søndag 3. mai 2015

Rapport fra Koftefesten 2015 (del 1)...

Sist helg, mens pausefisk og blåveis var forhåndsprogrammert her på bloggen, var jeg på Koftefest i Trondheim.


Trondheim er en fin by - det er alltid koselig å komme dit. Og så har de jo fine kumlokk, da!
Først traff jeg Dattera, som sitter og leser til eksamen på denne tiden av året. Dattera til venstre, meg nederst, og paraplyen midt i mellom. Men vi hadde værgudene på vår side og trengte ikke paraply mens vi var der.

Og så begynte Koftefesten. Her kan du lese hva andre bloggere skriver om den saken:

Vottelaugets blogg kan du se at deler av lauget var på koftetur. Det er Torirot og meg på bildet - Tori i denne kofta og jeg i denne. Jeg fikk mange spørsmål om den gamle kofta mi - det er Stølsvatn fra Svanedal, og oppskriften finner du i Koftegruppa på Facebook. Kofta har gått i arv i familien, den er fra rett etter krigen og mormor og mor har hatt den før meg.

Torirot har blogget om kofta som ble ferdig til Koftefesten.

Helle skriver om Koftefesten og hvordan det er å være strikkenerd blant ikkestrikkende sånn til hverdags, det låt kjent i grunnen.

Nina Granlund Sæther og Denise Samson, som designer kofter begge to, har også skrevet om treffet.

Sist, men absolutt ikke minst, har Tone Loeng blogget om Koftefesten her. Tone startet Koftegruppa på Facebook i 2013. Nå har gruppa 41 000 medlemmer. Les mer om kofter på Tones ferske blogg.


Her er reisefølget mitt utenfor Nova, der arrangementet foregikk. Eller Best Western Nova Hotell, for å være helt nøyaktig. Perfekt beliggenhet midt i sentrum, i Thomas Angells gate.

Man skal ikke bevege seg langt i Trondheim før man støter på Angell-navnet. Thomas Angell var kjøpmann i byen på 1700-tallet, og familien har sitt eget gravkapell i et sideskip i Nidarosdomen, det Angellske gravkapell.


Og er man på strikketur, må man jo handle garn, det er obligatorisk. Her vi på vei inn i Strikke-bua i Prinsens gate 45. Der traff vi to veldig hyggelige og hjelpsomme damer - og vips, så hadde vi garn til flerfoldige kofter - hver. Jaja, sånn kan det gå. Det ble trangt i kofferten. Fin butikk - anbefales!
(Damene på bildet er Berit, Liv fra Spania - som vi traff underveis, Ingvild og Liv).


En kjapp tur innom Quiltegården i Dronningens gate rakk jeg også. Der hadde de Lopi og Rowan-garn på bakrommet, og så masse flotte stoffer at jeg rett og slett vurderte å begynne å sy igjen, etter mange års pause. Vær obs på åpningstidene, de er litt snaue. Sist jeg var her, var de stengt. Til gjengjeld er betjeningen verdens hyggeligste.


M. Sommer Possementsforretning, som ligger på hjørnet ved Munkegata (som er gata der alle bussene går), er også verdt et besøk. "Possement" brukes om dusker, snorer og frynser. I tillegg har de knapper for (nesten) enhver smak, bånd, perler, strikkepinner og diverse sysaker. Og sytråd i absolutt alle farger.

Det er flere andre garnbutikker i Trondheim også, men det er begrenset hva man rekker på en helg - og hva man kan få plass til i kofferten.


Når man først er i Trondheim, må man selvsagt en tur innom Nidarosdomen. Dette er Norges nasjonalhelligdom, hva nå det betyr, som ble bygget i perioden 1070-1300. Det tok altså noen år, likevel er det imponerende og absolutt uforståelig hvordan de kunne få til å bygge noe så høyt og fantastisk flott på den tiden, uten kraner, heiser, maskiner og allverdens redskap og utstyr som vi har i dag. 

I 1869 begynte man å restaurere Nidarosdomen. Og de holder fortsatt på i dag, nesten 150 år senere. Kirken er så høy at jeg fikk ikke med toppen på bildet. 


Men se her - her holder de på og fikser toppen av tårnet midt på. Det står en mann på plattformen der oppe i det høye. Ikke en jobb for folk med høydeskrekk, dette.

Bildene her er av Vestfronten, med det store rosevinduet midt på. Det har glassmalerier og er fantastisk vakkert innenfra - men der var det ikke lov å fotografere. På resten av veggen er det 76 statuer og relieffer.


På Koftefesten var det mingling, foredrag, stands og designkonkurranse. Med ca 180 påmeldte ble det livlig, sosialt og trivelig. Dette er garn fra Telespinn. 


Fra Birgitta Odéns forerag om koftetradisjoner i Selbu.

Og resten av festen tror jeg nesten jeg må skrive om i morgen. Ha en fin søndag!

