torsdag 30. desember 2010

Scener fra et julehjem...

Ja, men da er den så godt som vel overstått da, jula. Hyasintene blomstrer av, juletreet røsser, de som jobber er tilbake på jobb og de som trener er tilbake på trening. Tilbake på åstedet sitter bikkja og jeg og hviler ut. Vi lot oss kanskje ikke helt rive med av det store julestresset som oppstår i ukene før jul, men vi ble litt slitne likevel.

Det har lett for å ta av litt før jul. På Lille Julaften, på NRKs ”Kvelden før kvelden” bet jeg meg merke i Trond Viggos gode råd til de tusen hjem: Skru ned forventningene litt. Jula må ikke stå til S (eller terningkast 6, om man vil), det holder fint med G+ (evt terningkast 4). Så får man heller ta det som en ekstra bonus om det skulle overgå forventningene.

(Er det forresten bare hertillands at man henger flagget sitt på juletreet, eller er det normalt å være så patriotiske? For flagg må det være!)

 
Her hos oss har vi julestrømper – ikke første juledag, men på morgenen julaften. Strømpene vi har nå, kjøpte gutta i huset på Harrods i London første gang de var på gutta-tur dit for mange år siden - i juleavdelingen, som fylte en hel etasje allerede tidlig i oktober. De er av fløyel og gull og er finfine, om enn litt overdådige, souvernirer. Den lille sorte hunden fikk også strømpe – en hullete sportssokk. Jeg glemte i farten at det er godt brukte, skitne sokker som er spennende for en liten hund, ikke de rene…

Jeg har forhørt meg med ekspertisen, vår engelske venn, om dette med julestrømper. Og det er altså sånn: En julestrømpe skal inneholde noe å leke med, noe å lese på, litt godteri - og en appelsin i tåa. Så det er hva våre julestrømper inneholder år etter år. Med unntak av bikkjas da, den inneholdt et tyggebein.


Så satt vi der rundt peisen og koste oss, i pysj og morgenkåpe, med alle juleduftene - julegran, bål på peisen, pepperkaker, clementiner og kaffe til mor og far. Så tente moder alle lys, og tok opp dette med forventninger. Må alt være gullende rent, messingen pusset, taket vasket og granbargirlander i alle rom? Eller blir det jul allikevel? Jeg mener absolutt at det blir jul allikevel, selv om jeg hadde glemt kongerøkelsen der og da.

Sønnen, som hadde tatt med seg dyna og storkoste seg i sofakroken, var helt enig. De andre også. Mødre som sliter ut seg selv og alle rundt seg for at alt skal glitre og gå på skinner denne ene dagen, mens de selv er så slitne at tårene triller, det er ikke bra. – Sånn er det ikke her, konkluderte Sønnen fornøyd, krøllet seg sammen og sovnet under dyna si, mens Disneys TV-jul skrålte i bakgrunnen.

- Det er så greit med jula, det er likt hver gang, slo Lillebror fast da vi var der i andrejuledagsselskap, han ristet på hodet over skiftende juletrender. Folkevognbussjuletrekurven som han fikk av meg for mange år siden, for eksempel, henger der år etter år. Menn har en grei holdning til dette med jul, og vi har mye å lære der. Julegrana må i hus, julematen likeså. Pynten må henge der den alltid har hengt. Fyr i peisen. En liten akevit til maten, da blir alle glade. Å, det er deilig med jul! Til neste år skal jeg ikke styre sånn heller. Trur eg…


Ønsker alle som er innom her på bloggen en fin og flott nyttårsfeiring!
Vi ses på nyåret!

18 kommentarer:

 1. hei!! Hyggelig tradisjon med julestrømper på julaften. Vi har også alltid hatt det. Men iår prøvde vi å snike oss unna!! Fordi kun et barn hjemme julaftens morgen. KATASTROFE!! Den tabben gjør vi aldri igjen. Så her i huset kommer strømpene til å være fyllt uansett om det er noen "barn" hjemme eller ikke....... Og etter noen late juledager er det vel ikke til å stikke under en stol at hverdagene er muligens det beste!! Godt nytt år til deg!! AnneK:-)

  SvarSlett
 2. G+ er finfint. Det gikk vi for her i år og det fungerte veldig bra. Selve julaften var i andres regi og den sto til S. Aldri har jeg gjort så lite før jul, og det tror jeg ingen oppdaget en gang.

  Imponerende julekurv med folkevognbuss!

  Jeg lager fotomontasjene mine i PhotoScape et gratisprogram jeg har lastet ned. Lett å finne hvis du googler det.

  Ha en fin nyttårsaften! :)

  SvarSlett
 3. Juletrekurvern var veldig artig. Skulle hatt en sånn til broren min som jobber med å utvikle biler hos VW ;)

  Ønsker deg et godt nytt år!

