onsdag 4. juni 2014

Beruset av sommeren...

Ojsann, her ble det stille...
Det er  Sommeren  som har skylda. Jeg ble helt beruset av sommer og sol og syriner, og har nesten glemt at jeg har en blogg. Dessuten har jeg lukt på meg et kink i ryggen, det er løvetannas skyld. Vi har en liten disputt gående, løvetanna og jeg...


Men syrinen, dere! Vi har ikke plass til trær i vår bittelille hage, men vi har syriner. I år overgår de seg selv i blomsterprakt. I lavereliggende strøk er blomstringen over allerede, men her oppe hos oss i høyden er det full fres akkurat nå.


Den er ganske selvgående, syrinen, litt gjødsel om våren er alt, resten fikser den selv. I gamle dager plantet de syriner i en ring og hadde skyggefullt, velduftende lysthus i midten. Tenk å drikke ettermiddagskaffe i et syrinlysthus i en gammel hage, å salighet... Men noen syrinbusker på en gressplen i en nyere hage er ikke å forakte, det heller  :-)


Og duften! Jeg skulle ønske du kunne kjenne duften. Det lukter syrin i hele nabolaget nå, det er intet mindre enn vidunderlig.


Anemonene er en annen av mine favoritter. De vandrer rundt i hagen og dukker stadig opp på nye steder. Best liker de seg visst foran rosen, der driver de sitt eget hemmelige skyggespill. Enkle, men vakre.


Blendende hvite, litt skjelvne og sarte, som hvite spøkelser som plutselig dukker opp rundt hjørnet... De opptrer helst i flokk. Hvert år tenker jeg at jeg skal ta et spatak og flytte noen av dem tilbake til start, så jeg kan se dem fra uteplassen, der de først ble plantet for mange år siden. Men det blir aldri noe av - de får leve sitt eget liv, som alt det andre i hagen.


Som lavendelen, for eksempel. Den produserer sine egne småplanter i fleng, de dukker opp både her og der. Lavendel tiltrekker seg store mengder bier og humler, det er fint i disse biekrisetider. Og så lukter det så godt! Når syrinen blomstrer av, tar lavendelen over - du kan kjenne det i hele hagen. Biesurr, sommerfugler og lavendelduft - det er noe å se frem til  :-)


Det har aldri vært så grønt og frodig i hagen som i år - det skyldes den varme og fine våren. Marikåpen ved springvannet har også satt personlig vokserekord, og blomstrer allerede vakkert gult i alt det grønne. Det er en solid plante som ikke krever stell i det hele tatt - passer utmerket her hos meg.


Til og med bunndekkerne mine overgår seg selv i år. Det er forskjellige, kortvokste geranium - men nå minner de mer om rabarbra. Det er bare å glede seg over herligheten, for utover sommeren pleier de å bli perforert av underlige småkryp som lever der nede i skyggen og spiser små, sirlige blondehull i alt bladverket som takk for kost og losji.


Det er foreløpig litt tidlig for kaprifolen. Den ligger i startgropa og forbereder seg på å overta showet utover sommeren. Det er like før nå. Nye duftopplevelser står i kø.


Og slik går no dagan her i herdighetssone 5. Det vokser og gror, på sitt skjeve vis. Til tross for den milde vinteren, takket den eldste rosen min for seg, flere urter gikk ut, og noen av staudene. Gressløken forsvant - men oreganoen vokser til gjengjeld overalt. Og den bittelille forglemmegeien på bildet her - den har vært borte i mange år, men kom plutselig tilbake og har blomstret i flere uker nå. Håper den bestemmer seg for å bli, den er hjertelig velkommen.

Og dett var dett for denne gang. Bare ryggen blir bra, skal jeg ta opp kampen med skogskjeggen. Det er en fin, gammel bondegårdsstaude, men jeg kan jo ikke ha den overalt heller. Som for eksempel oppi postkassa. Og så skal jeg luke mer løvetann. Og flytte alle de små lavendelbarna til samme bed. Og det ene med det andre. Og innen jeg er ferdig, er det vel ratt vinter igjen. Men først - den lange, fine sommeren!

