onsdag 29. april 2009
Ting som gjør meg glad...
tirsdag 28. april 2009
Chickelacke II – russemote…
Da jeg var russ, hadde vi russelue på, rød kjeledress med bokstaver vi klipte ut i hvit filt, russekort og russebil. Bil, ikke buss. Gamle biler som vi hadde pusset opp selv, for det fantes ingen EU-kontroll da. Vi satt oppå bilene og slo i blikket så rødmalingen skvatt og ropte chickelacke. All rødmalingen var sponset av Billakkspesialisten ved St. Hanshaugen. Jeg kan ikke huske at vi hadde russestokk?
Nå er vår egen håpefulle russ. Han har russelue og masse russekort, rød russebukse med seler – som selvfølgelig henger ned - og diverse kule russegensere og t-skjorter. Noen kjører flotte busser med digre musikkanlegg som holder naboene våkne i hele mai. Noen har ikke buss og er rusle-russ i stedet. De roper ikke chickelacke…
Da mor og far var russ, hadde de russelua litt bakpå – i sånn litt lystig Mikke Mus-stil. Da jeg var russ, trakk vi den godt nedover øra. Helt feil, mente Poden, da jeg demonstrerte. Nå skal lua sitte kjekt midt oppå hodet. Tidene forandrer seg, og vi lar oss påvirke av moten.
Alle de fine russeartiklene presenteres i glansede kataloger og bestilles over internett. Under oppkjøringen til russetiden satt vi rundt bordet og bladde i katalogene – og sannelig, der var det en russestokk! Blant mengden av russebukser, singlets, t-skjorter, sweatshirts, hettegensere, fleecejakker, truser og boxere, pannebånd, capser, luer, tørklær, belter, klistremerker, tøybokstaver og effekter av alle tenkelige og utenkelige slag, var ”Småtingpakken” å finne! Sammen med svettebånd, fløyte, uknuselig drikkeflaske, tekstiltusj og lighter med opptrekker, kunne man også få den gode, gammeldagse russestokken!!! Og den var slett ikke dyr. Jeg har en følelse av at dette ikke var bestselgerartikkelen i katalogen…
Et eller to steder i katalogene dukket også ordet ”chickelacke” opp, og Ungdommen lurte litt på dette. Frem fra glemselen dro jeg chickelacke-verset – som jeg hadde lært av mor og far da jeg var liten og vi bladde i album med sort-hvitt bilder av de unge nyutsprungne i lange dressjakker, vide bukser med legg og traktorsko. Pluss russelue og russestokk, selvfølgelig. Ettersom jeg lærte verset i femårsalderen, sto jeg godt rustet til russetida, men jeg kan slett ikke huske at vi drev det noe lenger enn til chickelacke chickelacke show show show. Da jeg fremførte verset med en stor porsjon innlevelse, ristet Ungdommen på hodet og klappet mamma vennlig på russelua.
Kan du chickelacke?
mandag 27. april 2009
Jeg velger meg april...
I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder, -
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.
Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter, -
i den blir somren til!
Bjørnstjerne Bjørnson
Finnes det noe vakrere? Forsiktig, forsiktig først, men det kommer mer. Ikke mye, men litt mer.
Dette er en av de få plantene som trives her. Denne tok jeg med fra hytta i Sandefjord rett før Sønnen ble født. Den lurte litt på om den likte seg her, men etter fire-fem år bestemte den seg for å bli. Nå er de store, både Sønnen og kaprifolen. Den ser pjuskete ut nå, men bare vent.
Ingenting - absolutt ingenting - dufter som vill kaprifol i sommernatten!
Har du gått i fjellet og studert fjellfloraen noen gang? Bitte bittesmå planter som stikker frem tross kulde og kort sommer. Når andre viser frem bugnende bilder fra hagene sine, føler jeg meg litt fjellfloraisk her - det er liksom litt smått og lavt, litt lite - men når man legger seg ned på kne og studerer det lille som er, er det vakkert! Det er håp!
