lørdag 30. mai 2015

Det er fordi jeg elsker alt det røde...

Så ble den røde kofta mi ferdig, eller kanskje det er en jakke, jeg er ikke helt sikker. Og sånn ble den - der den henger og blafrer i vårvinden:


Et samarbeidsprosjekt mellom seks sorter garn i femten ulike farger.

Planen var at den skulle vært ferdig til Koftefesten i Trondheim, men det ble den ikke. Men er den ferdig, og jeg ble knakende godt fornøyd, sånn i all beskjedenhet.


Mer detaljer - for garnnerder og spesielt intresserte only:

Oppskrift: Mønsterborden er fra Anette, en gammel Triplex-oppskrift fra Sandnes. Jeg brukte bare mønsterborden herfra - selve jakka strikket jeg på øyemål - en helt vanlig jakke med raglanfelling, strikket nedenfra og opp på tradisjonelt vis. Raglan er altså magisk - jeg slutter aldri å forundre meg over hvor bra plagget passer når man kommer til topps, helt uten "nymotens" fellemetoder etc.

Selve mønsterborden går over 12 masker i bredden og 36 omganger i høyden. Den er superenkel og rask å strikke - aldri mer enn tre maskers trådsprang, og lett å memorere. Helt i min smak.

Pinner: Jeg strikket med 3 mm pinner hele veien, vrangborder og alt. Ikke noe finjusteringer med kvartnummer her i gården, nei. Pinner nr 3 har blitt min favoritt å strikke med.

Strikkefasthet: 26-27 masker/10 cm. Jeg ville ha en tett og varm kofte.

Knapper: I kampen mellom fine tinn kofteknapper og grønne knapper, var det de grønne som gikk av med en soleklar seier, overraskende nok. Dessverre var det vanskelig å få frem grønnfargen midt oppi alt det røde på bildene her. Knappene er av litt ymse slag - og stammer fra et knapperøverkjøp jeg gjorde for noen år tilbake, nærmere omtalt her. De har ligget i flere år og ventet på det perfekte prosjekt - og her kom det. Og jeg har fortsatt nok knapper til noen hundre jakker til...


Garn: Garnet er en historie for seg. Jeg ville ha en rød jakke - og plukket frem diverse nøster fra garnlageret. Denne gangen valgte jeg garn etter farge, ikke etter sort, det ble en salig miks av ymse garn og fibre. Skal bli spennende å se hvordan dette går etter hvert. Foreløpig er det lutter harmoni - Pelsull og alpakka sokkegarn i skjønn forening, hvem skulle trodd det?

Jeg trodde fargeinntrykket skulle bli omtrent som originalen - men det ble det jo ikke. Men det gjorde ingen ting, tvert imot - jeg ble superfornøyd med fargene mine, jeg. Under planleggingen snek det seg nok med et par nye nøster også, men hovedsakelig er denne strikket med garn fra lageret. Det gikk  med 540 gram garn. Og disse var med:

1. Bunnfargen er Hifa Norsk Pelsull i #0104 Burgunder (100% pelsull). Det er et nydelig garn og en aldeles nydelig mørkerød farge (og siden jeg fikk garn til overs, og siden det er den aller vakreste fargen, fikk det være med som bunnfarge i disse to luene også).

2. Kanter og vrangborder er i Sterk fra Du Store Alpakka, #832 Burgunder (40% merino, 40% alpakka, 20% nylon).

3. Du Store Alpakka Mirasol #2037 Rødorange (100% alpakka). Dette er en helt herlig knallfarge, en ny favoritt (og siden hverdagen blir bedre med litt rødorange, fikk den være med og lyse opp som mønsterfarge i denne lua også, mens jeg først var i gang).

4. Du Store Alpakka Sterk #817 Lilla.

5. Du Store Alpakka Sterk #819 Mørk rød.

6. Du Store Alpakka Sterk #828 Rød.

7. Du Store Alpakka Sterk #820 Rustrød melert.

8. Du Store Alpakka Sterk #821 Rustrød.

9. Du Store Alpakka Sterk #835 Gul.

10. Du Store Alpakka BabySilk #310 Mørk rød (80% alpakka, 20% silke).

11. Hifa Ask #6590 Melert olivengrønn (100% ull). Dette var mitt første møte med Ask - men forhåpentligvis ikke det siste. De melerte fargene er spesielt vakre. Og Ask går utmerket sammen med Pelsull fra samme produsent, selv om løpemeterlengden er litt forskjellig.

12.  Hifa Ask #6570 Melert oransje.

13.  Hifa Ask #6577 Melert lilla.

14.  Hifa Ask #6568 Melert dyp rosa.

15. BC Garn Semilla Cablé #104 Melert bringebærrosa (199% ull). Første gang jeg prøver dette garnet også. Det er både kabelspunnet og melert, og får bare godord av meg.


Og det var alt og mere til. Ha en riktig fin dag!

24 kommentarer:

 1. Så fargerik og fin! Gratulerer!

  God helg fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Ja, jakka lyser opp i landskapet. Og den er veldig varm - det passer fint, med fem grader, vind og pøsregn.....

