onsdag 15. desember 2010

Lurer på hvordan...

...det er å være barn i dag? Finner de frem i forvirringen av rødnisser, blånisser, kjøpesenternisser og gammeldagse fjøsnisser? Og hva med nissen som kommer hjem til oss med gaver – han er jo enda en snurrig variant av arten, med litt flattrykt pappansikt, pappas nikkers og rar stemme…? Da jeg var liten, kjente vi ikke til nissen i det hele tatt – pakkene lå under juletreet og siden vi ikke visste bedre, var vi strålende fornøyd med den ordningen. Og vi slapp å føle oss lurt når hemmeligheten ble avslørt i fire-femårsalderen. Men vi gikk muligens glipp av noe?


Og som om ikke det var nok å kle seg ut med blånisseluer og rødnissevotter eller hva det nå er alt sammen, skal man jo også kle seg ut som Lucia midt oppi det hele. Og hvem var Josef? Blir man litt overstimulert hvis man skal forholde seg til Jesusbarnet også, midt oppi dette rike persongalleri? Jeg hørte om noen barn som lagde julekrybbe med Jesusbarnet, Josef og Maria, noen Duplomenner og dorullnisser. En salig blanding av julens ymse budskap – og når noen i tillegg hevder at julen egentlig er til for at vi skal slappe av og kose oss, ja da behøver man ikke være barn for å bli forvirret…

Her er i hvert fall en helt nissefri sang:

6 kommentarer:

 1. Jeg har erfart at barn blander, det blir for mye å forholde seg til.
  Til og med Buddha kan ha noe med julen å gjøre - tro?

  SvarSlett
 2. Jeg satt barnevakt i helgen, og ble satt grundig inn i nisse-kaoset av 5 åringen, der er en hel verden ser du. Tror nok det heller er oss litt eldre som har problemer med nissen!

  SvarSlett
 3. Denne sangen dekker vel hva jula egentlig er....... ingen nisser i mitt hus!! bare noen engler!! AnneK:-)

  SvarSlett
 4. Ja, det er mye å holde orden på. Men det som forundrer meg hver gang det er nissefest i barnehagen, er at det er svært lite blånisser der (les: ingen) Så nissefester er tydeligvis tradisjonell rød.

  SvarSlett
 5. Barn er veldig multitaskende for tiden, så det skulle ikke forundre meg om de klarer å holde styr på nissene. Om de klarer å skjønne hva jesusbarnet m. familie står for er jeg mer usikker på.

  Hjemme hos oss ble vi bare utsatt for julenissen en gang, og nissen hadde like øredobber som Mamma. Hun ville aldri innrømme at hun var avslørt! :)

  Ha en fin og stressfri førjulstid! :)

  SvarSlett
 6. Har du sett "Love actually"? Der er det en hummer med i julespillet :)

  SvarSlett