Dette, pluss noen krokus i ymse farger og en god del løvetann, er hva hagen min har å by på nå i april. Perleblomstene har jeg ikke sett noe til enda - de med den berusende duften. Anemonene som vi arvet etter oldemor, de som i gode år danner et hvitt teppe som vaier i vinden, lar visst vente på seg. De bittesmå, botaniske tulipanene som blomstrer i to etasjer - hvor er de? I fjor spredde oregano seg som ugress overalt, duftet deilig og tiltrakk set store mengder bier og sommerfugler - vil de dukke opp igjen? Dette kan bli spennende!
(Er det bare jeg som sliter med Blogger i dag??? Har brukt over en time på å få til dette innlegget - bilder og tekst kommer og går helt utenfor min kontroll. Nå ser det endelig ok ut på skjermen her, men hvordan ser det ut hos deg? Bare rot? Hulter til bulter?).
lørdag 25. april 2009
Så vakkert…
... er det når magnoliaen blomstrer i Botanisk have. Et tips til alle som bor i Oslo-området og som ikke har blomstrende trær i hagen selv: Ta en tur - og nyt!
Jeg har alltid vært så fascinert av trær som blomstrer på bar kvist, det er noe fullstendig magisk ved slik tidlig vårblomstring. Som barn snublet jeg en dag over en liten tysbast som blomstret så yndig rosa på bar kvist midt i stien i skogen der jeg pleide å gå. Jeg hadde aldri sett noe lignende før, og ble helt bergtatt av denne bittelille skjønnheten. Siden måtte jeg gå og beundre tysbasten hver vår - det var bare denne ene planten, og jeg har aldri sett tysbast andre steder siden.
Ha en fortsatt fin helg!
fredag 24. april 2009
H er for Huldra herself…
Flere HHHHistorier finner du her.
Det er en skogshulder dette, men siden hun kommer fra The Southern Uplands, som ligger i mildere strøk enn fjellet og skogene heromkring, var jeg redd hun skulle fryse seg enda gulere og grønnere enn hun var om jeg lot henne slippe ut i buskene. Men hun prøvde seg, og ble nok litt overrasket over all snøen hun måtte forsere først.
Nå, derimot, er våren kommet, og Huldra herself har slått seg til ro blant scilla og småstein i solveggen. Hun er blek, men fattet, og jeg lurer på om jeg ikke skal tilby litt solfaktor 12, i hvert fall på nesa.
Hva vet vi om huldra, egentlig? Ikke stort, jeg måtte ty til skriftlige kilder og lærte følgende:
Ordet hulder kommer fra norrønt hylja = å skjule. I norsk folketro og sagn er hun et vette som lever i hauger og hamrer. Det finnes mange sagn om huldra. Hun er vakker og litt mannfolkgal, og gifter seg ofte med mennesker.
Huldrefolk hører særlig til setertradisjonen på Østlandet, men det finnes også huldreforestillinger langs kysten og oppover i Nord-Norge. Norsk hulder tilsvarer også svensk vittra og skogsrå. Mange vandresagn som vi kjenner fra nordisk huldretradisjon, finnes også på de britiske øyer, men der blir de fortalt om fairies (alver).
I vår tid blir huldra framstilt som en ung jente med langt lyst hår og kurompe. Dette er et bilde som oppsto da norske kunstnere begynte å lage tegninger av overnaturlige vetter på 1800-tallet. I eldre tradisjon ble hun beskrevet på forskjellig vis. Hun kan ha kurompe eller hestehale, noen ganger gaupeører, men ganske ofte er hun innhul bak eller bakfra se ut som en råtten stubbe. I svensk tradisjon har skogsrå vanligvis ikke kurompe, bare langs norskegrensa der den sterke norske billedtradisjonen har slått inn.

Dette bildet av en STRIKKENDE hulder passer fint, siden dette er en slags strikkeblogg. Det er fra Nasjonalmuseets nettsider, en lavering av Theodor Kittelsen fra 1892, ledsaget av følgende tekst – som beskriver huldra på en grei måte:
Naar huldren spiller paa langeleg,
sidder hun ikke og sutrer til spillet.
