lørdag 25. januar 2014

Freestyle-rush...

Freestyle  er et utmerket garn til luer. Det kommer i mange fine farger (også neonfarger), er lett og raskt å strikke med, gir et pent resultat, er mykt og kløfritt og kan vaskes i maskin. Det er 100% ull og holder seg veldig godt i bruk. Jeg startet året med noe jeg har tenkt på lenge: Jeg gravde frem Freestyle-posen fra garnlageret og strikket luer av hele sulamitten.


Jeg leste om en dame som strikket opp garnlageret sitt i alfabetisk rekkefølge. Fascinerende. La oss si at jeg begynte med Arwetta, fortsatte med garnet fra Brooklyntweed, deretter Cascade, så Daletta, Fabel, Finull, Freestyle og Fritidsgarn. Etc etc, det er nok å ta av.

Men så systematisk er ikke jeg, jeg er et klassisk rotehode. Men nå har jeg i hvert fall strikket opp posen med Freestyle, og det føles fint. Hver smitt og smule. Mange av fargene i posen min har forresten gått ut nå - både den grønne, den blå og den gulgrønne - og nye har kommet til.

Jeg hadde helt glemt hvor raskt det er å strikke luer. Alle er strikket på pinner nr 4, og veier sånn omtrent 80 gram hver. Veldig kjekt - man får testet litt forskjellige mønstre - og så er det bare én av hver! Når du er ferdig med en, så er du ferdig, ingen tråkig andresokk eller andrevott som venter. Og sånn ble det:


Lue #1: Det var mest hvitt garn i posen, så det måtte bli noen hvite luer først. G-Anettes snurrelue - gratisoppskrift på G-Anettes blogg. Veldig fin og grei lue. Den ble faktisk finest på vranga, syns jeg, men det oppdaget jeg ikke før trådene var festet - på vranga såklart. Syns det er fint med en fargeklatt, så jeg startet med en blå rullekant nederst - 4 omg rettstrikk, ruller seg fint opp av seg selv.


Lue #2: Nok en snurrelue - Litlo & Kalens hue med vri. Disse to er ganske like. Nå fikk jeg jo testet ut litt forskjellige strukturer, det var lurt. Den gulgrønne fargen er rester etter mine kjære, velbrukte Annepålandets Mitts - de har levd et langt og innholdsrikt liv. Slitesterkt garn, Freestyle, det kan jeg skrive under på. Og herlig, styggvakker farge, som dessverre er utgått.

To versjoner av snurreluer - med litt ulik struktur.


Lue #3: Trekantlue - her har jeg ikke brukt noen oppskrift, bare strikket på gefühlen etter bildene av Love Triangle og Maria Carlanders garland hat. Siden det er restegarn, ble det ikke helt som planlagt, men helt ok likevel.


Lue #4: Bølgelue - Maria Carlanders små vågor. Dette er egentlig en barnelue, men med tykkere garn og pinner blir det plutselig en voksenlue. Strikket den største størrelsen med 96 masker. Den gressgrønne slanten er siste rest fra det glade 90-tallet. Jeg liker knallgrønt - og til min store glede er det en farge som har kommet sterkt tilbake i garnhyllene i vinter - etter lang tids fravær.


Lue #5: Ribbelue - oppskriften fant jeg på Judiths blogg. Fin oppskrift med fin felling. Stripete ribbeluer er det ultimate resteprosjekt - man tar hva man har og det blir som det blir. Og det ble jo ikke så gæernt.

Mobiltull og tøys
Luer fra Annepålandet, fengselstrøye fra Gudrun Sjöden

Det kryr av fine, gratis lueoppskrifter på nettet. En stor takk til alle dere som legger ut oppskrifter på bloggene deres til felles glede og nytte - det blir satt stor pris på!
Disse luene skal jeg gi bort. Det er nok av folk som kan trenge litt varm ull på skrotten. Eller hodet, i dette tilfellet.

Ha en flott helg!

52 kommentarer:

 1. Herlige luer! Og herlige bilder :)

  Jeg er ikke så glad i å strikke luer, mest pga at jeg synes korte rundpinner er vonde å strikke med, men det er som du sier, det går veldig fort og plutselig er de ferdige!

  God helg til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker heller ikke korte rundpinner - selve pinnen er liksom for kort, får ikke noe godt grep. Noen ganger bruker jeg 20 cm strømpepinner i stedet. Det må man jo uansett bruke i toppen.

   Slett
  2. Ja, det er pinnen som er for kort synes jeg også. Jeg bruker 60 cm der jeg kan, ofte går det ganske greit, må bare flytte litt på maskene underveis. Lurt å bruke lange strømpepinner, skal prøve med det!

