Da passer det utmerket å drømme seg tilbake til sommerferien i fjor. Det regnet riktignok da også, men Gemalen og jeg tok oss en impulsiv tur til Bornholm. Og det kan anbefales på det varmeste - rain or shine.
Bornholm er en fin liten øy. Den er dansk, men ligger litt på snei østenfor Danmark og sør for Sverige - sjekk kartet her. Vi tok båten fra Ystad - en idyllisk svensk by som er et besøk verdt i seg selv. Vi har gjort turen før, første gang med to tenåringen og i fint vær. Jeg kunne skrive side opp og side ned om fine ting man kan gjøre på Bornholm, men det kan du lese mer om her.
Nå skal jeg bare skrive side opp og side ned om én av tingene du kan se på Bornholm, siden dette tross alt er en slags håndarbeidsblogg. Passer spesielt godt om du har noenlunde samme interesser som meg - håndarbeid, hager og hus. Og museer. Vær forberedt på et bilderikt innlegg. Du er herved advart.
Først kjørte vi nedover den svenske vestkysten til Ystad i plaskende regn. Det var en drøy tur, og jeg fikk heklet masse ruter til lappeteppet mitt. Det er forresten ferdig nå, mangler bare en siste finpuss og fotografering, så kommer det på bloggen.
Rønne er den største byen på Bornholm. Her ligger museet Erichsens Gård, midt blant de andre husene i koselige Laksegade i Rønnes gamle bydel. Her er det kulesteinsfortau og stokkroser langs husveggene. Så utrolig idyllisk! Rent og pent, og alt er vel bevart.
Her er et oversiktsbilde over museet, fra brosjyren vi fikk da vi var der. Erichsens Gård er et gammelt Rønne-hus, som i sine møblerte stuer og i den velholdte hagen har bevart et karakteristisk, borgerlig miljø fra siste halvdel av 1800-tallet. Hagen er et fint eksempel på en provinshage fra denne tiden.
Her har vi Annepålandet foran hovedinngangen, på vei inn. Huset ble bygd i 1806. I 1838 flyttet kanselliråd Thomas Erichsen inn. Det er ham gården er oppkalt etter. Han kom fra Jylland, giftet seg med en bornholmsk pike, og sammen fikk de 12 barn. Huset har vært museum siden 1950.
Her ligger stuene på rekke og rad - en gul, en rosa og en grønn. Er det ikke fint? De koselige damene som jobbet på museet var tidsriktig antrukket, og passet på at vi ikke klådde på inventaret eller hoppet over tausperringene. Her var mange rom, men de var små, og møblene var små og nette og fine. Og selv om dette var et stort og flott hus, må det likevel ha vært litt trangt for en familie på fjorten...
Blondegardiner og pelargonier i vinduskarmen. Hadde det ikke vært for damen som passet på, hadde jeg ratt knepet en stikling. Stiklinger skal jo tross alt stjeles, har jeg lært. Her kunne man altså sitte bak gardinen og brodere og følge med på livet i gaden utenfor. Spennende!
De fine damer i borgerskapet bedrev nok håndarbeid. Her er en kniplepute med en nydelig, smal blonde - i rødt. Kniplinger har alltid vært et mysterium for meg.
I den gule stuen. Her er en smijerns etasjeovn og bilder som er fint og symmertrisk arrangert på den ene veggen. Legg merke til det lille bordet som planten står på - bena under er kvister - og kunne glidd rett inn i dagens interiørtrend med trær og stubber i stua. Og se på garnvinna - som står på egne ben. Jeg glemte å sjekke hva slags garn det var...
I denne stuen kunne man også sitte og smugkikke på livet utenfor bak hvit blondegardin. Pelargonier i alle vinduer.
Mer kniplinger. Fine blonder var et tegn på velstand.
På soverommet. Med fjorten mennesker i husholdningen + tjenestefolk var det nok flere soverom enn det vi så her, men de var stengt av. Ikke noe helfigurs speil her - bare et lite speil til ansiktet/barberingen?
Himmelseng med vevde tekstiler. Kort og bred seng, som var vanlig på denne tiden.
Snor med håndtak som gjorde det lettere å komme seg opp fra dypet...
... i makramé! De fleste av oss har vel lagd armbånd og smykker med disse knutene. Makramé var ganske vanlig, og ble brukt til snorer, vesker, belter, gardiner og annen pynt.
Kjøkkenet bestod av flere mindre rom. Her var det nok hektisk aktivitet. Kjøkkenavdelingen vendte ut mot hagen på baksiden av huset. Og dette var krydderne de brukte - allehånde, muskat, kanel, nellik, karri og ingefær.
Spiskammeret. Det lå på skyggesiden og hadde et lite vindu for lufting. Her ble også kopper og kar oppbevart. Se så fine hylleborder - hjemmelagde, såklart...
... av avispapir! Finfin idé om man vil pynte opp i et gammelt skap eller en hylle. Brett og klipp. Og blir de skitne, kaster man dem og klipper nye.
Men det fineste av alt var hagen. Den får vi ta i morgen. God søndag!
Tusen takk for en fin tur med nydelige bilder. Klem :o)
SvarSlettHei.
SvarSlettDet er en forklaring på hvorfor man av og til føler at fødselsåret kom hundre år for sent! Herlige bilder. Bøker som handler om den tidsepoken har alltid fasinert meg.
Var nok en tøff tid, men de hadde det vakkert rundt seg.
Takk for turen!
Hilsen Liv.
Åh mitt kjære hjemland. Takk for turen - du er så heldig!!!
SvarSlettTusen takk for turen.
SvarSlettKlem Tone
Takk for turen! Jeg synes slike gamle hus har så mye historie i veggene. Ønsker at en kunne lese en roman om menneskene som levde der. Desverre har jeg ikke evner til å skrive slik selv, men fantasere litt kan en jo :)
SvarSlettSå koselig å få se bilder fra turen deres. Rønne har jeg besøkt en gang i barndommen. Men store deler av min sommerjobbkarriere fant sted på en lystgård som guide, så jeg kjenner igjen mange detaljer. Morsomt bilde med speilet, da jeg så det trodde jeg først det var et maleri, og fikk det ikke til å stemme at modellen hadde en rosa mobiltelefon i hånda ;) so much for kunsthistorie grunnfag! God søndag til deg.
SvarSlettTakk for titten :) Avispapirborden sjarmerte aller mest.
SvarSlettTakk for turen og takk for hyggelig kommentar inne hos meg:-)
SvarSlettØnsker deg en god sommer og håper at vår tilmålte dl med regn nå er fylt:-))