Øinene fly’er rundt i skallen paa hende,
hun glor og titter rundt omkring,
om der ikke skulde komme en gild gut,
som hun kunde holde lidt gjøn med.
Gild jente er hun sjøl,
bare hun ikke havde den stygge korumpen;
men den ved hun som oftest at gjemme saa godt,
at det er umuligt at skjelne hende fra et andet kvindfolk.
Kilder: Wikipedia, Store Norske Leksikon og Nasjonalmuseet
Chickelacke I – strikke/drikke…
Da jeg var russ, så jeg et russekort med teksten ”Det er bedre å sitte hjemme og strikke, enn å være ute og drikke”. Dette syntes jeg var i overkant skrubbete. Jeg likte også å strikke, men IKKE i russetida. NÅ, derimot, ca to millioner år senere, kan jeg si meg enig…
Vi har russ i huset. Jeg ser frem til russetida med litt blandede følelser. Da jeg var ung, levde jeg et fritt liv, basert på tillit. Jeg vil gjerne at mine egne håpefulle skal få oppleve det samme. Men lett er det ikke…
torsdag 23. april 2009
Svart-hvitt og fine farger…
Sissel skrev i kommentaren sin om den herlige følelsen av å få slippe å gå med strømpebukser om våren. Hos oss var strømpebuksedeadline 1. mai – hvert år, uansett vær- og føreforhold. Moren min var smart – det var regler for alt, og dermed slapp hun diskusjoner. Det var regler for leggetid også – åtteåringen la seg klokken åtte, og så la man til et kvarter for hvert år, eller trakk fra for de som var yngre. Veldig kjekt når man hadde tre barn i ulik alder – vi stilte aldri spørsmål ved leggetidene. Sekstitallet må ha vært regelpedagogikkens tiår – det hadde neppe fungert i dag. Barn i dag blir lært opp til å stå for egne meninger allerede i barnehagen. Verden går da heldigvis fremover.

Nå sendte de Pompel og Pilt i reprise, og mammaen syntes det var hyggelig med et gjensyn fra barndommen. Men nevøen var misfornøyd. – Så kjedelig alt var da du var liten, mamma, mente han. – Alt var jo helt grått, jo!
Ja, så menn. Tiden går, og neste lørdag skal nevøen konfirmeres. Og her kommer fine farger. Jeg kan dessverre ikke skryte på meg at dette er fra egen hage. Skulle gjerne hatt slik blomsterprakt i plenen, men dessverre, det er ikke så mye som vil vokse her hos meg. Skulle nesten tro jeg bodde på Nordpolen. Men i dag har jeg nytt våren og vært på tur i Botanisk. Og det er nesten nå – det er
onsdag 22. april 2009
Annepålandet som barn...

Verden var liten da jeg var barn. Som de fleste andre på 60-tallet, vokste jeg opp hjemme hos mor, for barnehager var et ukjent fenomen. Vi bodde i et grissgrendt strøk, med få naboer, men omgitt av tanter og onkler og en mengde søskenbarn omtrent på samme alder. Alle var snille, det fantes ikke slemme gutter og sinte bikkjer i min barndom. Hver jul, når jeg hører Alf Prøysens ”En skulle vøri fire år i romjul’n”, blir jeg nostalgisk og tenker at akkurat sånn var mine første år.

a k a ”dritten i midten”, gikk meg hus forbi. Jeg har en bror som er tre år eldre og en som er tre år yngre, og bikkja er tre år yngre enn det igjen. Det var ordnung hjemme hos oss. Moren min var pedagog, og hos oss var det aldri noe slinger i valsen. Vi var usedvanlig veloppdragne barn, så vidt jeg husker. Dette er et av mine yndlingsbilder - av den typen det er koselig å ta frem og titte på på en regnværsdag.