   Slett
 2. Det var en flott bukett luer. Jeg er alldeles enig med deg, luer er kjapt og kjekt¨å strikke, rett og slett morro kan det være. Du er heldig som kan trekke en lue nedover ørene å se vakker ut. Jeg bruker aldri lue...Nok sagt om det.
  Jeg har tatt en pause fra restegarnsstrikkingen, men luer og sokker ble det en del av. Som du sier, det kryr av oppskrifter. For å få brukt opp små nøster, strikket jeg Scrappy Ski Hat av Justyna Lorkowska, og Cliff Hat av Shellie Anderson. Begge på Ravelry. Så var det mange fine luer i Familien nr. 2, 2014. Den ene er i vevstrikk. Det mønsteret var nytt for meg, enkelt og lekkert. Skappel har også kommet med lueoppskrift som er godt brukendes.
  Nå strikker jeg julesokk i Eskimo. Har et oldebarn som var misfornøyd med nissen som kom med gavesokk med bamser på. Går da ikke an når jenta er 8 år! Så da utnevner jeg meg selv som megler. Hehe.
  Her er været like tørt og vakkert, men det kan bli sterk vind. Vil helst gå bra får vi tro.
  En god lørdag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Scrappy Ski Hat og Cliff Hat er notert - fine!
   Familien har jeg dessverre ikke, og det er vel litt sent å få tak i nr 2 nå. og så må jeg jo sjekke ut Skappel!

   Måtte humre av barnebarnet som var misfornøyd med nissen. Nissen, asså!
   God helg!

   Slett
 3. Rotehue? Jeg syns du er usedvanlig systematisk, jeg. Som har en pose for hver garntype, og til og med vet hvor du har den :-) Fine luer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har så mye garn, at jeg må nesten ha en slags oversikt. Ellers blir det komplett kaos :-)

   Slett
 4. Så herlig, du har jammen hatt det travelt, mange som blir varme på hodet nå! Ha en flott helg og fortsatt Happy Knitting!

  SvarSlett
 5. Så gøy dette var å lese om!!! Og mobilbilder var jo genialt!! Å se plagg på er noe helt annet!!! En veldig god idé å strikke opp restegarn til så fine luer. Gosh, du er så kreativ!!!! God helg Anne!!

  SvarSlett
 6. Så fine luer:-) jeg er også enig i at Freestyle er et godt garn og strikke av..Jeg bruker det i strikketepper, fint til det også:-)
  Ha en fin strikkehelg:-)
  Lene

  SvarSlett
 7. Luer er kjekt :) her var det mykje fint. Eg har og nett strikka fem luer av restegarn:)

  SvarSlett
 8. Her var det mange flotte luer! Supert måte å bli kvitt restegarnet man har liggende på.
  Denne helgen går det i gensere hos meg :)

  SvarSlett
 9. Her har du fått en fin samling med luer. Det er fint med noen sterke farger i de grå tonene. Jeg ble mest glà i lue #3. God helg:)
  Pernilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg også! Det skulle egentlig vært noen flere trekanter, men så gikk jeg tom for garn...

   Slett
 10. Så utrolig mange flotte luer i ulike fassonger og farger! Kjenner jeg blir litt inspirert til å strikke luer nå! Deilig å slanke lageret litt innimellom:)

  SvarSlett
 11. Så fine luer! Du tryller fram de lekreste produkter av restene dine. Kant i kontrastfarge nederst på lua skal jeg jammen merke meg. Det gjorde virkelig susen.

  God helg-klem fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er ikke så dumt det. Fire runder rett med en annen farge, før jeg begynner på selve lua. Det ruller seg fint opp og ser ut som en snor/I-cord i vrangmasker.

   Slett
 12. Veldig fine, du er så flink med farger :) Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Du også!
   Og her tok jeg faktisk bare det garnet jeg hadde - litt flaks skal man ha! Jeg strikket opp alt sammen, og fikk puslet det ihop så det så sånn noenlunde greit ut. Slet litt med det beige, men det gikk med, det også :-)

   Slett
 13. Så mange fine luer!!! Og tusen takk for garntips. Jeg og har prøvd en del forskjellig. Er ikke alt som funker like godt på luer. Hvem er det som produserer freestylegarnet?

  Mvh
  Ingrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Dalegarn. Det er en link i første linje i innlegget - men du får den her også:
   http://www.dalegarn.com/yarn_detail.php?hId=78

   Dalegarn Cotinga fungerer også flott til luer, men Freestyle er rimeligere og noe mer spenstig.

   Slett
 14. Så fine fargekombinasjoner du har plukket ut av restene dine. Kjempefine luer :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Men jeg har ikke plukket ut farger - jeg tok rett og slett alt garnet jeg hadde av denne sorten og strikket opp alt sammen :-)

   Slett
 15. Freestyle er mitt favorittgarn til luer, og med tanke på alle nøstene som ligger her, burde jeg prøve meg på slik restegarnstrikk selv. Og ja - luer er morsom strikk:)
  Likte godt snurrelue nr 2, den hadde en veldig fin struktur:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er fin. Jeg har lagt en link til oppskriften - som er gratis. Har skjønt at den er veldig populær - og den sitter veldig godt på hodet!