14 kommentarer:

 1. Hei Anne
  For en fin tur du var på, med verdens herligste damer. Ja, for alle damer som strikker er jo det.
  Jeg var på jobbreise i Trondheim for nøyaktig 11 mnd siden. Fikk kun sett Nidarosdomen fra sjøsiden, da vi var på Munkholmen. Ellers var det så stramt program, at jeg ikke fikk anledning til å sett den nermere. Men etter din historiefortelling, minner det jo om Sagrada Familia i Barcelona, som det også fremdeles bygges på.
  Jeg er tidlig på'n i dag. Vi passer hund, og litt over kl 6 var Sylvia på luftetur...... Så nå er det kosestund med kaffe, radio og strikketøy.
  Får vi se turens fangst, i nermere ettersyn.....og planen for hvert og et nøste?
  God søndag. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var virkelig en gjeng med supertrivelige damer!
   Neste gang du er i Trondheim, må du titte innom Nidarosdomen. Da vi var der i sommer, var vi på omvisning i tårnet - med fantastisk utsikt over hele byen, men det var litt off season nå, så ingen omvisning denne gang.

   Sagrada Familia i Barcelona tok fullstendig pusten fra meg - det var så spesielt og spektakulært og enestående. Nidarosdomen er litt mer "jordnær", tross alt. Her kan man sitte i stille ærbødighet, tenne et lys, og kanskje be en bønn om man har behov for det. Og har du flaks, er du der mens det er orgelspill - det hadde dessverre ikke vi. Det nye orgelet ser utrolig flott ut. Jeg har forresten vært både i bryllup og barnedåp her - det var utrolig stemningsfullt.

   Slett
 2. Så artig at du skriver litt om Trondheim, og så artig at jeg fikk hilse på deg, Anne - innimellom alle de supertrivelige strikkedamene som kom innom Husfliden. Vi fikk kjørt oss skal jeg si deg - det dampet nesten av oss da vi var ferdige for dagen og omsetningen var det mangedobbelte av hva en vanlig lørdag gir.
  Kofta du hadde på deg var også veldig fin, og fargene er kjempefine. Jeg liker de gamle koftefargene best. Kofter i knallfarget alpakka er ikke noe for meg, men allikevel - artig å se at folk er kreative og at de tør :-)
  Gleder meg til siste del av reportasjen din :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var veldig trivelig å hilse på! Dere fikk svingt dere, ja - og det er jo hyggelig at det går bra for Husfliden, det liker jeg :-)
   Det var en fin blanding av moderne og "gammeldagse" kofter på Koftefesten - noe for enhver smak. Veldig artig å se så mye fint!

   Slett
 3. Så artig å lese! Synes jeg ser "kjentfolk" på bildene og fine kofter på alle! Så kjekt å samles om en felles interesse. Her har det vært så kaldt den siste tida at koftene virkelig har kommet til sin rett. Ser stadig vekk kofter brukt som "utapåplagg" når jeg er ute og triller.

  God søndag fra Ingunn

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at folk bruker koftene til daglig! Her i Oslo-området er det sjelden jeg ser noen med kofte, annet enn i strikkesammenhenger. Litt synd, akkurat det. Men på pleiehjemmet, der moren min bor, er det mange som bruker sine fine, gamle kofter - det varmer jo en gammel og frøsen skrott. Godt at de kommer til nytte!

   Slett
 4. ....og alle var enige i at det var en fin tur.... Hyggelig reisefølge og mange andre damer med felles interesse må jo bare bli bra :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var det full enighet om! Bare smil og lutter glede hele helgen - har aldri sett så mange blide folk på en gang jeg :-)

   Slett
 5. Koftefesten kom brått på meg og fikk dermed ikke deltatt. Det var helt sikkert mange trivelige strikkedamer der:-) Takk for at du framsnakker byen "min":-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det skulle du ha vært. Bare trivelige strikkedamer så langt øyet kunne se :-)

   Slett
 6. Det har glædet mig at læse om Koftefesten og jeg venter spændt på resten. I kan noget med kofter, og der kommer endnu en koftefest i 2016 i Mandal, og det er jo ikke langt fra Danmark

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kofter er en viktig del av kulturarven vår, noe de fleste av oss har fått inn med morsmelken og har et forhold til. Mange steder har de vært brukt som stasplagg. Nå har interessen blomstret voldsomt opp igjen, og det er veldig moro.
   Det var deltakere fra både Danmark og Sverige på Koftefesten også - og det er jo litt ekstra stas at kofteinteressen brer seg utover landets grenser.

   Slett
 7. Så gøy lesing :) kjenner igjen det meste, både av treffet og butikkene du har sporet opp. Vet du hva, tror jeg har blitt helt nerdete jeg, hihi.... Her om dagen jeg var på Stjørdal, da observerte jeg mange med kofter i gata, både nordlandskofta og flere. Eller, er det bare det at jeg legger merke til dem siden jeg er så hekta kanskje? :) ei herlig helg ja, du skriver så fint, trivelig lesing

  SvarSlett
 8. Trodheim er en vakker by! Og jeg savner virkelig utvalget på tøy og knapper derfra. Bodde der et år mens jeg gikk på Design og tekstil VK2 på mine yngre dager. Regner med at kofferten ble full og pengene fikk bein å gå på! :D

  SvarSlett