Vi fikk ikke TV før jeg var seks år. Da gikk "Flipper" på lørdagskvelden, og "Kruttrøyk" for de som fikk være så sent oppe. Det fikk ikke vi. Det var ikke mye TV-titting, i stedet var vi ute hele tiden. Hver vinter trommet vi sammen unger og voksne (mest fedre - hvor var mødrene?) i nabolaget -



Det var mange originaler på landet da jeg var unge, og mange av dem oppdaget jeg da jeg begynte på skolen. Det var Reversa, som gikk to skritt frem og ett tilbake. Det gikk ikke så fort med Reversa, men det gikk da fremover. Så var det Grøftelosen, han var visst skraphandler og fulgte grøftekanten når han var ute på tur og samlet skrot og tomflasker. Og det var hundene Julius og Knerten, som gikk på samme skole som jeg. Ja, de gjorde faktisk det. De var litt slappe, og slang bare innom når de følte for det. Julius var bitteliten, så han snek seg inn mellom bena på folk, mens Knerten, som var en diger St. Bernhardshund, den eneste jeg noengang hadde sett av sorten, var så stor at han som oftest ble stoppet av dørvakta. Men han var like blid og fortsatte å komme på skolen med ujevne mellomrom. Og det var mange andre originaler, men jeg kommer ikke på flere i farten. Felles for alle var at de, såvidt meg bekjent, var harmløse alle sammen.
Slik var livet på landet da Annepålandet var liten. Nå skal jeg helst utfordre tre stykker til å fortelle om seg selv som barn - og det er fritt fram for Sidsel, The Willow Fairy og Sylvia til å dele barndomsminner med oss andre, om de vil.
mandag 20. april 2009
Det svever en engel...
Jeg heklet mitt første englemaskesjal da jeg gikk på ungdomsskolen og var cirka fjorten år - hjælpe og trøste, det er over 30 år siden :-0 Det var freiemelkesjokoladebrunt med lange frynser. Sjalet brukte jeg utenpå en stor, hvit ullgenser. Det føles selvsagt som om det var i går, men ettersom jeg overhodet ikke kan huske hvordan jeg gjorde det, må det jo ha vært litt lenger siden. Fint at det finnes et enkelt og greit kurs!
Jeg er fullt klar over at utvalgte elementer fra 70-tallet har kommet sterkt tilbake de siste årene, og retro er in som aldri før. Men for oss som opplevde 70-tallet live, har ikke klærne fra den tiden fristet like mye som for dem som opplever det for aller første gang, har jeg forstått. I mange år, ja ti-år, etter 70-tallet ble stilen fra den tiden latterliggjort av alle. Vi så på bilder og lo godt av oss selv som hadde hatt så dårlig smak. Det ble populært med 70-tallsfester, der vi byttelånte klær og nærmest konkurrerte om å være mest mulig gyselig kledd.
Mulig det er derfor jeg har hatt et nokså kjølig forhold til englemaskesjal siden, jeg har i hvert fall ikke følt noe behov for å lage meg et nytt et. Det var Dattera som satte meg på tanken, som så mange ganger før. Jeg syns sjalet blir fint jeg!!! Jeg har lyst på et selv også. Sjalet her hekler jeg i Kitten Mohair fra Sandnes, faktisk et veldig ok garn, og med heklenål 3,5. Det skal være gjort på et par-tre TV-kvelder.
Brunt til meg kanskje?
Tillegg: Det går med to nøster a 50 gram av Kitten Mohair. Dette er kanskje ikke markedets mest eksklusive mohairgarn, men helt ok, og fordelen er at det går an å rekke opp, i motsetning til de fleste andre mohairgarn - en egenskap man slett ikke skal kimse av når man prøver noe nytt!
søndag 19. april 2009
Ikke sokker likevel...
Hva skal man for eksempel bruke 27 gram limegrønt sokkegarn til?? Amigurumi?
lørdag 18. april 2009
Prøvelapp...
Det ble en skikkelig gjerrig liten prøvelapp, for jeg hadde ikke råd til å ofre for mye av det dyrebare garnet - det er så lite av det. Jeg skulle sjekke om det passer til min vanlige sokkeoppskrift - med pinner 2,5, vrangbord, kilehæl og stjernetå. Jeg vasket lappen for å se om fargene rant over i hverandre - men det gikk fint, ingen avfarging i vask.
