fredag 6. juni 2014

På søndagstur...

For et par uker siden var jeg sammen med noen andre strikkedamer på utstillingen "Tusen tråder" på Lillehammer. Mai er en utrolig travel måned - det kryr av konfirmasjoner og fotballkamper og hagedager og det ene med det andre. Skal man få til noe, er det like greit å ta det på sparket. "Skal vi dra på Maihaugen?" sa Tori. Og så gjorde vi det.


Her er tre av strikkedamene - i sine flotte kreasjoner. Fra venstre:
Ann/Pinneguri i genseren Tuin,
Tori/Torirot i en helt ny jakke med geiter på - "Å, jeg vet en seter", som hun har skrevet om her. Oppskrift er visstnok under utarbeidelse,
og Wenche/Knitnetty i velkjent Lerwick-genser.

Det er Tori som har designet alle tre genserne her, men Ann og Wenche har også en hel drøss med fristende oppskrifter på samvittigheten. Du kan se en oversikt over Ann sine her, og Wenches her.
Det var selvfølgelig ærefullt å være på heisatur med så dyktige damer, som har laget så mye fint!
(Og her må jeg visst ha satt verdensrekord i antall linker på få linjer, ser jeg, ojoj).

Til tross for at dette må ha vært den eneste regnværsdagen i hele mai, bar det ut på idylliske Maihaugen for fotografering. Det kommer flere bilder derfra i neste innlegg. Og så gikk vi på utstilling.

Utstillingen "Tusen tråder" er et samarbeid mellom Lillehammer kunstmuseum og Maihaugen. Utstillingen på Lillehammer kunstmuseum varte til 1. juni, så den er det for sent å se nå. (Linken var fortsatt aktiv da jeg skrev dette innlegget, men jeg vet ikke hvor lenge den blir stående). På denne utstillingen var det fokus på samtiden. Dessverre glemte jeg helt å ta bilder, men Tori har omtalt utstillingen her.

Utstillingen på Maihaugen viste et utvalg av drakt, vev og strikk fra tidligere tider (1600-, 1700- og 1800-tallet). Den står til 31. august, så ta turen innom om du er på de kanter av landet i sommer.
Ann har skrevet om begge utstillingene her.

Noen glimt fra utstillingen på Maihaugen:

Vakre vevnader

Og sannelig fant jeg noen lappetepper også - det var inspirerende for en gammel quilter!

Jeg blir alltid så imponert over hva våre formødre fikk til - med sine begrensede ressurser. Med snøtt med materialer - som de ratt hadde tilberedt selv - fikk de til de utroligste ting. Og den måtte tidlig krøkes - utstillingen hadde flere navneduker og andre prøve-/øvelapper i diverse teknikker, laget av jenter som skulle bli flinke og selvhjulpne en vakker dag.


Og her, jenter, ser dere hvordan man skal sy i hekter, i tilfellen oen lurte. Altså ikke med et par-tre sting over midten så hekten blir sittende litt på snei - neida, tett i tett med sirlige knappehullssting med tynn, tynn tråd må til. Da har du en hekte som sitter for evigheten. Hun som lagde denne prøvelappen, fikk også øvd seg på å lappe pent og sirlig, og sy - - - tja, hva heter den egentlig, den siksaksømmen her, som ofte ble brukt på duker og sengetøy? Underst ligger en navneduk med bittesmå korssting.

Og alt dette fikk de til - helt uten hjelp av Youtubevideoer, dagslyslamper, progressive briller, Ravelry, stiletto point needles, overlockmaskiner, Instagram, fargesirkler og stripegeneratorer. Ja, man må jo bare ta av seg hatten. Eller strikkelua, alt ettersom.

Det var mye fint, men - det var jo stikkingen jeg hang meg opp i - - -

En forseggjort Setesdalsgenser.

En sort og rød genser i ukjent mønster, med heklet kant.

Og ikke minst: En Fanakofte! Fana har nå alltid vært min favoritt.

Med bånd, tinnknapper og håndsydde knapphull,

og belegg i bomullsstoff på baksiden.

Pent (og nesten usynlig) masket sammen på skuldrene. Fiffig konstruksjon!

Det var broderier, dåpsluer og klær fra svunne tider, med mange fine detaljer for den som liker å snuse i gamle dagers skatter. Og det gjør jo jeg.

Takk til Tori for initiativet!
Og til alle som er innom: Ha en riktig fin forsommerhelg! Pinse, faktisk :-)

9 kommentarer:

 1. Flotte strikkedamer i nydelige plagg!! Og enig med deg - hatten av for de som gikk før, de gamle er eldst :)

  SvarSlett
 2. Så morro på tur med så flinke damer.
  Og jeg elsker Maihaugen. Jeg bodde i Hedmark etpar år, og da besøkte jeg Maihaugen flere ganger.
  Gøy å se andres strikkede plagg. Jeg bruker faktisk endel bånd på mine strikkerier, og det er så pent på et strikket plagg.
  Ønsker deg en riktig god helg, og Pinse Anne.

  SvarSlett
 3. Tusen takk for interessante informasjoner - jeg er veldig interessert :-) og jeg håper, jeg kan besøke nest ferie Lillehammer og Maihaugen. Hvilk fantastiske utstilling med så deilig strikke-, veve- og sytøy - en veldig glad å se.... Ha takk for fine bilder - klem fra meg. Jeg ønsker dere herlige dager denne pinsehelg med så fantastisk været dertil. Hilsen kommer fra Viola

  SvarSlett
 4. Høres(og ser) ut som du har hatt en kjempeflott dag! :)
  Så mye spennende å se! :)
  Og så fine dere er i flotte gensere! :)
  Dette var interessant lesing, hadde vært moro å vært der å kikka :)
  Håper du får en herlig pinse :)

  SvarSlett
 5. Maihaugen er herlig, særlig når man kan kombinere det med håndarbeid, samvær med strikkedamer og norsk kultur.
  Ser ut som dere har hatt en fin tur,
  Go pinsehelg !

  SvarSlett
 6. Og alle var enige om at det hadde vært en fin tur :-) Takk for besøket!

  SvarSlett
 7. Så hyggelig med tur til Utstillingen. Har tenkt så lenge å dra dit men har liksom ikke hatt tid. Tror ikke jeg rekker Maihaugen heller pga forskjellige ting. Flotte bilder av håndarbeid med fine detaljer.Flotte gensere ,har sett dem på nettet mange ganger. Ønsker deg en god Pinse.

  SvarSlett
 8. Takk for artig turrapport! Mye å lære på museum!

  SvarSlett
 9. Så fine venninner og så mye flott strikk du har omgitt deg med. Jeg håper å komme meg på besøk til Maihaugen i sommer - skal en tur innom Lillehammer - en utrolig vennlig by:-)
  Ønsker deg en fortsatt fin pinsehelg.
  -hilsen fra Berit-

  SvarSlett