søndag 27. mars 2011

Et eggeglass i uka...?


Denne utrolig vakre orkidéen fikk jeg av E til bursdagen. Det er den første orkidéen i mitt liv, og nå vil jeg gjerne at den skal vare lenge. Men hva er egentlig orkidé-trickset?


Mange jeg kjenner, har orkidéer som blomstrer igjen, år etter år. Jeg lytter gjerne til råd fra erfarne fjellfolk, men når jeg spør dem, svarer alle forskjellig. Noen har den i vinduet, andre har den lenger inn i rommet. Noen vanner den i vasken to ganger i uka så vannet kan renne av raskt, andre flytter den aldri og lar den få et eggeglass med vann - uten gjødsel - en gang i uka, på fast dag. Og det skal helst være tirsdag. Eller fredag, alt ettersom.

Hva er ditt beste orkidé-tricks?

Det er forresten merkelig at jeg aldri har hatt noen orkidé før. Da vi giftet oss - for ca hundre år siden - gikk jeg til en fin blomsterbutikk og bestilte brudebuketten (jada, jeg vet det er mannens jobb å sørge for brudebukett, men jeg tok ingen sjanser).

- Det må bli orkidéer, sa damen bak disken, for du er orkidétypen. Det hørtes så flott ut, og jeg har alltid vært veldig fornøyd med å være orkidétypen - men jeg aner ikke hva det betyr.
Men det ble ikke orkidéer i brudebuketten, for jeg hadde bestemt på forhånd at det skulle være de fineste sommerblomstene - roser og erteblomster. Og sånn ble det - ung, sommerfrisk brud og rosa, sommerfrisk bukett. Først nå, hundre år senere, fikk jeg orkidéen min.


Og jada, det kommer sokker etterhvert, jeg må bare strikke dem først - må jo ligge en langside foran så jeg får bilder til teksten.
Ha en flott søndag!

16 kommentarer:

 1. Jeg og lurer veldig på orkidétips! Så her skal jeg følge nøye med rådene du får.
  Jeg hadde faktisk rosa orkidéer (og hvite roser) i min brudebukett på -80 tallet! Synes det hørtes helt nydelig ut med sommerblomster. Jeg giftet meg i mars, midt i en by, så da fikk vel blomstene stå litt i stil med det;)
  Må bare legge til at da jeg så overskriften din, så tenkte jeg at det var en ny utfordring;) Kanskje å hekle et eggeglass i uken, eller noe. Hehe. Så feil kan man ta.
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Mitt beste orkidetips er å sette dem i vinduskarmen og gi dem en litt tilfeldig klunk vann nå og da, sånn omtrent hver eller annenhver uke. Og å ikke klippe av stenglene når de er avblomstret.

  Det er det eneste jeg har gjort med mine, og de eldste av dem har overlevd i snart tre år og blomstret flere ganger. Det er mer enn jeg kan si om de andre blomstene vi fikk i bryllupsgave, dessverre.

  SvarSlett
 3. Hei!!Jeg har ikke vinduskarm, så min orkidee som blomstrer for 2.gang står litt inn fra vinduet. Den får litt vann sånn ca 2. hver uke. Jeg tror det er bra med for lite vann enn for mye. Jeg tror også at det er avgjørende at de får mye lys for å blomstre igjen. Lykke til!! AnneK:-)

  SvarSlett
 4. Koselig med orkideer til bursdagen! Gratulerer med overstått!
  Jeg har også hatt orkideer som har blomstret om igjen, det eneste jeg tenkte på, var at de ikke skulle ha mye vann. De jeg klippet stilken av, kom med ny stilk...
  Jeg har også hatt orkideer som ikke blomstret om igjen...

  SvarSlett
 5. Nydeleg!! Her blomstrar orkideane om igjen og om igjen. Her har dei stått i kjøkkenglasa der det ikkje er direkte sol, der har dei tivst best hos meg. Nokre får eg klipt ned stilken på og så kjem det opp nye. Andre berre fortset og fortset med nye skot i toppen. Vatnar dei pittelitt i ny og ne.

  SvarSlett
 6. for en vakker orkidee. jeg fikk en av datter #2 i fjor høst. har aldri fått de til å overleve før nå. den står i vinduskarmen (syd/øst) men skal ikke ha direkte sol, så om sommeren flytter jeg den til den ene kroken som er i skyggen. om du har ett vindu mot nord skal det hvistnok være best. jeg fyller blomsterpotten hver lørdag (!) med vann og en liten dråpe orkideegjødsel, og lar den stå i bløt hele dagen. jeg klipper av avblomstrede stilker (men jeg skal jammen prøve å la en stå). min kom nettop med to nye blomsterstilker og jeg er kjempe stolt at jeg har klart å berge denne :-). kanskje ett råd til å følge? lykke til.

  SvarSlett
 7. Jeg har funnet ut at hvis du har orkide så må du la dem stå der det er lyst men ikke direkte sollys. Så må du ikke flytte den...da har jeg opplevd at den døde...Så kan du godt sette den i vasken og la den trekke vann i ca 10 min en gang i uken :)Det funker ihvertfall til meg.

