fredag 24. oktober 2014

Sjoddi...

I forrige innlegg skrev jeg såvidt om den grønne prøvelappen min. Den krever en nærmere presentasjon.

Da vi var på strikkedagene på Sjølingstad i september, ble det naturlig nok handlet litt garn. Det var flere spennende garnbutikker til stede, Selbu Spinneri og Telespinn var der - pluss Sjølingstads egne garn. Fristelsene sto i kø.


I Sjølingstads hyller fant jeg dette garnet - Fillegarn heter det - i den nydeligste grønnfarge som tenkes kan. Jeg ble helt fortjust i det garnet - så herlig ullete, og i flere fine farger. Men den grønne var finest.

Dette var en partivare, altså ikke vanlig lagervare, og noe de hadde produsert i forbindelse med et gjenbruksprosjekt. For dette garnet er, som du ser av etiketten, laget av sjoddi.

Men hva er sjoddi???
Jo, det er en utdødd art, dessverre. Det er ullmateriale fremstilt av opprevne filler fra gamle tekstiler og avklipp fra trikotasje- og konfeksjonsfabrikker, altså gjenbruk eller resirkulering av ull. Man river tekstilene i stykker, slik at fibrene kan kardes og spinnes til nytt garn. Sjoddi ble også brukt som fyllmateriale i vattepper, madrasser og møbler. I Norge var det en betydelig produksjon av sjoddi på slutten av 1800-tallet og første halvdel av 1900-tallet.

Ullfibrene i sjoddi er ofte skadet og kortere enn vanlige ullfibre, men sjoddi av førsteklasses ull kan likevel ha en god kvalitet. Fillegarnet til Sjølingstad er blandet 50/50 med ny ull.


På Sjølingstad var det sjoddiproduksjon i 50 år. Dette er fra etiketten på garnet.

Fargen på garnet avhenger selvsagt av sjoddien det er spunnet av. Her var "originalfargen" vakkert grårosamelert, og det var farget opp i flere fine farger. Jeg falt fullstendig for det grønne - nydelig grantre-grønt, med sjatteringer av litt av hvert innimellom. Utrolig sjarmerende garn, som jeg gleder meg til å sette pinnene i.


Hvert hespe er på 100 gram, men det står ingen ting om løpemeter, strikkefasthet eller pinnetykkelse, så her er det bare å prøve seg frem. Jeg prøvde med pinner 4,5, og Plan A var å strikke denne jakken. Det ble ikke helt som jeg hadde tenkt (godt det bare var en prøvelapp! - eller egentlig var det jo begynnelsen på ermet da), så da blir det kanskje en Siri til. Det er den beste jakken jeg har strikket noen gang, jeg bruker den hele tiden, den passer perfekt - til alt. Vi får se. Mulighetene er mange - jeg har 483 jakke-favoritter på Ravelry...


Den fargen, altså - helt uimotståelig!  Ha en riktig fin dag!

11 kommentarer:

 1. God morgen Anne
  Deter ut som et godt garn. Det har jo vært bearbeidet etpar ganger, minst!
  Det var jo en slik fabrikk som Annemor Sundbø kjøpte opp....heldigvis. Hun fikk jo tatt vare på mange skattede mønster som ellers ville gått tapt.
  Uff, leste at dere hadde hatt vannlekkasje. Det har vi også hatt.....ikke nå, men for et år siden. Alle leilighetene fikk nytt tak, vårt ble laget fjorårets sommer, der vi måtte leve med stilaser hele sommeren, ute på terrassen. Det måtte vi orke, siden vi fikk nytt tak. Men så fikk vi heller lekkasje. Det er nede på sønnens rom i kjelleren, der en vegg ser veldig RØFF ut. Jeg pleier å støvsuge den, faktisk!
  Så i disse tider, hvor det regner konstant, holder vi øye med denne veggen, da vet du.
  Så var det FRÆDDAN , og da ønskes en riktig god helg. Klem

  SvarSlett
 2. This yarn looks absolutely lovely, so cosy for the winter days.

  Helenxx

  SvarSlett
 3. Så gøy å lese!!! Og en fin farge. Gleder meg til å se hva du får ut av garnet. Så herlig at historien lever videre!!! God helg!!

  SvarSlett
 4. Dette visste jeg ikke, og aldri har jeg hørt om sjoddi heller! Spennende lesing :)
  Lekker den fargen! :) Og jakka er jo nydelig, har lyst på den jeg også... Meeen det må bli når lista til barnebarnet er tom... ;)

  Håper du får en herlig helg :)
  Nina

  SvarSlett
 5. Interessant. Strikk SIRI du, blir nydelig i den grønnfargen.
  Skrekk og gru, dere har altså hatt snø alt? Bra det snudde så fort. Her har bøtta ned med ferdig måket nedbør, takk og lov. Imorgen blir det storm i tillegg. Vi må vel ta til takke med det som kommer.
  Ha en fin helg. Det får jeg også, for nå er Nancygenseren ferdig!!! Aldri mer Mini Alpakka.
  Hilsen Liv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har aldri prøvd Mini Alpakka jeg. Hva er galt med det? For tynt? Røyter?
   God helg!

   Slett
  2. Det har noe med kjemien å gjøre mellom garnet og meg. Haha. Jeg VIL ha kontroll, mister nok av den til at strikkekosen blir en jobb. Garnet er så levende på pinnen at motorikken min blir satt på prøve. Som du hører så slår det ikke gnister mellom Mini og meg. Andre jeg har snakket med har gode opplevelser. Mystisk, har kanskje med "jordingen" min å gjøre. ��Men jeg lever godt (bedre) uten Mini. Jeg har f.eks. kjøpt Falk, etter anbefaling, til ny kofte. Den heter Vangsnes, må jo strikke den. Først få vekk en del andre greier. Hilsen Liv.

   Slett
 6. Nydelig grønnfarge. Tror den blir flott i Siri :)

  SvarSlett
 7. Gode gamle sjoddien :) Ikke min grønnfarge, men den er absolutt veldig fin likevel :)

  SvarSlett
 8. Så fint innlegg, jeg måtte bare dele det, regner med at det er greit. Hilsen Judith

  SvarSlett
 9. Artig lesning og en fantastisk flott grønnfarge!

  SvarSlett