fredag 3. desember 2010

Dagens julegavetips: Votter

Votter er alltid kjekt å få av julenissen. Noen mener det er kjedelig å få votter i gave, men at det er en nyttig ting, kan ingen komme fra. Særlig når vi vet at vi har hatt den kaldeste november på tjuefem år, og at desember ser ut til å bli like kjølig. Og det er jo ingen som liker å fryse på fingrene!

Et par ribbevotter strikker du kjapt – enkel oppskrift som kan strikkes på bussen, foran TV-en eller når du bedriver andre tanketomme aktiviteter i førjulsstria. God passform som passer alle hender. Stripete eller ensfarget. Jeg anbefaler å strikke fast, og gjerne med ørlite tynnere pinner enn du ellers ville brukt – da blir vottene tette og varme.

Det er selvfølgelig morsomt å se at så mange strikker disse vottene, etter at jeg la ut oppskriften her på bloggen (link til oppskriften lenger opp). Caroline Halvorsen, som skrev ”Strikkebok for barneskolen og hjemmet” i 1901, ville helt sikkert frydet seg om hun hadde visst at ribbevottene hennes skulle oppleve en ny vår, eller vinter får vi vel si, over hundre år etter.


Inspirasjon:

Vottene blir finfine i ”vanlig, norsk garn” som for eksempel
Smart, Falk, Heilo, Peer Gynt, Vestlandsgarn osv. Eller i Tove.
Strikket i Sisu tåler de snømåking og skiturer uten at det blir hull med det første. Sterk (merino/alpakka) vil også gi en varm, slitesterk vott. Og ikke minst myk.
Votter i ren alpakka blir varme og deilige, de hvite på bildet her er i Sandnes Alpakka (pinner 2,5), og det er disse også, mens disse er i Mirasol fra Du Store Alpakka.

Andre gode ideer:

Bellas Mittens er lange og gode, og med fletter sitter de godt (gratismønster). Her kan du bruke et hvilket som helst lubbent garn – Freestyle, Vamsegarn, Abuelita Tjukk Merino mmm.
Strikkepanjas sundagsvotter har perfekt passform – ikke så tykke, men veldig fine! (gratismønster)
Mine favorittselbuvotter – fra Sandneshefte 0712

Dagens spørsmål:

Hva er dine favorittvotter?

14 kommentarer:

 1. De vakreste vottene jeg har for tiden er disse skjærevottene. http://www.ravelry.com/projects/yarnjungle/magpie-mittens (gratismønster!)

  Det er definitivt ikke et julegavetips i desember, om du ikke har bare en å strikke til.

  Jeg hadde planer om å strikke votter i fleng i gaver, men så flyttet mottakerne til ekvator i januar, så der gikk den planen i vasken :)

  Og det var ribbevottene jeg hadde tenkt å strikke, de er genialt enkle og raske og føyelige)

  SvarSlett
 2. Takk for mange gode og raske votteoppskrifter! Jeg liker veldig godt å strikke tradisjonelle "selbuvotter" i svart og hvitt. Men nesten uten unntak så glemmer jeg å flytte tommelmønsteret over på andre siden, så jeg ender alltid opp med å strikke nesten ferdig to høyrevotter og må rekke opp :(

  Har enda ikke prøvd meg på Bellas, og de ribbestrikkede ser flotte ut. Særlig argumentet om busstrikking er jeg svak for.

  SvarSlett
 3. Mine favorittvotter er noen jeg strikket i alpaca for lenge siden. De holder virkelig på varmen. Jeg har strikket noen i Baby ull også, men de er ikke varme nok for meg.. Planen er at jeg skal få strikket noen til meg selv før jul, men jeg får se om jeg får tid.
  Kanskje jeg skulle brukt din oppskrift, de så utrolig flotte ut, og går nok kjappere av pinnene enn de jeg hadde tenkt :-)
  Ha en flott helg!

  SvarSlett
 4. Kjedelig? Nei jeg har tvert imot inntrykk av at hjemmestrikkede votter er en kjærkommet gave både hos unge og gamle. Og spesielt ungdommen setter stor pris på hjemmestrikka gaver som votter, luer, halser og sokker. Jeg synes de ribbestrikkede vottene dine ble kjempeflotte!
  Ønsker deg ei trivelig helg:))

  SvarSlett
 5. Tak for opskriften på de ribstrikkede vanter.

  SvarSlett
 6. Dette er litt som livreddende førstehjelp i en hektisk førjulstid :)

  SvarSlett
 7. Å, de är så enkla och samtidigt superfina, dina ribbvantar!
  Mina favoritvantar är faktiskt inte stickade utan ett par grå fårskinnsvantar... Ha det fint!

  SvarSlett
 8. Hei! Så fin blogg du har! Jeg ser du har hakket med strikkeeffekt, og jeg husker ikke hvordan jeg skal maskeopp for å få det til. Klarer du å forklare? Jeg har bok og heftet, men jeg er på sykehus og har de ikke tilgjengelig. Men hakkenålen er i hånden:)Send meg en epost så blir jeg superglad på helenelar@gmail.com

  SvarSlett
 9. Heisann. Har lånt votteoppskriften din. Kjempe fine. Takk for at du delte oppskriften.

  SvarSlett
 10. Jeg har heklet votter... ;) Men de strikkede du la ut, er veldig fine.

  Ha en god 2.advent!

  SvarSlett
 11. Fine votter. Vi strikket sånne på folkeskolen i 4. klasse, tror jeg, men uten den fine pynten

  SvarSlett
 12. Kjekt med votter som har god passform.Må nok prøve disse! :o)

  SvarSlett
 13. Jättefina vantar, ska spara länken.
  Mina favoritvantar är annars nålbundna vantar - de är både starka och varma.
  Margaretha

  SvarSlett
 14. Nå har jeg fått ferdig noen par av de fine ribbestrikkede vottene og de er for tiden mine favoritter:) Har lagt ut bilder her: http://badstuhaugen.blogspot.com/

  SvarSlett