  SvarSlett
 8. Et eggeglass i uken....med cognac? tenkte jeg, da jeg leste overskriften i dag!! he he
  For tiden har jeg ingen orkidè. Noen døde, og andre holdt leeenge, med masse blomster på hele tiden.
  De som holdt best, stod ikke i direkte sollys, eller så fikk de morgenlyset i et vindu.
  Jeg har en tendens til å glemme alt mulig, og det innebærer å glemme vanning. Fortvil ikke, for orkideer skal ikke ha mye vann. Jeg slang til den en skvett i ny og ne, og det holder i massevis.
  Drar du på ferie, sett dem i et kaldt, mørkt rom, og de tar seg en hvil.
  Lykke til. Og går det ikke bra, kan du saktens skaffe deg en ny!

  SvarSlett
 9. Jeg har også en orkide, og den har vart i 3 år nå :-) Kan ikke si at jeg steller spesielt godt med den, men den står i vinduskarmen, for det virker som den trives der. Så får den vann sånn innimellom, når det passer... men den får aldri mye vann i gangen. Det skal ikke stå vann på skåla, har jeg hørt.

  SvarSlett
 10. Jeg elsker orkideer og har vinduskarmen full. Jeg har lært av en husvenn som er blomsterdekoratør at de skal vannes over springen ei gang i uka, vannet skal renne fort av. Orkideer er snylteplanter som vokser i trærne, de er vant til å få ei regnskyll dann og vann og er utrolig nøysomme, samtidig er de vanedyr og skal helst ikke flyttes på. Jeg har mine i et sydvent vindu, men flytter dem under et overbygg om sommeren, og gjerne på en benk like under vinduet, slik at de ikke får direkte sollys. De som ikke blomstrer får stå bak gardinet til det kommer nye stilker igjen. Jeg har ikke grønne fingre, og istedefor den ukentlige dusjen slenger jeg til dem litt vann innimellom, dusjer dem ei gang i måneden tenker jeg. Noen kommer igjen andre ikke. Lykke til!
  Tror jammen jeg vil blogge mine også.

  SvarSlett
 11. Jeg har flere orkidéer. Faktisk nesten den eneste plante som overlever her i huset. Den eldste er snart 11 år! De fleste blomstrer ca 3-4 måneder i slengen og så tar de en pause på 4-6 måneder. Jeg klipper stilken over det 2 leddet når de har blomstret ferdig.
  Når de skal vannes holder jeg dem under springen med rinnenede vann i 10-15 sekunder 1 gang i uken ca (det er det som er planen i hvert fall).
  Når jeg reiser bort setter jeg dem flere sammen i en balje med ca 2-3 cm vann så kan de stå der og kose seg til jeg kommmer hjem. Det er sikkert ikke helt i følge oppskriften, men det funker hos meg ;)

  SvarSlett
 12. Jeg tror det vanligste problemet med orkide-eiere er at de tror den har visnet/dødd når den blomstrer av. Jeg har aldri kastet noen orkideer, fordi de blomstrer igjen og ikke til samme tidspunkt alltid. Dermed har jeg blomstrende orkideer i vinduskarmen ALLTID! Ingen oppskrift - alt fungerer. Noen ganger er jeg flink og de får vann hver uke - en bitteliten skvett - andre ganger får de litt mer. Var i syden en gang og da måtte de klare seg selv på en god skvett vann før vi dro. Bare vær tålmodig - så kommer de om og om igjen!
  Lykke til!
  Misemor

  SvarSlett
 13. Nydelig blomst :)
  Vi har - som mange andre - våre stående i vinduskarmen. Glemmer til stadighet å vanne så de får en dæsj i ny og ne. Det kan være alt fra en uke mellom og en mnd mellom :O
  Jeg velger å klippe ned når den er avblomstret. Var litt hardhent med den ene og klippet litt mye, men det har nå kommet opp to nye stengler. Og står i full blomst for 3 eller 4 gang - eller var det 5.?

  Etter at jeg har lest hva andre over gjør er det jo like mange vaner som innlegg...

  SvarSlett
 14. Jeg har hatt orkideer som mistet alle blomstene og vantrivdes noe fryktelig. Jeg spurte en kjendisgartner (!) hva jeg skulle gjøre med dem og han sa at det er bare tull å stresse med vanninga (kokt vann, stå i bløt, en gang i uka eller hva det nå er av firkantede regler), jeg skulle bare gi dem en liten skvett når jeg vannet de andre blomstene. Så lenge jeg ikke var en sånn som vanner veldig ofte, sa han, og da lo jeg. Jeg prøver å huske å titte nedi potta et par timer etter jeg har vannet så jeg kan helle ut det som er til overs. Ellers lar jeg dem bare stå så de ikke får direkte sol. Og vips! Så blomstret alle sammen og jeg ble fryktelig stolt av meg selv. En reformert orkidedyrker ;)
  (Forresten lurer jeg på om ikke "orkidétypen" bare betød at hun ville at du skulle kjøpe den dyreste buketten? Men jeg er kanskje kynisk...:)

  SvarSlett
 15. Jeg har orkideer som kommer igjen og igjen og jeg gjør ikke noe spesielt med dem. De blir ikke flyttet på, gjødslet eller noe. Får en skvett vann en gang i uken og ellers lever de sitt eget liv. Er de eneste blomstene jeg får til. Har ikke grønne fingre i det hele tatt....
  Ligger forresten en award til deg i bloggen min.

  SvarSlett
 16. Hei... :O)
  har ingen orkide akkurat nå, men jeg liker den planten veldig godt!
  Mitt tips er å gi den LITE vann, ja faktisk vente til bladene begynner å bli litt skrukkete frodi den er tørst. Da vanner du den rikelig. Så venter du til bladenen blir litt skrukkete igjen. De jeg har hatt har blomstret mange ganger på samme stilk!

  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett