fredag 23. desember 2011

Snart er det jul...


Jeg ønsker deg en fin og fredelig jul!  

Takk for at du har funnet veien hit til bloggen, og en stor takk til alle dere som legger igjen kommentarer! Det varmer et julehjerte. Det mangler litt på julefølelsen enda – julefreden har ikke helt senket seg over by og land, men snart, snart…


Da jeg var barn, pleide vi å gå ut på trappa på julaften klokka fem.

Det var naturligvis Hvit Jul – det var det alltid før i tiden, så vidt jeg husker. Ingen hadde juletre med lys på ute, og bare enkelte av naboene hadde lysende adventstjerne i vinduet. De få som var, ga oss en følelse av høytid når vi kom forbi. Likevel var det ingen tvil om at det var jul, det kjente vi i våre barnehjerter.


På julaften klokka fem ringes julen inn. Det er da julen starter. Er det noen som tenker på det nå for tiden, mon tro? Vi visste det, selv om vi var små. På julaften klokka fem sto vi på trappa og så utover det vinterhvite landskapet. De eneste lysene vi så, var veilysene på riksveien like ved. Trafikken på veien hadde stilnet, for nå var det jo jul. Det var ingen som var ute og rekte gatelangs. Hvis det var stille vær, og det var det gjerne i desember, kunne vi høre kirkeklokkene. Vi hadde vært til julegudstjeneste tidligere på dagen, men først klokka fem ble julen ringt inn. Kirken lå flere kilometer unna, men var det stille vær, kunne vi høre klokkene hele veien hjem til oss. Julefreden hadde senket seg over dalen. Dette var Jul, det visste vi i våre barnehjerter.


Etterpå gikk vi inn og hørte Sølvguttene synge julen inn på NRK. Det gjør vi fortsatt. Vi har stått på trappa og lyttet etter kirkeklokkene, men det eneste vi hørte, var suset fra riksveien like ved. Folk har det så travelt nå, de rekker ikke å komme i hus før julen ringes inn. Det er trafikksus fra veien hele døgnet. Det er juletrær med lys på i alle hager, adventstjerner og spisse staker med elektriske lys i alle vinduer, men vi har det så travelt nå at vi har nesten ikke tid til å se det.


Klokka fem ringes julen inn, det er da julen starter. Da skal julefreden senke seg over dalen. Da er det jul. Vi kan heldigvis, så vidt, fortsatt kjenne det i våre hjerter. Dagens historie er en reprise fra tidligere år her på bloggen, for gjenbruk er en bra ting. Juletradisjoner innebærer at vi gjør de samme tingene - år etter år, den samme pynten, de samme sangene, de samme gamle historiene. Kanskje det er derfor vi er så glade hver julekveld, det er noe trygt og godt over det vi kjenner igjen. Nå har vi vaska gølvet, og vi har børi ved, og nå - nå er det like før moder tenner alle lys, så ingen krok er mørk. Fred på jord, fryd på jord, og god jul!


Deilig er jorden. Det blir ikke jul uten.(Alle utendørsbildene har jeg tatt i nabolaget. Bildet med levende lys og julestjerne er fra Annepålandets voksne julehjem. Bildet fra mitt barndomshjem, der Annepålandet er to år og Storebror litt eldre, har faren min tatt i 1963. Juletrærne skinte mye mer før, med levende lys og englehår. Det var en del av barndommens magi).

17 kommentarer:

 1. Heisann
  Er innom en snartur for å ønske deg en riktig god jul, selv om den ikke er hvit i år(ikke her iallefall!)
  Snart drar jeg på jobb, og tar sistevakta der, slik at alle koner og mammaer får dyre gaver til jul.
  Juleklem fra meg.

  SvarSlett
 2. Så utrolig koselig å lese juleinnlegget ditt..Julen starter ikke før i morgen klokken 17, nemilg. Sa det akkurat til ungene mine:-)
  God jul til deg:-)

  SvarSlett
 3. Det er nok riktig beskrevet dette, folk farer rundt som gale;)..det var mer ro over det hele før i tida...trur eg:O)
  Uansett, jeg ønsker deg og dine ei god og trivelig og rolig jul!! Kos deg masse, klem fra meg;)

  SvarSlett
 4. God jul, kjære Anne, til deg og dine!
  Takk for alt du deler og for kommentarer hos meg. Håper du får en fredfull og rolig jul!

  Juleklem sendes

  SvarSlett
 5. Et innlegg til ettertanke.
  Du forteller om magien og den virkelige julegleden.
  Verdier som vi må fortsette å ta vare på og å føre videre til våre barn.
  Vi har nok mistet mye av fokuset på det som virkelig betyr noe med årene og etterhvert...

  God og gledelig jul ønskes deg og dine! Kos deg! Klem.

  SvarSlett
 6. Du forteller akkurat slik jeg hadde det da jeg var barn. Vokste opp på landet, hvor det var stille og vakkert og som du sier...alltid hvit jul.Og julen ble ringt inn klokken fem. Vi har nok fortsatt endel tradisjoner om enn kanskje litt endret. Takk for julehilsen . Takk for mye inspirasjon på bloggen din. Ønsker deg en gledelig og fredfyllt jul.

  SvarSlett
 7. God Jul til Annepålandet ... gleder meg til å følge bloggen i 2012 :-)

  SvarSlett
 8. Vi bodde slik til at vi ikke hørte kirkeklokker, men Sølvguttene fikk vi alltid med oss.
  Er ellers enig i at det er godt å komme seg i hus til jula ringes inn. Da jeg vokste opp, hadde vi tradisjon for å holde oss inne 1. juledag, men ungdommene brukte å møtes til fest om kvelden.
  Her er det ferdig pynta til jul, det mangler bare å skifte på senga. Det gjør vi i morgen, orker ikke mer i kveld.
  God jul til deg! Har fulgt bloggen din ei tid, og nå har jeg strikka to par votter etter mønster fra Jorid i Bodø. Tror jeg leste om dem på din blogg, du har i hvert fall inspirert meg.

  SvarSlett
 9. Dette var som å lande litt :-) finne litt julestemning og ro. Koselig innlegg du har delt med oss her.
  Riktig god jul til deg og dine også, og takk for all inspirasjon og blogg-gleder i 2011. Klem fra Babben

  SvarSlett
 10. It is getting harder to hold on to the magic of Christmas that we felt as children. Everything is commercially driven and homogenous. Your blog post is a lovely reminder of the way we all want to feel about Christmas - the essence captured in all those sights and sounds. Thank you.

  SvarSlett
 11. En riktig god jul til deg også, Annepålandet :)
  Takk for mange koselige skriverier om stort og smått i året som var!

  SvarSlett
 12. Så koselig skrevet.
  Tusen takk for flotte grytekluter som kom dalende i postkassen min.
  Ønsker deg en riktig god jul!
  KLem Tone

  SvarSlett
 13. En fortsatt fin og fredelig jul til deg og dine, Anne! Og de aller beste ønsker for et fantastisk 2012.

  SvarSlett
 14. Så flotte bilder og koselig tekst. Jeg vil få ønske deg og dine en riktig GOD JUL og takke for mange koselige stunder på bloggen din.

  SvarSlett