   Slett
 16. Så mange fine luer og for en fin luebildekomposisjon du lagde på slutten! Den kan det hende jeg hermer etter for den var så fin! Begge de hvite luene, med ulik struktur var speislet fine. Takk for tips om fine lueoppskrifter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! De to hvite luene er nesten helt like - den ene har 3 rette-2 vrange, den andre har 2 rette-2 vrange. Begge deler funker helt utmerket - og den første er faktisk minst like fin på vranga! Enkle strukturer er ofte veldig effektfullt og fint, viser det seg :-)

   Slett
 17. Å, så mange herlige luer! Nå fikk jeg kjempelyst å strikke luer, likte veldig godt den rullekanten din- det tipset er notert:) Men først skal det strikkes votter, har begynt på Doris-votter fra boka Vantar for alla årstider, ei bok med mange flotte votter.
  Fortsatt fin helg!
  Marianne

  SvarSlett
 18. Nå ble jeg skikkelig inspirert til å strikke luer! Tusen takk for tips til oppskrifter og modellbilder!
  Likte veldig godt snurreluene :))

  SvarSlett
 19. Knallfine luer! Nå ble jeg skikkelig inspirert! Takk skal du ha!:)

  SvarSlett
 20. Du er snar, og flink til å få det til å virke enda flere, hehe!
  Men det er vel 5 - 6 luer og ikke 20!
  Jeg liker godt din iherdige innsats med restegarnet!

  SvarSlett
 21. Hei igjen.
  Her er vevstrikk-mønsteret. Bildet er av en stripete barnelue i Karisma (uff. Klør ikke det da?) p. 4. Str, 10-12 år, 128 m.
  1. og 2. omg.- 1 rett og 1 vrang, ut omg. 3. omg.- Ta en m. løs av med garnet foran m., 1 vr.
  Gjenta disse 3 omg.
  Morsom å strikke og med fin struktur.
  God søndag!

  SvarSlett
 22. Godt å få strikket opp rubb og stubb av en garntype! Resultatet ble knallfint, ser nesten litt planlagt ut fargemessig ;)

  SvarSlett
 23. Det var mange flotte luer. Du har vært produktiv. Man føler seg flink når man har strikket opp enkelte lagere. Saken er jo den at da kommer det et lite nytt lager av en annen type garn eller andre farger. Ha en herlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ja det er veldig rart, det der! Der er faktisk allerede et nytt lite lager av en annen type garn på vei inn. Det har ingen ende. Helt uforståelig :-)

   Slett
 24. Nok en gang et innlegg til stor inspirasjon. Jeg må se hva jeg har av Freestyle !!
  Like veldig godt luer i Freestyle. Strikket flere Arne & Carlosluer i det garnet.
  Kjempeflotte luer.

  SvarSlett
 25. I love all your hats! They look marvelous.

  SvarSlett
 26. Så utrolig fine luer! Stilig at de kommer fra samme nøstene, men likevel er de så forskjellige. Du inspirer til å bruke av lager og rester ;)

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 27. Så mange flotte huer! Og så smart å bruke opp restegarn på denne måten :) Ekstra kjekt å sjå varianten på Hue med vri. Har du kun lagt opp i ein farge og så strikka resten i kvitt, eller har du også strikka en runde grønt? Utruleg tøft, i alle fall!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg starter ofte luer (og sokker også, forresten) med en rullekant - det er enkelt og dekorativt. Og det foregår sånn:
   Jeg la opp med grønt og strikket fire omganger med rett. Dette ruller seg fint opp av seg selv og blir som en "snor" rundt kanten.

   Slett
 28. Så mange tøffe luer! Morsom samling av selfies :0))

  SvarSlett
 29. Låter som om du också är på de-stash-stigen :D Kul att göra en hel "serie" med mössor!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har i grunnen vært på de-stash-stigen i flere år jeg, men det tar jo aldri slutt... :-)

   Slett
 30. Digget særlig de med fargekanten nede! :)

  SvarSlett
 31. Så lurt, og så mange fine luer! Likte veldig godt collagen din til slutt, veldig uhøytidelig og morsomt! Her har det også gått i luer en stund, men mest Marius og Fana! Fint å bruke opp litt restegarn, ja!

  God, ny uke til deg!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 32. F for fantastisk flotte freestyle luer, hurra!
  Jeg har nettopp ryddet i garnlageret mitt, og har etpar poser med garnslanter........som jeg hadde lyst til å kaste. For hvor mye garnrester skal man ta vare på ligsom. Plutselig ser jeg de kan bli til en lue. Takk for inspirasjonen, Anne. Klem til deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det hoper seg opp med rester :-)
   Men i stedet for kaste dem, kan du jo gi dem til en barnehage - de vever og fingerhekler og er som regel glade for å få garn.

   Slett
 33. Så fine de er alle sammen. Du er så flink å bruke garnrester. Jeg må prøve å bli flinkere på det jeg også.

  SvarSlett