søndag 21. juli 2013

En gul en og en grønn en etc...


I dag er det åpen hage her på bloggen. Velkommen inn!


Gul daglilje koser seg i sommersol. 
Gul daglilje er visstnok en svært gammel plante, og har vært dyrket i Norge siden 1600-tallet.
Hver blomst varer bare en dag, leste jeg et sted. Kan det stemme da tro?


Marikåpen blomstrer skjønt i grønt. Den har overgått seg selv i år, og er dessuten i ferd med å spre seg overalt. Fint - for jeg liker marikåpe. En av mine favoritter, faktisk. 


Forglemmegei er jo egentlig lyseblå, men denne er da visserlig hvit. Litt liten og beskjeden, men dukker forsiktig opp både her og der blant de mer dominerende naboene i blomsterbedet. Så utrolig vakker, om man bøyer seg ned og ser nøye etter.


En helt ny variant av Hosta??
Nei, det er bare naboen, en ivrig storkenebb, som stikker innom på visitt. Et stilig par, de kler hverandre godt. Det har de funnet ut helt på egenhånd, jeg har ikke blandet meg borti.


Klassisk fargeklatt, blå lobelia og røde pelargonier - en schläger i Annepålandets sommerkrukker. Slår aldri feil og overlever alle moter og trender. Enkelt & greit. Syns det er fint, jeg.


Rosene mine hadde ikke noen storartet vinter - men Maidens Blush greide seg fint. 
Den er ikke storforlangende, der den står i en tørr krok bak garasjen og vokser og trives 
sammen med lavendel, løpstikke og jordskokk. Snurrig kombinasjon. 
Bak garasjen får den stå i fred og ro og dufte så deilig den bare vil uten at noen bryr seg. Jeg burde jo ha plantet den midt i hagen, det skjønner jeg nå. Det er en gammel prestegårdsrose, som blomstrer kun en gang. Til gjengjeld er det massevis av knopper, så blomstringen varer lenge. 


Bunndekkerne under skjærsminen har jeg slitt med i maaaange år. Storkenebb er en unnselig plante, men blir fint i store mengder. Nå vokser de plutselig så det spruter, og er på full fart utover i plenen. Snart må gresset vike. Helt ok for meg - jeg vil gjerne ha en hage uten plen, med bare bunndekkere, stauder og busker. Fortsetter det sånn, er det håp. Husker ikke helt hva jeg plantet her - tror det var en par-tre ulike sorter fra Plantasjens høstsalg for lenge siden - nå er det "Mix & match geranium i ymse farger og høyder hulter til bulter". Om våren vokser det scilla her - et velfungerende vekselbruk.


Jeg kan nesten ikke tro det - ikke en eneste bladlus på den hvite rosen i år!! Bittesmå, hvite blomster og nydelige, rosa rosenknupper. Dessverre er det rust og mark og allverdens andre uhumskheter på bladene, men jeg vil ikke sprøyte - jeg vil ikke ha gift i hagen min. Noen triks for å bli kvitt all elendigheten? Bortsett fra sprøytemidler er jeg villig til å prøve alt, inklusive trolldom.

Helt vanlige planter i min helt vanlige hage her i sone 5. Alt ser flott ut under blå himmel på en solskinnsdag. Takk for turen!

Det er en strålende dag her på Østlandet - en av de aller beste i år. Håper solen skinner på deg også og at du får en fin dag!

5 kommentarer:

 1. Takk for innbydelsen, Anne.
  Du har en skjønn hage, etter min smak. Jeg synes det er flott med viltvoksende vekster, en god blandings sammen. Og mange fine farger.
  Så ble jeg med deg og hunden din på tur til tjernet også......for et nydelig sted. Jeg synes vannliljer er så flott. Og romperroll, da gitt.
  Litt våt ble jeg også, Tinka ristet seg jo.....men heldigvis tørker man fort i dette herlige været som er nå.
  Ha en fortsatt fin sommer, dere to.

  SvarSlett
 2. Jag längtar tills jag blir stor och får ha en egen trädgård. Din är himla fin.

  SvarSlett
 3. Så vakre bilder fra din koselige hage! Fine farger! Nyt sommeren! :)

  SvarSlett
 4. nydelige blomster i din vakre hage. Jeg sprøyter med vann blandet med grønnsåpe og bakepulver (slumpeblander) - har ikke sett noen udyr som liker dette. Rust på blader, da plukker jeg av de bladene med rust og brenner dem. Rust har veldig lett for at det sprer seg
  Håper på mange fine dager i solen enda:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Må testes! Gruer meg til å plukke av rust-blader, da blir det nok ikke så mange blader igjen...

   Slett