tirsdag 4. januar 2011

Kaker fra i fjor...


Oppgjørets time har kommet. Årsoppgjørets, altså.

I mitt tidligere liv levde jeg blant annet av å lage årsrapporter. Januar var tiden for å dokumentere fjorårets innsats i diagrammer, ord og bilder. Gjerne kakediagrammer. Her kommer kakene fra i fjor - strikkeåret 2010s hvem-hva-hvor. Eller med andre ord Annepålandets strikkeri i 2010.

Her er bilder av alt jeg strikket i 2010 - 78 prosjekter i alt. Det ser mye ut, men det er ikke noe rekordår - jeg strikket mer i 2009. Til dette gikk det med ca 7,5 kg garn, eller 7481 gram, for å være helt nøyaktig. I snitt blir det seks og et halvt prosjekt i måneden, med en snittvekt på 95 gram. Omregnet til sokkeekvivalenter tilsvarer det tretten sokker pr mnd. Og et par lange sokker veier omtrent 95 gram. For 2010 ble det store sokkeåret, ingen tvil om det.

Men jeg strikket ikke bare sokker i 2010, selv om det ble 30 par, eller 38 prosent, godt over en tredjedel av produksjonen. (Tallet 30 betyr forresten 30 par sokker).

"Håndplagg" er votter, vanter og alle varianter av pulsvarmere. Snurrig nok strikket jeg 0 par vanter i 2010, og så jeg som er så glad i vanter! "Hodeplagg" er luer og ørevarmere. Jeg strikker vanligvis mange ørevarmere, men i 2010 ble det kun én, resten er luer.

De eneste som har fått genser i år, er Tinka og meg. Til gjengjeld er vi veldig fornøyde med genserne våre, begge to, og bruker dem hele tiden. Jakker: 0. Statistikk er nyttig - jeg ble litt overrasket over at jeg hadde strikket så få ordentlige plagg, men sånn er det altså, tallenes tale er klar.

Hvem strikket jeg så til i 2010?

Ooops, ingen tvil om at det var jeg som stakk av med kaka i 2010, sånn i all beskjedenhet - nesten halve kaka faktisk. Sønnen hjalp meg med kakepynten og lo godt da han så denne. Det taler til min fordel at det var så mye til andre her også - jeg var ikke klar over at det var såpass før vareopptellingen startet, det kan jeg blant annet takke Julegave-KAL-en for.

Dattera har pleid å komme bedre ut, det må være alle sokkene som har skylda, ettersom veldig mange av dem har havnet i min egen sokkeskuff (før jeg begynte å strikke sokker, hadde jeg ikke engang en egen sokkeskuff, men det tvang seg frem). Sønnen har stort sett fått luer, mens den stakkars Mannen ikke har fått noen ting - selv den lille sorte hunden kom bedre ut enn ham med den ene genseren sin. På den annen side - han har ikke strikket noe til meg heller, så det går opp i opp.

De siste årene har grått vært den store vinneren i strikkekurven - og jeg trodde at jeg hadde strikket mest grått i 2010 også, med rødt hakk i hel. Men jeg tok feil, tallenes tale er klar. (Jeg har telt antall prosjekter, og ikke antall gram garn i de enkelte fargene - for da hadde resultatet muligens blitt annerledes). Uansett, blått vant i fjor - med over 25 prosent, grått på andreplass, rødt og hvitt på delt tredje. Rosa kom også overraskende heldig ut. Årets store taper er gult, med 0 prosjekter. Også gult som er så kult da.

I 2010 var det strikking som gjaldt. Jeg er ellers veldig glad i å hekle, men det ble det tynt med. Jeg har også pleid å hakke og pjone litt, men her ble det kun én stakkars hakket hals. Hele 90 prosent strikking i 2010, faktisk.

Årets vinner
ble sokker. Hvis noen hadde fortalt meg i begynnelsen av året at jeg skulle strikke 30 par sokker, ville jeg vel trodd de var spenna gærne. Men tallenes tale er klar. Rekorden blir nok stående - den får jeg nok problemer med å slå. Ikke alle sokkene inngår i 52-par-plønsjen på Ravelry, for den startet ikke før 1. juni.

T.v.: Sokke-kake

Årets taper
Sjal ble en taper i 2010 - jeg meldte meg på 10-sjal-i-2010 på Ravelry, men tuslet ut med halen mellom beina etter en stund. Jeg bruker ikke mye sjal og har kommet til at jeg liker reale skjerf og halser bedre. Men det er jo så utrolig mange vakre sjal som bare venter på å bli strikket, så jeg får komme tilbake til saken ved en senere anledning.
Grytekluter ble det heller ikke mange av i 2010 - bare fire stk.

Mest på catwalken
i 2010 var Dattera. Hun stilte velvillig opp, både som modell og med oppmuntrende tilrop generelt, jeg hadde ikke greid meg uten. Tusen takk!