Ha en finfin sommerdag!

18 kommentarer:

 1. Så mye flott! Syrin har vært en hagedrøm for meg i mange år, men jeg glemmer stadig å plante en. (Er sjeldent innom hagesentere, muligens derfor jeg ikke husker å kjøpe?) Jeg er veldig glad i syrinlukt og syrinbuketter.

  SvarSlett
 2. Ahh, jeg kan kjenne lukten og så nydelige Anemoner :) Ha en flott uke, klem fra Beth

  SvarSlett
 3. Takk for hyggelige hagebilder! Tror jeg må ta en tur ut og beundre min egen syrin - likner på din. Ellers opptas hagen vår for det meste av en trampoline, et epletre, og den velkjente løvetanna. #dessverreikkegrønnefingre :-)

  SvarSlett
 4. Først av alt: god bedring med ryggen! Du får vel strikka litt vel? Håper det :)
  Syrinen din er vakker! Her er de avblomstret forlengst, synd de står så kort tid. Vi har flere hvite også, og de står av en eller annen grunn lengre. Fine de også, men det er liksom de lilla som er ånkli syriner da ;)
  Jeg lærte ett nytt tips til løvetann iår : Spray på med eddik og de visner og råtner til rota og kommer ikke opp igjen. Billigere enn Roundup og bare å rake sammen etterpå. Det funket! Turde ikke prøve det inntil og oppi annet grønt, men rensing av innkjørselen har aldri vært så ryggbesparende noen gang!
  Ha en fin uke videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra eddik-tips, det må jeg teste!
   Fikk også et tips om å helle på kokende vann - det passer fint mellom brostein og heller o.l. der man ikke kommer til rota. Har prøvd det, og det funker utmerket.

   Slett
 5. Så herlige syriner! Her blomstrer de tidligst over pinse, men i år blir det mye blomster.I dag er det mer normalt vær. Denne tidlige "sommeren" er ikke helt å stole på, men det har vært flotte dager.
  Fortsatt god onsdag!

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Fint å ha noe til gode - jo senere de blomstrer, jo lengre varer de :-)

   Slett
 6. Syrinen blomstrer her på siste verset. Er så fine. Og nytes så lenge det varer. Håper ryggen blir fort bra igjen.
  Å ha en stor velstelt hage byr på masse jobb og mye glede, men også kink i rygg og vonde knær.
  Forts fine sommerdager ønskes deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, hagen min er hverken stor eller velstelt, men full av løvetann og mye rart. Og i år vokser det dobbelt så fort som normalt, alt sammen.

   Slett
 7. Tusen takk for en nydelig stemningsrapport fra hagen din! Var alldeles herlig å se de skjønne bildene dine.
  Vi har ikke syrin, men jeg venter på en jasmin som står full i knopper. Ellers er det en asalea som har utmerket seg iår. Har aldri sett så mye blomster noen gang på den. Har nok med den snille vinteren og varme våren å gjøre. Du og du så flott vi har hatt det, og fortsatt har det!
  Eddiken gjør jobben for deg, så kan du få hvilt ryggen. God bering!
  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jasmin er nydelig! Jeg drømte om en velduftene jasmin i mange år. Til slutt fikk jeg somlet meg til å plante en. Det gikk lang tid før den begynte å blomstre, kanskje ti år. Og da viste det seg at blomstene ikke luktet noen ting - jeg hadde visst fått en duftFRI jasmin!!! Visste ikke at det fantes en gang, men det gjør det jo tydeligvis. Men men, blomstene er jo vakre da. Får kanskje plante en til etter hvert, MED duft... :-)

   Slett
 8. Wow! Det var som å ta en tur i en botanisk hage, kjempeflott :)
  Og et lite tips: jeg som har "kronisk kink" i ryggen bruker en slik ugressfjerner når jeg plukker løvetann. Det sparer ryggen for mye trøbbel og det faktisk ganske morsomt (når det ikke kiler seg fast steiner i den da....).

