torsdag 23. desember 2010

Snart er det jul...

Straks er det jul, og jeg vil få ønske deg og dine en fin og fredelig jul!

Takk for at du titter innom her på bloggen – for uten besøk, ingen blogg. En stor takk til alle dere som legger igjen kommentarer, det setter jeg umåtelig stor pris på.Snart senker julefreden seg, det gleder vi oss til. Lille julaften tar vi inn og pynter juletreet. Årets julehistorie er en reprise fra i fjor, for gjenbruk er en bra ting. Og når natten senker seg, etter hovmesteren og grevinnen og etter at julestrømpene er hengt opp – og fylt – lytter vi til den gamle hymnen fra 1100-tallet, julens aller vakreste sang.


 
Da jeg var barn, pleide vi å gå ut på trappa på julaften klokka fem.

Det var naturligvis Hvit Jul – det var det alltid før i tiden, kan jeg huske. Ingen hadde juletre med lys på ute, og bare et par av naboene hadde lysende adventstjerne i vinduet. De få som var, ga oss en følelse av høytid når vi kom forbi. Likevel var det ingen tvil om at det var jul, det kjente vi i våre barnehjerter.På julaften klokka fem ringes julen inn. Det er da julen starter. Er det noen som tenker på det nå for tiden, mon tro? Vi visste det, selv om vi var små. På julaften klokka fem sto vi på trappa og så utover det vinterhvite landskapet. De eneste lysene vi så, var veilysene langs riksveien like ved. Trafikken på veien hadde stilnet, for nå var det jo jul. Det var ingen som var ute. Hvis det var stille vær, og det var det gjerne i desember, kunne vi høre kirkeklokkene. Vi hadde vært til julegudstjeneste tidligere på dagen, men først klokka fem ble julen ringt inn. Kirken lå flere kilometer unna, men var det stille vær, kunne vi høre klokkene hele veien hjem til oss. Julefreden hadde senket seg over dalen. Dette var Jul, det visste vi i våre barnehjerter.


Etterpå gikk vi inn og hørte Sølvguttene synge julen inn på rikskanalen. Det gjør vi fortsatt. Vi har stått på trappa og lyttet etter kirkeklokkene, men det eneste vi hørte, var suset fra riksveien like ved. Folk har det så travelt nå, de rekker ikke å komme i hus før julen ringes inn. Det er trafikksus fra veien døgnet rundt. Det er juletrær med lys på i alle hager, adventstjerner og elektriske lys i alle vinduer, men vi har det så travelt nå at vi nesten ikke har tid til å se det.

Klokka fem ringes julen inn, det er da julen starter. Da skal julefreden senke seg over dalen. Da er det jul. Vi kan heldigvis, så vidt, fortsatt kjenne det i våre hjerter.


23 kommentarer:

 1. Ønsker en riktig god jul til deg og dine også!

  SvarSlett
 2. Hei... :O)
  Ønsker deg en riktig God Jul og et Godt nytt år... :O)
  Takk for mye inspirasjon og flotte kommentarer i inneværende år... :O)

  Jeg har helt fra jeg var liten vært vant til at pappa ringte julen inn i kirken på mitt hjemmsted. Et lite sted, så man hørte kirkeklokkene godt...
  Da er det jul for meg også...

  klem

  SvarSlett
 3. Innom med ønsker for en riktig god jul med masse kos og hygge for deg og dine! :)

  SvarSlett
 4. Ønsker deg og dine en god jul
  /myr

  SvarSlett
 5. God jul! Gi skjønne lille Tinka en god klapp fra meg :-)

  SvarSlett
 6. Ynskjer deg og dine ei riktig God Jul:))

  SvarSlett
 7. God jul til deg og dine også! Håper dere får en fin høytid!

  SvarSlett
 8. Dette var et fint innlegg!
  Jeg skriver dette mens jeg hører på Deilig er jorden.
  Og julestemningen er der med en gang.

  Ha en riktig god jul, du også.

  SvarSlett
 9. Jeg gleder meg mye til i morgen kl. 17.00 for da ringes den inn her også...

  god jul:)

  SvarSlett
 10. Når julen ringes inn i morgen, er jeg akkurat ferdig med min andre julaftengudstjeneste :) Jeg ønsker deg og dine en fredfull jul!

  Klem

  SvarSlett
 11. Hei Anne :) og tusen takk for besøk i bloggen min. Du lurte på hvor man finner mønster til slike votter jeg lodder ut. Jeg har funnet mønstrene i en bok som heter: "Vår folkedrakt sjøsamiske klestradisjoner". Den er skrevet av Gry Fors og Ragnhild Enoksen og har Isbn nr: 82-7374-111-7. Forlaget som har gitt ut boken heter Sàmi Instituhtta Davvi Girji.

  Ha en riktig så fin julefeiring :)
  Hilsen Else-Marie

  SvarSlett
 12. God jul, fredelig jul, til deg og dine også, og tusen takk for et hyggelig år - jeg håper vi ser mye til hverandre det kommende året også *krysser fingrene*

  SvarSlett
 13. Så deilige bilder! God jul til deg og dine også! Håper dere får en strålende kveld!

  SvarSlett
 14. Riktig god jul, Anne - ser frem til et nytt bloggår med deg :-)

  SvarSlett
 15. Vil gjerne ønske deg en riktig god julehøytid, og takke for at du tar deg tid til å skrive en flott blogg.
  Jeg er en av de som stikker innom og leser og lar meg inspirere.

  SvarSlett
 16. Jag vill önska dig en god fortsättning på julen:)

  SvarSlett
 17. Hei, jeg ønsker deg noen gode juledager med deg og dine.

  Setter stor pris på vårt bloggvennskap og ser fram til å titte inn til deg også i det nye året.

  Klem fra Turid

  SvarSlett
 18. Fredelig jul! Velkommen oss på landet, vi har det sånn ennå :)
  (Sånn bortsett fra at jeg er på jobb idag, noen må holde medisinforsyningen i gang i romjula.)

  SvarSlett
 19. Ja det er koselig med besøk på bloggen. Jeg er ofte innom hos deg. Du skriver gode historier og tekster, fine bilder og sist men ikke minst: mange flotte strikkeprosjekter. Fortsatt god jul :))

  SvarSlett
 20. Nå kan du se resultatene av den julegavealongen du dro i gang i bloggen min. Tusen takk for drahjelpa, jeg er med til neste år også!

  Håper du har hatt en riktig god jul, og nyter romjula videre.

  SvarSlett
 21. Takk Anne for en fin blogg gjennom adventstiden!

  Før jul og i romjulen blir noen ting satt på hold, blant dem blogglesing. I dag har jeg hatt gleden av å lese 7 innlegg fra din hånd, og har nikket gjenkjennende til det du har skrevet. I skrivende stund spiller vi Mahalia Jackson (!), hun er også viktig bit av min jul. Hennes stemme er utrolig og hun gir sangene en slik mening.

  Gjennom min oppvekst, og nå som voksen, har vi alltid hørt klokkene ringe julen inn kl 17. Det allerbeste var når gudstjenesten sluttet og kirkeklokkene overtok i samme øyeblikk, det bleben ekstra høytid over det.

  Jeg ønsker deg og din familie en fortsatt god og fredfylt romjul.

  SvarSlett