Samstrikk
dukket opp som et fint, nytt ord i 2010. Kanskje sier det litt om den norske folkesjela at til tross for vår rike strikketradisjon, har vi ikke hatt noe norsk ord for det å strikke sammen - bortsett fra syklubb da. I stedet har vi brukt Knitalong, eller KAL, eller bare along. Men gamle vaner er vonde å vende. I 2010 deltok jeg i mange samstrikk, blant annet:

10 sjal i 2010 på Ravelry- hvor jeg brøyt før halvgått løp (se "Årets taper").
52 par sokker IV på Ravelry - hvor vi skal strikke 52 par sokker på 52 uker, fra 1. juni 2010 til 31. mai 2011. Foreløpig har jeg strikket 24 par, pluss diverse UFO-par da, men de inngår ikke i vareopptellingen. Det betyr at det kan bli hektisk mot slutten.
Julegave-alongen - i regi av Sylvia og meg selv. En ganske avslappet og regelfri along, der målet var å strikke en julegave pr mnd for å unngå stresset i desember. Jeg strikket en julegave pr mnd, men det ble stress mot jul allikevel.
Kirsten Kapurs Mystery Sock i oktober. Jeg var med for andre gang, og håper det blir en tradisjon. (Og det er mine sokker som er på det første bildet - hurra).
Jeg har vært med på flere enkelt-alonger, men er ikke ferdig, og dermed kommer de ikke med i vareopptellingen.

Lærte jeg noe nytt i 2010? Ikke som jeg kan huske i farten, men det gjorde jeg helt sikkert.
For den som anser seg ferdig utlært, er ikke utlært, men ferdig!

Og dett var dett.

PS: Det burde vært et avsnitt om Bloggen her også, for den har vært en viktig del av strikkeåret 2010. Men det kommer en annen dag. Hej då!

Bildecollagene er lagd i Shape Collage og diagrammene i Excel.

20 kommentarer:

 1. Sånne kakediagrammer er morsomme! Hilsen systematikerentusiasten. Det er moro å se litt på hva en TROR en strikker og hva en faktisk gjør, jeg trodde feks at jeg brukte tynnere pinner enn jeg gjorde. Og litt andre farger.

  SvarSlett
 2. Wow til både produksjonen og rapporten!

  SvarSlett
 3. Ler - her sitter jeg midt i årsoppgjør og skal bare hvile øynene på noe annet enn tall og grafer, men hva skjer? Her inne er jo alt satt i system:-)
  Knallbra innlegg Annepålandet!
  Du får ha en fortsatt fin dag, men jeg skal dukke ned i litt tall igjen:-)

  SvarSlett
 4. Det må jeg si!
  Du må ha hatt ansvar for synliggjøring av produksjon og presentasjon for ansatte og brukere (kunder)??
  Ble du klokere?
  Ha et godt 2011!

  SvarSlett
 5. Godt nytt år! Så morsom årsrapport. Og genseren du strikker til datteren var bare helt nydelig. Gleder meg til å se din ferdig.

  SvarSlett
 6. Guriland - du er altså så ryddig at jeg blit helt svimmel. :) Men det var jo morsomt å se da - jeg skjønner jo sånne diagrammer når jeg bare får det forklart (med små ord). Dyktig er du. Ha en super uke.

  SvarSlett
 7. Ooo! Elsker slike diagram!
  Sikkert fordi det fremstår så ryddig og ordentlig, på et vis :-)
  Du har vært strålende flink! Og så har det sikkert vært gøy underveis!

  SvarSlett
 8. A very nice accounting of your knitting for the year. You accomplished much more than most of us and your work is beautiful. Looking forward to more in 2011.
  Thank you for reading and commenting on my blog! I appreciate it very much.

  SvarSlett
 9. Oj, se det var kakene sine det! Synes du har vært produktiv jeg!
  Kjempefine bilder også, tror jammen jeg skal leke meg litt med det jeg også!

  SvarSlett
 10. Imponerande produksjon og interessant med alle kakene. Den ideen må eg jammen adoptera.

  Gler meg til å følgja deg vidare i år! :-)

  SvarSlett
 11. Hei!! Dette var en morsom årsrapport!! Gøyalt laget!! Du har laget MYE!! Men bra er det, det ville vært kjedelig å sittet og tvunnet tommeltotter........ Jeg er hjemme syk, men strikker i senga(Hysj) AnneK:-)

  SvarSlett
 12. Fantastisk flott årsrapport også så systematisk! Er skapsystematiker, så jeg ble litt misunnelig på oppsummeringen din. Fine bildecollager! Må se nærmere på den siden.

  Stor produksjon og mange fine og nyttige plagg. Blir morsomt å følge med på årets produksjon.

  SvarSlett
 13. Stilige diagrammer! Så gøy å se strikkeåret oppsummert slik.

  SvarSlett
 14. Flott rapport! Herlig med denne vinklingen og for en oversikt du har over hva du lager! Og så masse du lager!!! Takk for morsomt innlegg.

  SvarSlett
 15. Det var mye fint og så artig og presentere det i kakebiter.
  Jeg har ikke haft noen detaljert årsrapport men det har vært et fint år. Tusen takk foridèen med Julegavealongen. Uansett om det ikke blir noen Julegavealong i år så skal jeg prøve og tenk i disse baner og i 2011.

  Pernilla

  SvarSlett
 16. Det var litt av en rapport!
  Veldig oversiktelig og flott med kaker :)
  Det var litt av en produksjon i 2010 hos deg.
  Blir inspirert til å sette igang med noe nytt jeg -
  og lage kaker av det:))

  SvarSlett
 17. Jeg er I M P O N E R T!!!

  Godt nytt år! :)

  SvarSlett
 18. Morsomt innlegg-
  Skal si du har oversikten.

  SvarSlett