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, det er nok ikke mye Botanisk Hage over hagen min, men det ser fint ut på bilder :-)
   Den er et typisk eksempel på bloggelands forbannelse/velsignelse - hvordan vi bare viser frem de PENE fragmentene av tilværelsen :-)

   Takk for tips om løvetannluker! Nettopp hva jeg trenger, det må jeg få tak i!

   Slett
 9. elsker syriner. lite av de her i Nederland av en eller annen grunn. hadde en som jeg arvet av naboen. der blomstret den aldri, men på min side av hekken (den ble flyttet en meter!) fikk den ett blomsterhav uten like. for to år siden gjorde vi om hagen og sønnen kom for å hjelpe til med å kutte ned hekk og annet som ikke skulle taes vare på. syrinen ble pekt ut - IKKE KUTT NED DENNE… han må ha sett en annen vei, for den ble meid ned før jeg fikk sukk for meg :-(
  har fremdeles ikke erstattet den, men tror jammen det er på tide!! har ett lite syrintre som har rosa mini blomster, dufter deilig den og men er liksom ikke helt det samme som de som har de store klasene. plantet en jasmin i fjor, og det ser ut som den kommer med masse blomster i år. gleder meg til å kjenne duften fra den :-). ellers har jeg en pionrose som etter +15 år uten blomster sto i fare for å bli gravd opp. den kom det året den skulle flyttes med 1 (!) blomst da jeg hadde bestemt for å gi den en aller siste sjanse. i år har den tatt av noe aldeles voldsomt, aldri har jeg sett den med mer blomsterprakt enn nå. det var enda godt jeg er veeeeeeeeldig tolmodig innimellom, eller var det kun latskap at jeg ikke gadd å grave den opp :-)
  takk for hagetitten, ha en finfin torsdag :-)

  SvarSlett
 10. Så herlig innlegg. Vi flyttet inn i et hus med gammeldags hage da jeg var liten, med syriner, stikkelsbærbusker og mange flotte stauder, og et epletre i midten ... Vi ungene gikk på oppdagelsesferd mellom syriner og hegg der bunnen var dekket med scilla om våren og en plutselig tue med påskeliljer som hadde spredd seg. Epletreet klatret vi i, jeg hadde en yndlingsgrein jeg satt i og lekte jeg var på et sjørøverskip. Alle naboenes hager var planert ut og hadde bare gress (lettvint for gressklipperne), og etterhvert ble dessverre også vår hage ødelagt. Veldig trist ... Jeg har fortsatt et stort behov for syrinduft, i år ble det ikke helt mettet - jeg har ingen helt i nærheten. Jeg drømmer om en slik hage igjen!

  Anemonene og det du skriver om dem var så nydelig, fikk plutselig litt Tove Jansson-feeling :)

  Fin sommerdag til deg også!

  SvarSlett
 11. Heisan
  Så har vi skrevet om nesten det samme i dag :)
  Takk for mange gode tips og råd.
  Grunnen til at krydderurtene mine er plantet i krukker, er at jeg ligsom ikke har noen hage. Vi har stenterrasse. Lavendelplantene min ER fra krukker, og de kommer seg fint.
  Der vi bodde før hadde jeg en "hekk"med lavendel foran husveggen, der de vokste seg kjempestore, og slapp små avleggere hele tiden, som ble plantet litt rundt forbi....... De jeg har her er litt mer i skyggen, men de har vokst de siste dagene pga sol og regn i massevis.
  Nå lager jeg kokte poteter med Rosmarin. Og i omeletten, Spansk Tortilla, har jeg små dryss av timian, som er så godt sammen med stekt bacon. Gleder meg veldig til maten er klar.
  Ang avocadoplanten, så ser jeg bare for meg en grønn plante som pynter opp. Hadde ligsom ikke tenkt å høste noen fra treet på en stund, hi hi
  Ha en fin ettermiddag
  Klem

  SvarSlett
 12. Ikke så rart at vi blir beruset nå med fint vær og alt det fine som spretter og gror.
  Klem

  SvarSlett
 13. Ett innlegg å bli glad av. Nydelige farger og sommer. Nå blir det plantinga av Anemoner. Har trodd at de må tas inn om vinteren. Takk for tipset.

  SvarSlett