For å få nok til et par sokker, måtte det bli striper. Da ingen av fargene jeg lagde matcher noe særlig, valgte jeg de tre som passet minst dårlig sammen. Kaffe, gurkemeie og strawberry er en sikker vinner. Disse sokkene matcher ikke noe annet i garderoben min, så de kommer i hvert fall til å synes. Alle kjøpesokkene mine er sorte, brune eller mørkeblå, mens alle de hjemmestrikkede er i ymse glorete farger. Er det bare jeg som har det sånn??
Fargelek II…
Da jeg flyttet til Florida for over 30 år siden, var det varmt – veldig varmt. Overgangen fra Norge var stor. Det første jeg lærte, var at jeg måtte få i meg minst ti glass væske om dagen. Dette var før den store drikkevannsbølgen skylte over den vestlige verden, så det var veldig uvant. I The Sunshine State drakk vi hele tiden, og hver kveld tok man runden rundt i huset og plukket opp drikkeglass overalt. Og hva drakk vi? Isvann, iste – og KoolAid. Det var også nytt for meg – pulver i små poser som vi blandet med sukker og vann og fikk fargerik leskedrikk med syntetiske fruktsmaker. Ganske fjernt fra mors hjemmelagde ripssaft, men man venner seg til alt, særlig når man er ung.
Tiden går, og KoolAid består. Så vidt jeg kan se, er produktet uendret siden 70-tallet. KoolAid er fargesterke saker, og egner seg utmerket til å farge garn. Jeg lurer litt på hvordan tarmene mine så ut på innsiden da jeg flyttet hjem til Norge igjen, men det har vel jevnet seg ut med tiden. Det ser i hvert fall ikke sunt ut!
Dessuten lukter det annerledes. Matfargene luktet ikke nødvendigvis godt, men de luktet i hvert fall ekte. Ingen tvil om at duften av Nescafé, ull og gurkemeie som la seg over heimen var The real thing. Med KoolAid var det annerledes – det minte mer om shampo-duftene på 80-tallet. Det hevdes imidlerid at den syntetiske fruktduften forsvinner i vask etter hvert.
Her er noen linker for spesielt interesserte.
Bruk gjerne gummihansker! Det gjorde ikke jeg, og nå lurer jeg på hvor lenge de orange neglene varer? Lenger enn neglelakk, antakelig.
Lønner det seg å farge selv? Helt sikkert ikke. Det hadde sikkert vært både enklere og billigere å velge og vrake i vakre farger i garnbutikken. Dessuten hadde de sikkert vært mer lysekte. Men det som er helt sikkert, er at dette var mye morsommere!
Nå må jeg bestille mer garn! Og kanskje noen flere farger? Jeg er bitt av basillen, kjenner jeg.
God helg!
torsdag 16. april 2009
Fargelek I – Om å leke med maten…
Som barn driver vi med mye morsomt – klatrer i trær, sykler rundt på måfå, synger høyt og hemningsløst, tegner og maler, leker med farger og former…
Så slutter vi med det, de aller fleste av oss. Det er ikke vanlig i vår kultur at voksne mennesker sykler rundt i timevis uten mål og mening bare fordi det er vår, for eksempel. Du ser heller aldri noen voksne med ipod på øret synge med, høyt og hjertelig, bare fordi det kommer en sang de liker, eller danser med for den saks skyld. Dukker det opp et spennende tre i parken eller skogen når du går forbi, klatrer aldri en voksen opp i treet for å se om det går eller ikke, eller for å se om de kan se hjem til mamma. Og jeg kan telle på mindre enn en hånd de voksne jeg kjenner som ruller ut en meter papir og smører på maling i glade farger bare fordi det er morsomt – med hendene.
I går lekte jeg med farger, og det var kjempegøy. Jeg glemte tiden, og det ble ingen middag i går. Vi gikk visst tom for brød også. Til gjengjeld ble det garn i mange rare farger!
I vinternummeret til Knit1 sto det en artikkel om ”Food Coloring” – om hvordan man kan farge garn med ting og tang du har på kjøkkenet, og det måtte jeg selvfølgelig prøve.