  Klem

  SvarSlett
 4. Hvordan julen blir er nok ikke avhengig om messingen og sølvet er nypusset. Det er kankje kjekt at ikke hybelkaninene fyker rundt, men ellers er det jo ingen som går rundt og sjekker om huset er vasket fra gulv til tak. Jeg fokuserer heller på å kose meg.... Og selv så elsker jeg forjulstiden. Da koser jeg meg så at jeg nesten glemmer at man må ordne i hvertfall litt til jul. Og så kommer julekvelden litt brått på kjerringa (altså meg...) hver gang. Men det blir alltid hyggelig. Og det virker som du og familien din også koser dere i julen :) Det er vikitg!

  Ellers så falt jeg pladask for julekurven din. Jeg ble inspirert til å lage en med en Volvo 142 68-års modell. Jeg er jo så heldig å ha en slik veteranbil, og den står i vinteropplag og føler seg kanskje litt bortglemt i julen, stakkars...

  Godt Nytt År!

  SvarSlett
 5. Gikk litt i surr her - mente selvfølgelig julekurv :)

  SvarSlett
 6. For ei flott juletrekurv. Sånn burde min bror også hatt... Keg lagde en med elg på for noen år siden, det er også en av hans favoritter, sammen med alt det står VW på :)

  Godr Nytt År og takk for alle hyggelige kommentarer og innlegg i året som har gått. Vi "snakkes" på nyåret også.

  SvarSlett
 7. Veldig godt sagt, alt sammen :)

  SvarSlett
 8. Er så enig med deg. Her fikk vi et kjedelig virus i hus før jul, men det ble jul likevel, selv om lista måtte legges veldig lavt.

  SvarSlett
 9. Nøyde meg med å støvsuge og støvmoppe, og så tok vi de flekkene vi så. Badene ble tatt skikkelig, der var behovet størst. Men så er jeg så heldig at sola ikke skinner her i jula, slik at vi slipper de store avsløringene.

  SvarSlett
 10. Takk for hyggelig bloggvennskap i året som snart er gått.
  Ønsker deg og dine et godt og innholdsrikt nyttår!
  Klem T

  SvarSlett
 11. Er innom for å ynskje deg eit godt nyttår:))

  SvarSlett
 12. Önskar dig ett gott nytt år! Kram

  SvarSlett
 13. Enig med Trond Viggo, jeg. Jula blir mye bedre når vi justerer ned krava noe. Jeg har oppdaget det hos oss at mitt stress ikke gjør jula bedre for dem. Bare vi har god mat, litt julepynt også litt gaver. Jeg spurte mannen om hva som var de tre viktigste tingene for at han skulle fåå en god jul: Ribbe, god stemning og litt julepynta hus, var svaret. Godt nytt år til deg. Takk for mange blogginnlegg i året som har gått.

  SvarSlett
 14. Er innom for å ønske deg et riktig Godt Nytt År!

  SvarSlett
 15. Tack för all glädje och inspiration som jag får av att läsa din blogg.
  När jag var liten på 6o-talet så hade alltid mina morföräldrar ett flaggspel(så kallades det) med svenska flaggor i granen.

  SvarSlett
 16. Godt nyttår og overstått jul :)

  Nå er jo jeg forsatt et av "barna i huset" (25), men vi prøver å ta det rolig og gjøre som vi pleier - pysj og dyne lengst mulig - Askepott, Julestjernen og Disney. Er ikke så flink til å hjelpe til med maten (bortsett fra å dekke og rydde av bordet), men har liksom fått inntrykk av at det ikke er ønskelig med innblanding heller...

  Danskene har også flagg på juletreet, og jeg er litt misunnelig, for de er som oftest heklet eller av stoff.
  Men våre, litt falmede, papirflagg er arvet av oldemor og oldefar og er fra 2.verdenskrig, så det er jo litt tøft det også :)

  SvarSlett
 17. Du har hatt ei flott jul, og alle er fornøyde:O) Så godt å vite at man ikke trenger stresse, for det blir jul allikevel, det vet jeg;)
  Da ønsker jeg deg et riktig godt nytt år!!! Skal bli hyggelig å følge med deg i det nye året, klem fra meg;)

  SvarSlett
 18. Godt nyttår Anne.
  Julen vår ble veldig hyggelig, i nytt hjem. Og siden alt er nyoppusset, er det jo rent også!
  jeg har sluttet å stresse til jul, det blir jul uansett. Og for meg handler vel julen mest om å være sammen. Så får de andre stresse om å få en 6`er for sine bidrag for julen.
  Siden jeg ikke fikk bakt i år, kjøpte jeg heller en kransekake og en boks med pepperkaker. Så fikk jeg kling/lefse av min bestemor til jul, så vi har da fått spist kaker nok i jula.
  I år blir det ingen julegavealong (he he) siden jeg ikke klarte å følge opp fjordårets. men i år skal det slankes, og da mener jeg i garnlageret mitt! Når man flytter ser man hva man har mest av, for å si det sånn!!! ;)

  SvarSlett