fredag 8. oktober 2010

Rapport på en fredag...

1. Julekuler  Dette er tydeligvis en bok som mange elsker å hate. Det er bra med litt engasjement, så stå på, damer! Ja, for det er visst bare damer i dette julekoret – de eneste mennene involvert er Arne og Carlos selv. Her er svar på noen julekulespørsmål jeg har fått:

Det var ikke vanskelig å strikke en julekule. Har du strikket en selbuvott e.l., er dette ren plankekjøring. Men det er jo smått, og dermed litt knotete. Jeg har noen fine, korte strikkepinner som jeg brukte.


Kula er fylt med ullflor fra Rauma, det samme som de har brukt i boka. Jeg kjente ikke til det fra før, men det ligner på vanlig bomulls- og polyestervatt, bare at dette er 100% ull – og det lukter så godt av sau. Kuler strikket av 100% ullgarn, med 100% ullfyll, 100% bomullssnor og 100% metallknapp (tinn??) blir finest på min julegran av 100% norwegian wood, syns jeg. Ullfloren fås på Husfliden – jeg kjøpte min på Strømmen Husflid. Finnes i flere farger, jeg brukte naturhvit.

Knappen har hempe bakpå, sånn som det er på kofteknapper. (Heter det hempe, forresten, den metalløkka bakpå knapper, eller har den et annet navn på fagspråket?) Jeg tredde knappen inn på snora, midt på, og tredde snora gjennom kula fra bunnen og opp. Deretter sydde jeg sammen i bunnen, og justerte det så knappen ligger fint utenpå, og så det ble helt tett rundt. Så forsøkte jeg etter beste evne å holde snora midt inni kula, mens jeg stappet ullfloret inn gjennom hullet i toppen. Det var strengt tatt litt knotete, men jeg dyttet inn floret med en heklenål og passet på at det ble lett og luftig og ikke klumpet seg. Det skal være akkurat passe hardt/løst (noe upresis beskrivelse, men men). Så sydde jeg igjen i toppen, knøyt en knute øverst på hempa så den ble passe lang, og dett var dett.

Bånd og knapp kjøpte jeg også på Husfliden. Prøvde å finne en knapp med gris på, men det hadde de ikke. Men jeg kjøpte reinsdyrtinnknapp til reinsdyrrkula og åttebladrosetinnknapp til åttebladrosekula – så dette blir så fint så. Jeg merker at kreativiteten bobler over mot det barnslige når jeg driver med sånt… og det elsker jeg – tjoho, det bor et barn i oss alle!

Og nei, jeg kommer ikke til å produsere for salg! Det er vel ikke lov en gang, antar jeg. Historien var at Arne og Carlos designet en julekolleksjon for et japansk firma, og denne inkluderte julekuler – alt ferdigstrikket. Dette ble solgt i motemetropoler rundt på kloden, til stive priser, som seg hør og bør. Og det var da, da de så at julekulene fikk ben å gå på, at Arne og Carlos fant ut at dette kunne jo folk strikke selv, og så lagde de denne boka. Boka er veldig sjarmerende, med mange fine bilder – så den kan like gjerne brukes som en bla-i-bok for den som har sansen for nostalgisk interiør, gamle strikkemønstre og julekos.


PS: Nå kan du rapportere julekula inn på Ravelry. Pattern = Julekuler.


2. 52-par-sokker-knitalongen  Jada jada, jeg strikker fortsatt sokker. Noen tar lang tid, mens andre går unna i en fei. Her er nr 18 – barnesokker ca str 6-8 år, av Sisu restegarn. Enkelt og greit.


3. Mysteriesokkene  Clue nr 2 – leggen (eller hva kalles det på norsk, det mellom vrangborden og hælen? Benet?) ble publisert i dag, og nå går jeg og strikker. Ha en fin helg!

12 kommentarer:

 1. Julekuler skal jeg ikke prøve meg på, men vil bare si at sokkene var glade :-) og jeg har begynt å tenke på hvor mange sokker du skal strikke.......52........jeg er imponert over innsatsen. Det må jeg si.

  Ønsker deg ei fortreffelig helg!

  SvarSlett
 2. Så fine og muntre sokker du har strikket. Herlig å få brukt opp litt restegarn også vil jeg tro. God helg!

  SvarSlett
 3. Hei!
  Jeg trodde egentlig ikke det kom til å skje, men du har gjort meg nysgjerrig på disse julekulene. Synes de blir finere for hver gang jeg ser dem + at de gir inspirasjon til egen design. De er herved notert i Den Store Klokeboken..
  Videre er jeg imponert over din iherdige sokkestrikking. Ukas par var fin, fargerik og barnevenlig.
  Ønsker deg ei god helg.
  Berit

  SvarSlett
 4. Jadda....jeg tittet i boka i dag, og den er altså ikke for meg. Men flott at mange andre vil strikke disse kulene ;)
  Ha en herlig fredagskveld, Anne!

  SvarSlett
 5. Nå har jeg bestilt boka til Arne og Carlos, bestilt fra Capris.no
  Ble så inspirert av innlegget ditt. Så for meg at jeg klarer å strikke 100 julekuler før jul og selge de for ? antall kroner pr stk, er en god slump penger til julegaver. Men den tanken må jeg nok slå fra meg. Men en kule eller fem kan man vel strikke som en liten julegave. Det blir spennende. Kjempefine sokker i restegarn du har strikket. Slike liker jeg godt.
  Ha en fin helg, hilsen Mymlen

  SvarSlett
 6. Gleder meg til å følge med på julekulene dine:) De sokkene var forresten kjempeflotte -Sisu restegarn er supert til sokker, passe tykke og fargerike blir de også.
  Ønsker deg ei flott helg:o)

  SvarSlett
 7. så herlige julekuler i innlegget under. Må være noe for meg som elsker jul og å strikke ;)

  Flotte fargerike sokker var det også.
  En fortsatt fin helg ønskes deg!
  Klem T

  SvarSlett
 8. Julekuler var en spennende ide... :) Fikk lyst til å sjekke ut denne boken jeg nå. Veldig inspirerende blogg du har. :)

  SvarSlett
 9. Huff jeg blir så kjerringa mot strømmen jeg og vil så gjerne strikke julekuler UTEN mønsterboken til de gutta... Men ideen er jo deres, så det er vel å undergrave hele copyrighten, vel?

  SvarSlett
 10. Jeg skal ikke spørre et eneste spørsmål om julekulene :) Ville bare si at de sokkene var kjempe artige og glade i fargene. Noe som trengs i disse ulvetider, her hyler vinden rundt hushjørnet og de første snøfillene er observert.

  SvarSlett
 11. Du har fått en award i bloggen min :)

  SvarSlett
 12. Tack för din kommentar hos mig; så ledsen att höra att du också har det kämpigt men samtidigt så skönt att höra att man inte är ensam! Och du verkar så härligt positiv o full av liv att det liksom smittar lite...
  Stor kram o lycka till från Sverige.

  SvarSlett