei Anne! Ja, en god ting kan jo ikke sies for ofte, og du har så rett, så rett at det er veldig annerledes juler nå. Mer lys, mer bråk og ståk, og mindre fred. Men bor man litt utenfor en by, er det lettere å skimte at julefreden senker seg, enn midt i en by. Jeg vokste opp i byen, men bor nå litt utenfor, og det er godt, på veldig mange måter! Takk for en fin påminnelse! Da vil jeg passe på å ønske deg og dine en fredelig og god jul, og en riktig godt nytt år! Klem Catrine :-)

  SvarSlett
 4. Visst är det fint med traditioner. Och vi har fått massor av snö så julstämningen är hög här också! God Jul

  SvarSlett
 5. Fin julehistorie :) Det er ikke det samme å feire jul som voksen og i allefall ikke når ungene har blitt voksne. I år blir det en rolig julefeiring her med mann og barn før mor går i senga og sover litt før nattevakt og resten av familien drar til barnas farmor og tar resten av julaften der.
  Ønsker deg og dine en fin og rolig julehøytid :D

  SvarSlett
 6. Ønsker deg en riktig God Jul!

  SvarSlett
 7. Sånn var barndommens jul.
  Til ettertanke for de som ikke husker eller opplevde det.
  God jul til deg og dine, håper du får stille vær og kan høre kirkeklokkene.

  SvarSlett
 8. Jeg er ofte innom og leser og ser på dine fine bilder, nytbart!
  Ønsker deg en riktig fin Jul!
  Klem Pernilla

  SvarSlett
 9. God jul! Håper julen blir fin selv om julestemningen glimrer med sitt fravær. Det kan være at den bare er fashionably late? ;)

  SvarSlett
 10. Hei og takk for en fin historie som dro frem gamle gode juleminner. Du skrev det så varmt og billedlig. Ønsker deg og dine en god jule og nyttårshøgtid! Så gleder jeg meg til å følge deg videre i det nye året.
  Hilsen fast følger.

  SvarSlett
 11. Takk for enda en fin historie, veldig kjekt å lese. Den satte i alle fall meg i julestemning ;) Det er mye sant i det du skriver, vi har det så travelt i dag. Der er viktig at vi tar oss tid til å finne roen og stillheten. Ønsker deg og dine en velsignet julehøgtid og godt nyttår!

  SvarSlett
 12. God jul til deg og takk for en fin blogg! Så vil eg gjerne takke deg for at du har lært meg å strikke lester (sokker)! Hadde ikkje klart det utan deg og i dag strikka eg ferdig par nummer 4. Ynskjer deg ei fin romjul og eit godt nytt år! :) Klem frå Ingebjørg.

  SvarSlett