Det var ikke vanskelig, det var ikke mye arbeid, men det tok litt tid. Og det ble overraskende lite søl.
Garn: Ufarget Zitron Trekking (75% ull og 25% polyamid) og Zitron Trekking Pro Natura (75% ull superwash og 25% bambus), begge fra Garnhärvan.
Farger: Blåbær, gurkemeie og kaffe fra kjøkkenet, pluss litt vanlig eddik og salt (jeg brukte Seltin, man tar hva man har). KoolAid fra Garnhärvan.
Utstyr: Vanlige kjeler og røregreier fra kjøkkenet.
Garnet var ufarget. Jeg trodde man måtte bruke rent ullgarn, og i hvert fall ikke superwash, til farging, men dette var en ”pakkeløsning” jeg kjøpte fra Garnhärvan, og det fungerte utmerket. Get Knitted i England fører også dette garnet, og med litt rask hoderegning fant jeg ut at det ble hipp som happ prismessig hvor man bestiller det. (Hoderegning er ikke min sterkeste side, så jeg går ikke god for dette. Økonomiske vurderinger overlater jeg til den enkelte). Har du det travelt, er Garnhärvan et lurt valg.
Jeg delte opp hespene i flere fedd, for jeg ville prøve flest mulig farger. For at det ikke skulle bli krøll på tråden, bandt jeg rundt et par steder på hvert fedd. Under disse knutene ble det dårlig med farge, så her må det finnes en smartere løsning.
Artikkelen foreslo forskjellige ting man kunne farge med. Og hva farger mest av alt? Hva setter
Forsøk nummer to var med gurkemeie (turmeric på engelsk). Gurkemeie er ikke det krydderet det går mest av i denne husholdningen. Jeg kjøpte et glass for noen år siden fordi det var tomt for
Jeg var redd det skulle bli veldig pastell – det ble det ikke, men det hadde ikke gjort noe om de lilla og brune hadde blitt litt kraftigere. Men alt i alt ble jeg veldig fornøyd.
Jeg har også lyst til å prøve te, rødbeter, gulrotgress og kanskje noen flere krydder. Og blåbær naturell i sesongen. Man skal jo ikke leke med maten – men…jeg tror jeg gjør det likevel!
Når jeg først var i gang, prøvde jeg KoolAid på resten av garnet. Med KoolAid ble det fart i sakene! Mer om det i neste innlegg.
onsdag 15. april 2009
Funderinger om fremskritt...
Det fikk meg til å tenke på dette: Når jeg brukte flere dager på å venne meg til å ha vann på kjøkkenet, tenk da hvordan det må ha vært for våre bestemødre, den gang de fikk vann innomhus! Halve livet hadde de båret vann, og plutselig fikk de det rett inn på kjøkkenet. Riktignok bare kaldt vann og en utslagsvask i begynnelsen, men det må jo ha vært en fantastisk forenkling i hverdagen! Tenk å bare vri på krana, så fosset det vann inn – like ved der de trengte det. Slutt på å fylle bøtter i brønnen, slutt på å bære seg skakk på tunge bøtter, slutt på å bære vannet ut igjen etter bruk! Etter hvert fikk de varmt vann, oppvaskbenk, blandebatteri, vaskemaskin, vannklosett, bad og oppvaskmaskin. Det var ikke småtterier de måtte venne seg til, våre bestemødre.
