mandag 23. mars 2009

Alt er tall…

Mandagstema er siffer/tall – flere tallhistorier på Mandagstemabloggen.

Tallene er alle tings opprinnelse og universets underliggende harmoni. Tilværelsen er full av tall.

En vanlig dag, for eksempel – etter å ha stått opp la oss si klokka sju, tar vi 1 dusj, tar på 2 øredobber i en fei, mannen barberer seg kanskje med Mach3, vi spiser 4-korn til frokost, eller tar kanskje en kopp 4-røde-frukter-te, et glass juice – husk 5 om dagen! Vi rører ut en teskje honning i teen mens vi studerer 6-kanten på honningboksen, bikubens grunnleggende struktur, før vi hiver 7nde sansen i veska, smører hendene kjapt med 8-hour håndkrem og haster av sted til jobben. På jobben skrur vi på 9-timen som bakgrunnsstøy, i 10-tiden rekker vi en kopp kaffe i forbifarten, klokka 11 er det avdelingsmøte og klokka 12 er det lunsj. Vi henger i stroppen. Og sånn fortsetter det hele dagen – tall, tall, tall, uten at vi tenker noe særlig over det. Til og med middagen – er det pannekaker, så er det 1 bolle, 2 visper, 3 dl mel, 4 egg og 5 dl melk. Pluss blåbær.

I vanlig prosatekst skrives for øvrig alle tall til og med 12 med bokstaver.


Har man en litt roligere morgen enn den ovenfor beskrevne, kan man studere Almanakken og avisens vær-side til morgenkaffen – i dag, for eksempel, gikk sola opp kl 06:10 i Oslo og ned igjen kl 18:39. Dagen er 6 timer og 34 minutter lengre enn ved vintersolverv, årets korteste dag, som var 21. desember. I følge Aftenposten skulle det vært 3 grader og regn i Oslo i dag, i stedet var det 5-6 grader og sol fra blå himmel. Vi klager ikke! At været avviker litt, ser vi stort på, men at sola går opp og ned etter planen, er jo en fordel. Og på søndag, sier Almanakken, begynner sommertiden! Husk å stille klokka.

Jeg kan ikke tenke på tall uten å minnes tremenningen, som ville vise meg lekene sine. Han var i henrykt humør, som treåringer har lett for å være, og grep et tilfeldig utvalg fra lekekassa – en kalkulator i den ene hånda og en hammer i den andre. Ordentlige saker, ikke noe plast her. Ivrig slo han løs med hammeren på kalkulatortastene så displayet riktig sprutet over. –Se, så masse tall! utbrøt han lykkelig. Hoderegningens tid er forbi, hvis du lurte…

4 kommentarer:

 1. Hei - ja her var det mye tall!! Min hverdag består (i tillegg til alle disse daglidagse tall) bare av tall og av og til blir det bare tullball;-) Ha en tallrik aften!

  SvarSlett
 2. Oj her var det mye tall- stilig tolkning! Og sommertid, yes det går bare riktige veien nå!!

  SvarSlett
 3. Herlig beskrivelse, jeg leser med et smil om munnen.
  For et liv vi har, det er jo tall overalt, de trenger seg på enten en vil eller ei.

  Forresten likte jeg å lese at det snart er sommer - på klokka!
  Håper bare den kommer in real også.

  Flott bidrag.

  SvarSlett
 4. Ja, det er gjerne slik at man ikke tenker over hvor ofte vi omgir oss med tall i hverdagen! Flott bidrag til mandagstemaet :)

  SvarSlett