tirsdag 13. desember 2011

Julepuss...

I dag er dette en husmorblogg.
Jeg vet det er mange flinke og flittige husmødre blant mine lesere - jeg har nemlig vært innom og tittet på bloggene deres. Det bakes og pyntes og pusses og vaskes til jul.

Jeg kan ikke skryte på meg å være noen flink husmor - i hvert fall ikke noen flink vasker. Jeg skulle gjerne hatt et skinnende blankt hjem til enhver tid, men helsa tillater ikke det. Da jeg ble syk og kreftene ble en begrenset ressurs, skjønte jeg fort at vasking var det som måtte kuttes ned på først. Her var det mye å spare.  Joda, jeg vasker litt i ny og ne, men det er massevis av tid og krefter å spare på å gjøre det litt sjeldnere. Jeg skal ikke si hvor ofte - eller rettere sagt sjelden - jeg pusser vinduer, for eksempel, for renslige og ordentlige sjeler kunne lett få sjokk, men må man så må man. Og som sagt, det er rent en gang i blant. Men aldri alle steder samtidig. Det får bli i mitt neste liv.

Men jeg pusser messing og kobber - det skal skinne litt til jul. Og her kommer dagens oppfordring:
Hvordan pusse kobber og messing raskest, enklest og mest effektivt?
Vil du dele dine beste tips / knep / hemmeligheter?
Og hva med tinnet? Det står ofte på esken eller merkelappen på nye tinngjenstander at det holder å vaske det med mildt oppvaskmiddel, men hallo, da blir det ikke blankt, bare grått og trist! Det må da finnes en bedre metode?

Og mens man pusser, kan man jo høre på en svensk julesang, for eksempel, for å få opp stemningen. Ha en skinnende dag!

6 kommentarer:

 1. En ss Sitronsyre som fås kjøpt der man har ting til vinlaging og på noen apotek.
  1 ss zalo og en liter med varm vann

  Vask kobberet lett med denne blandingen, vent et par minutter, skyll av og så har man helt blank og skinnende kobber. Helt magisk den der. Har lært den av min mor og det funker helt utrolig bra.

  SvarSlett
 2. Strålende! Nettopp hva jeg var ute etter - å slippe selve PUSSINGEN!
  Kan den brukes på messing også tro?

  SvarSlett
 3. oioioioi, jeg har vunnet og jeg har ikke en gang fått det med meg. Så utrolig moro!!!!
  Sender deg adressen med en gang.
  Tusen takk!!!

  Ps: sitronsyre får man kjøpt i en vanlig dagligvare foretning.

  Ønsker deg en super dag
  Klem Tone

  SvarSlett
 4. Tenkte nettopp at jeg skulle gi det samme rådet, men jeg bruker bare 1 dl vann. "Pusset" to store vedbøtter som hadde stått ute siden forrige fyringssesong med blandingen. Den ene i kobber, den andre i messing. Som ved et trylleslag - blanke og fine!

  SvarSlett
 5. Ingen kompetanse på det området dessverre (Eller takk og lov, kanskje..)

  SvarSlett
 6. ikke store vaskern' her i huset heller. slettes ikke nå når vi har hatt arbeidere i huset i 6 (!) uker. ofte er det slik at det blir lagt merke til om en ikke har gjort rent, og ikke når en endlig har fått tatt seg sammen og gjort det! styrere langt unna kobber og messing her i huset. selv det lille sølvet jeg har lider av mangel på puss og gnikk. den nevnte vidunderkuren er vel kanskje ikke bra for sølv??
  ha en god torsdag.

  SvarSlett