onsdag 2. november 2011

Gull på Tøyen...

Brått kom november. Mørkt og grått og småregn. Og sånn skal det visst fortsette de nærmeste dagene også.

Men for et par uker siden var jeg i Botanisk hage på Tøyen, og der - der var det gull i luften!
Å, det var så vakkert! Jeg tuslet rundt en lang stund med nesa i sky og tok bilder. Rett som det var, møtte jeg noen andre som var ute i samme ærend. De syntes nok jeg var rar, som kravlet rundt innunder busker og trær og tok bilder - oppover. Og nedover.
Botanisk hage er den fineste av alle Oslos parker, syns jeg. Den er delt inn i forskjellige avdelinger. Arboreet dekker hele hagen, og omgir de andre plantesamlingene. Et arboret er en samling av trær og busker, og på denne tiden av året, når blomstersesongen er på hell, er trærne det aller flotteste i hagen. Som gull mot blå himmel.
Botanisk hage ble opprettet i 1814, rundt Tøyen hovedgård. Det har vært bosetning her allerede før vikingtiden. I middelalderen tilhørte gården Nonneseter kloster. Da Universitet i Oslo skulle bygges, kjøpte kong Frederik VI gården som en aktuell tomt. Men Universitetet ble i stedet bygget ved Karl Johans gate, og Botanisk hage ble lagt til Tøyen hovedgård. I 1814 startet arbeidet med å anlegge den botaniske hagen, under det nyopprettede "Kongelige Frederiks Universitet" i Christiania. Hagen omfatter anslagsvis 45 000 planter, fra 7500 ulike arter og sorter. Plantesamlingene brukes i undervisning, formidling og forskning, og hagen bevarer truede og sårbare norske planter i frøbank. Samlingene er registrert i en database som også er tilgjengelig på internett. Du kan lese mer her.Krysser du plenen her og tar rundt hjørnet, kommer du til den koselige kafeen som ligger i hovedbygningen til Tøyen hovedgård, midt i parken. Kafeen drives av Studentsamskipnaden i Oslo. Og er været på din side, kan du sitte ute, under trærne, og nyte din kaffe i fred og ro på en stille formiddag. Og bli ikke for opptatt med å ta bilder - da er bordet ditt fullt av sultne småspurv som vil dele vaffelen din med deg før du vet ordet av det.


De røde vantene fra dette og dette innlegget får ofte være med på tur. Fingerløse vanter er fint for en frossenpinn når det er litt skarpt i luften, og man skal ta bilder -


- eller drikke kaffe utendørs. Hvis Elisabeth titter innom, kjenner hun seg sikkert igjen her.
Akk ja, dette var altså for et par uker siden. Nå er sikkert ikke gullet fullt så gult mer, kanskje det ser mer sånn ut i dag?


Takk for turen! Ha en finfin onsdag!

7 kommentarer:

 1. Ja her var det virkelig mye gull i luften. Så flotte bilder! Høsten er jammen vakker:)
  Ikke mye gull i luften her Nord nå. Alt regnet gjør dagene veldig mørke og korte nå.
  Klem og ei finfin uke til deg:)

  SvarSlett
 2. Fra jul til høst. Koselig med hele familien i London! :)

  Nydelige høstbilder fra Botanisk hage! Var der en tur selv på søndag i sola, veldig flott. Dessverre uten batteri til kameraet, men mobilbilder ble det. Godt å få en "gulltur" før novembergråheten kom.

  Ha en fin dag! :)

  SvarSlett
 3. Nydelige bilder! Synes høsten kan være så vakker med alle de flott fargene. Årstiden har et ufortjent dårlig rykte synes jeg.

  SvarSlett
 4. Elisabeth er innom bloggen din stadig vekk hun! Jeg leser og titter på fine strikkerier og vakre bilder. Vi var faktisk innom på Töyen i forrige uke vi også, da vi som snarest mååte en tur til Norge. Min far tok med barnebarna i veksthusene og på DDSÖIF-utsillingen, og det ble ikke så mye tid til å gå rundt i hagen. Men jeg noterte meg at mange av trärne som fantes da jeg var barn, var borte. Kanskje ikke så rart med tanke på at de sikkert var plantet rundt 1830-1850. Et annet barndomsminne som var borte, var de store lövhaugene som vi barn i hagen pleide å bygge "leiligheter" og base i. Nå tok gressklipperen hånd om lövet og malte det til pulver. Akk ja.

  Forresten skulle hele universitetet ha ligget på Töyen ble jeg fortalt av flere professorer, men det var ikke fint nok for fruene. Selv den gang.

  Takk for titten, Anne!

  SvarSlett
 5. Så koselig, Elisabeth, hei hei! Jeg tenker alltid på deg når jeg er i Botanisk.

  SvarSlett
 6. Så flotte bilder du har tatt. Og det er jo derfor jeg er så glad i høsten, alle fargene på bladene!
  Jeg gikk tur i en time i går kveld, i duskregnet.....men det er så mildt om dagen, så det var sååå deilig, må jeg bare si.
  Jeg innrømmer at høsten er min aller beste årstid. Slår sommeren tilogmed!

  SvarSlett
 7. Dette var en flott tur! Praktfulle bilder!!!

  SvarSlett