   Slett
 2. Åh...for en nydelig jakke, med fantastisk fargekombinasjon!! Takk for tips om "sambruk" av garn!
  Jeg har sendt deg en mail på mailadr som står oppe til høyre på siden her ;-)
  Mvh Mari-Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, takk for mail - jeg har svart deg :-)

   Slett
 3. Kan jo bare gjenta meg selv: Fantastisk flott!! Og gøy å se at forskjellige garn kan skape flotte plagg. Raglan er min favoritt - det sitter så godt og er behagelig å bruke. God helg Anne!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, raglan skuffer aldri. Rundfelling er litt mer risikofyllt - noen ganger blir det bra, andre ganger aldeles feil. Det er nok en grunn til at raglan "overlever" alle motesvingninger! :-)

   Slett
 4. Wow, jeg er så imponert! Nydelig fargemiks, du kan dette med fargesammensetning. Og så tøft med ulike garntyper. Jeg er bare så pysete når det gjelder å bevege meg utenfor alt hva en oppskrift anbefaler. Og å strikke uten oppskrift, det har jeg vel ikke gjort med annet enn sokker og votter:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å hive seg uti det! Lag en lue som "prøvelapp", kanskje?
   Ulempen er jo at garnene har litt ulik vaskeanvisning. Har blitt advart mot at Pelsulla kryper lett, så her blir det kun forsiktig håndvask. Men ull skal jo uansett ikke vaskes så ofte, og mørke farger holder seg jo godt, så den ekstra jobben tar jeg :-)

   Slett
 5. Feiende flott og fargerik! Og så gøy å finne fram gamle oppskrifter og gjenta dem sånn suksess. Imponert over fargesansen! Lekker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja, det er morsomt å jobbe med gamle oppskrifter. Det er mange skjulte skatter fra de gode gamle dager!

   Slett
 6. Det er ganske så imponerende å strikke kofte med restegarn!Jeg har en tendens til å kjøpe nytt garn til store prosjekter. Tørr ikke ta sjansen med restegarn... Den ble jo bare knallfin! Deilig med rødt i rødt!

  SvarSlett
 7. Den er så FIIIN, Anne! Gleder meg til å få se den i levende live, eller, den våkner vel neppe til liv, men med en sprell levende Anne inni på Sjølingstad i september. (Eller kanskje på strikkekafe på Lillehammer i august?)

  SvarSlett
 8. Smelt, smelt.... denne jakka ble jeg helt forelska i! Den er bare rålekker og tøff på samme tid!
  Synes du er tøff som tør å blande så mange garnkvaliteter. Håper virkelig det går bra etter vask også. Det fortjener denne flotte jakka!

  SvarSlett
 9. Så fantastisk flott jakke. Jeg blir nesten helt misunnelig her jeg sitter, selv om jeg har min nye Retrojakke på i skrivende øyeblikk :)
  Jeg liker best å kalle kofter for jakker, jeg.
  I mine ungdomsår strikket jeg alltid en ny genser hvert år. Og noen år laget jeg faktisk lignende gensere lik dem du viste i forrige innlegg. Men jeg designet for det meste selv. Både mønster og farger, og alle var jo forundret over denne ungdommen som fikk til det, ha ha...
  God lørdag til deg. Selv har jeg blitt syk etter å ha vært på konsert i går...uff.

  SvarSlett
 10. Så flott kofte!! Kjempefine farger du har brukt, lekkert! :-)

  SvarSlett
 11. For ei fantastisk flott jakke. Rødt er den fineste fargen jeg vet ♡ så jeg synes fargene i jakken din er flotte :)
  Har lest de forrige innleggene dine også. Arti :D
  Ha en fin helg

  SvarSlett
 12. For et fantastisk resultat!! Men pytt pytt er dette ikke. Her er mye forarbeid, og det har du masse igjen for. Du er skrudd sammen på en annen måte enn de fleste av oss andre. Det gjør at du blir kvitt restegarn, og innimellom kan ta imot litt "lagervarer."Hos meg, o.a., hoper det seg opp. Kjøper garn og mønster som jeg følger slavisk, og sitter igjen med enda flere rester. Til tider er irriterende bare fornavnet...Jaja, det fortsetter nok sånn, ser ikke at det skjer mirakel.
  Ha en fin søndag. 7 gr. regnbyger her.

  SvarSlett
 13. Den var fin! Jeg er også veldig glad i sånne småmønstre som er lette å huske. Sprek fargekombinasjon!

  SvarSlett
 14. Fantastisk fin jakke! og for en go'følelse det må være å ha fått unna så mye forskjellig garn fra "lageret" - med et så bra resultat!!

  SvarSlett
 15. Du inspirerer! Blir det dåleg ver i sommar, veit eg kva eg skal bruka feriedagane til.

  SvarSlett
 16. Ser utruleg flott ut. Fine fargar i lag.

  SvarSlett
 17. Fantastisk fin!! Og jeg liker konseptet med at du har blandet så mange garn. Restegarn er jo enhver strikkers forbannelse, men du gjør det til en stor fest ser jeg :-) Herlig!!

  SvarSlett
 18. Kjempefin jakke ble det. Vakker fargesammensetning!

  SvarSlett
 19. Så tøff jakke! Kjekt med noe som ingen andre har :)

  SvarSlett