Det er ikke godt å si hva som gjorde størst forskjell i hverdagen – men det er nærliggende å tro at innlagt vann må ha vært blant det viktigste for husholdningen. Moren min fortalte at da hun gikk på
I tillegg til innlagt vann fikk de elektrisitet, tenk hvilken utrolig forskjell det gjorde! Verden gikk fra å være mørk - til å være lys. Min mormor var til stede da de tente gatebelysningen på Karl Johan for aller første gang. Det må ha vært et spektakulært syn – en festdag i hovedstaden. Etter hvert fikk de elektrisk lys hjemme også, elektrisk komfyr, kjøleskap, fryser og symaskin. Da jeg var temmelig liten, husker jeg at farmor og farfar fikk kjøleskap – rett inn på kjøkkenet! De var såre fornøyde. Tidligere hadde vi vært med farmor ned den skumle, bratte kjellertrappa ned i den fuktige kjelleren, der melkeflaskene stod til kjøling i en balje med kaldt vann. Maten sto i spiskammeret på baksiden av huset, der det var store trær som skygget. Jeg husker de fikk fryser også – hurra! Tidligere hadde de leid fryseboks i et fryseri, og måtte planlegge i god tid når de skulle kjøre til fryseriet og hente for eksempel kjøtt. Og før det igjen sagde de isblokker fra elva hver vinter – nok til å vare over sommeren og helt til neste vinter. Jeg husker de fikk vaskemaskin også, den sto i et hjørne på kjøkkenet og bråkte, og farmor var skikkelig blid for den vaskemaskinen.
Min mormor ble født i 1895. Hun ble nesten hundre år. I hennes levetid fikk de elektrisitet, innlagt vann, bil og traktor, telefon og TV, hun var barn da Norge ble uavhengig og sto på brygga da den nye kongen ankom i 1905, hun var tenåring da Amundsen nådde Sydpolen, i hennes tid var Edvard Munch en omstridt maler, hun mistet familie og venner i sykdommer som senere ble nesten utryddet, hun opplevde to verdenskriger, okkupasjon og frigjøring i 1945. Jeg har jo visst alt dette, men da jeg så det samlet på trykk her, ble det veldig mye. Hun var med på mye, min bestemor, i sin innholdsrike levetid! Hun levde i en tid da alle de store skrittene ble tatt. Nå er det mest finjusteringer. Som å venne seg til å ha vann på kjøkkenet.
mandag 13. april 2009
Mandagstema: Stillhet...

I trafikken, på tur i skog og mark, på skolen, til og med bak rattet, ser du folk med lyder koblet rett i øret - hørepropper overalt. Men for meg er stillhet noe av det viktigste som finnes. Når jeg trenger ro, tar jeg meg gjerne en tur i skogen. Store trær er selve symbolet på stillhet - de bare står der, stille, suser litt i vinden, huser fugler og fuglekvitter, ekorn og ekornskvatt - men likevel stillhet. Da setter jeg meg på en stubbe og lytter til skogens ro. Sitter jeg sånn en stund, blir det stille og fredelig på innsiden også.
Jula varer helt til påske...
Og til en god bok - en god kopp te. Her er noen av te-remediene mine, blant annet Melange du Cap, en rooibushte fra Sør-Afrika med smak og duft av sjokolade! Som Mma Ramotswe i bøkene ovenfor, mener jeg at mange av livets problemer blir lettere å takle med en god kopp rooibushte først. Te fra Le Palais des Thes, kopp Ostindia fra Rörstrand, bok fra Ark.
Og så er det tilbake til hverdagen igjen.
lørdag 11. april 2009
Å jo da…
Jeg gikk tom for garn til jakka mi, det nydelige brune, og venter på ny forsendelse i posten. Siden det er påske, regner jeg med at det tar noen dager ekstra, selv om Garnhärvan vanligvis må være blant verdens raskeste nettbutikker. (PS: Jeg charger ingenting for litt ekstra reklame, det er ærlig ment og kommer rett fra hjertet!).
I mellomtiden må jeg jo ha noe annet å gjøre, og som vanlig startet jeg opp et par-tre ting når jeg først var i gang. Egentlig burde jeg vel strengt tatt gjort ferdig noen av alle de påbegynte prosjektene i strikkekurven, men… Jeg tør ikke en gang telle dem.
Først heklet jeg grytekluter igjen, men dem kan jeg jo ikke vise bilde av før de er ferdige og sendt til henne som skal ha dem. Så heklet jeg sjal.
Til bursdagen min for en stund siden fikk jeg garn og gavekort. For gavekortet kjøpte jeg meg en deilig genser med blondestrikket sjal fra The Alpaca Experience, i muldvarpbrun babyalpakka og silke. Ren luksus for en jeans- & T-skjortejente som meg.
Bare et pittelite…