torsdag 1. desember 2011

When you wish upon a star...

Det sies at hvis du befinner deg i verdensrommet og skuer mot jorden nattestid, kan du se lyset fra storbyene.


Det får jeg nok aldri se. Men hvis jeg går utenfor min egen stue, kan jeg se lyset fra storbyen like ved, og på stjerneklare kvelder, som i går, kan jeg se stjernehimmelen over oss. Da jeg var barn, lærte mor og far meg om stjernebildene der oppe - om orions belte, karlsvogna, melkeveien og alle de andre. Jeg var nærsynt og så ikke så godt, så jeg drev det aldri lenger enn til disse tre - orions belte, karlsvogna og melkeveien.


Da vi hadde hytte på fjellet, pleide vi å gå ut på trappa nattestid og se på stjernehimmelen. Der var det ikke et gatelys i mils omkrets, og det var mørkt som i en kølkjeller. Jo mørkere det er, jo flere stjerner kan man se. Og det var så mange stjerner! Tett i tett, strødd over hele himmelen, mange flere enn hjemme. Men det var samme himmel.


Da Dattera var liten, lærte de om stjernehimmelen i barnehagen - om orions belte, karlsvogna og melkeveien. Da det gikk mot jul, lærte de om Betlehemsstjernen. En kald og klar kveld tett oppunder jul var vi ute og kjørte bil. Dattera satt i baksetet og filosoferte, som hun pleide. Plutselig fikk hun øye på stjernehimmelen der oppe i det høye, og utbrøt henrykt: - Å, mamma, jeg kan se Betlehemsbarnevogna!


Akk ja, det var i hvert fall samme himmel. Ønsker alle som er innom en strålende, stjerneklar adventstid!


(De tre øverste bildene har jeg tyvlånt fra nettet et sted, det nederste er fra Annepålandets egen stue, før lyspæra gikk).

6 kommentarer:

 1. Dette husker jeg også fra min barndom, jeg er også nærsynt, så det var ikke mye jeg så dengang...
  Men nå, nå ser jeg dem alle, og det er et vakkert syn :-)

  SvarSlett
 2. Kassiopeia er et fint stjernebilde, som er lett å finne, ser ut som en W, og jeg synes navnet er så fint. Det er motiv på min "stjernekikkerlue" som jeg lagde til min mor, som er astronom (ikke astrolog, altså).

  God adventstid til deg også!

  SvarSlett
 3. Jeg er ikke så visuelt anlagt, så jeg klarer ikke å se/tyde stjernebilder, men stjernehimmelen er likevel fin :)

  SvarSlett
 4. Ingenting er som en krystallklar kveld med tusenvis av stjerner over seg !
  og Betlehemsbarnevogna har jeg sikkert sett:)) Nydelig.

  SvarSlett
 5. Godt å vite litt om stjernehimmelen. Er så heldig at jeg har en mann som forklarer meg alt jeg lurer på... ;) Han har laget et stjerneatlas, og det er veldig praktisk ;)

  SvarSlett