torsdag 28. mai 2015

Triplex A-serie...

Koftegruppa på Facebook er en utømmelig kilde til inspirasjon.
Hver eneste dag legges det ut overdoser med bilder av flotte kofter som folk har strikket eller funnet på loftet. I tillegg er det et rikholdig oppskriftsarkiv - det må være hundrevis av kofter der. Her er det fort gjort å fortape seg i noen timer, det er så mye fint.

- Heisan, der dukket barndommens skigenser opp. Har aldri sett andre enn min ene, og ante ikke at den hadde et navn en gang. - Og der var den røde kofta farmor strikket til meg. - Og der dukket Storebrors grønne genser opp - den har jeg heller aldri sett andre steder. - Og der var lua som jeg gikk med i årevis etter at genseren var fravokst. Og sånn kan man holde på - i det uendelige. Det er så mye fint.

Noen av koftene er sortert alfabetisk, andre etter garnprodusent. Under A oppdaget jeg en hel serie med artige Triplex-modeller. Inni mitt hode har de blitt hetende "Triplex A-serie". De er helt tydelig i slekt, fra tidlig 70-tall kanskje, etter stil og styling å dømme. Noen som kjenner nærmere til dette? De har det til felles at de er strikket i Triplex, med fine mønsterborder i nydelige farger - og alle begynner på A.

Triplex var altså et Sandnes-garn - høyt elsket og dypt savnet da det forsvant fra markedet tidlig på 1980-tallet omtrent. Det var kabelspunnet, og usedvanlig holdbart.


Alge er en lang, forholdsvis smal genser med vide ermer. Fine, smale border og nydelige farger i sjøgrønt og -blått, derav navnet, antakelig.


Anette er ganske lik i fasongen. Fine, smale mønsterborder her også, i samstemt rødt, burgunder og rustrødt. Og her er det oppskrift på bukser også, eller nikkers ser det faktisk ut som på bildet. Hjemmestrikkede, burgunderrøde nikkers, det er et must i garderoben, hehe.


Angela er en vanlig genser i friske farger, med rundfelling og smale ermer. Samme sort fine, smale mønsterborder her også. Jeg har veldig sansen for sånne smale mønsterborder - det setter fargefantasien i sving.


Anita har samme fasong som de to øverste modellene, men her er det bredere border - sikkert påvirket både av tradisjonell, norsk strikketradisjon og av hønsestrikk. Her er både dansebord og fuglebord. Anita byr også på noen reale leggvarmere og en snerten lue med verdens lengste snor.


Astro er en vid og lang genser med brede border fylt av himmelske legemer av ymse slag. Ikke noe for sarte sjeler, de to nederste genserne her - tropper man opp i dem, går man ikke direkte i ett med landskapet.
Å, det er så mye fint.

Et herlig knippe med gensere. Vi har alle våre favoritter, og jeg har min. Kan du gjette hvilken? 
Og hvilken foretrekker du?

To be continued.....

12 kommentarer:

 1. Så artig du !Triplex måtte være det mest solgte garnet i si tid. Det må ha vært en god grunn for å slutte å produsere dette garnet. Utrolig, alle ville jo ha det.
  Jeg liker "Angela." Minner mye om Kalvågkoften, den er fristende, men blir nok aldri strikket av meg. Kan være den du har som favoritt også, men jeg heller mest til Alge.
  Har vært opphold her en stund, ellers veldig høstlig med ca. 6 gr. Fin dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ang Triplex, så mener jeg å huske at det ble sagt at de solgte spinnemaskinen til utlandet. Det var visst et dyrt garn å produsere. Men nå ser jeg at det er flere leverandører som kommer med kabelspunnede garn igjen...

   Ang Kalvågkoften, så jar jeg faktisk kjøpt en garnpakke til den. Så den er på strikkelista mi. Til høsten, kanskje. Den er så fin!

   Her er det grått og regn i dag.... hvor blir sommeren av???

   Slett
 2. Det er så gøy med de gamle oppskriftene. Siden jeg ikke er vokst opp i Norge, har jeg ikke historie med ullgenser fra barndommen. Det brukte vi rett og slett ikke... Men, aldri for sent!!! Koftegruppen er overflødighetshorn av mønstre og strikkeglede!!!

  SvarSlett
 3. Savner Triplex! Og Perlekrepp, det var favoritten min. Det ble flotte plagg som aldri nuppet eller ble slitt. *mimre*

  Gøy med sånne gamle oppskrifter. Mye fint, og mye ikke fullt så fint. ;)

  SvarSlett
 4. Åh, nå ble jeg nostalgisk. Den øverste, Alge, strikket jeg for min mor i ca 1985 tror jeg det var. Jeg lærte å strikke på skolen i 1983, så før det kunne det ikke ha vært. Genseren strikket jeg i de fargene som er avbildet på oppskriften. Det var veldig gøy å strikke mønsteret husker jeg. Jeg har sett en dame i et skjørt som likner for et par år siden, men ellers har nok genseren gått i glemmeboka for de aller fleste (selv om det godt kan hende at min mor fortsatt har den liggende bakerst i skapet..) Selv liker jeg Angela best nå som voksen, både fargene og rundfellingen.

  SvarSlett
 5. Angela slo an for min del! Triplex, ja... Det har jeg mye smårester av. Jeg fikk faktisk nylig et koksgrått hespe av mormor. Det er veldig kjipt at det ikke produseres lenger, jeg var ikke født da det hadde sine glansdager. Jeg var faktisk ikke født da sånne lekre mønstre fra 70-80-tallet ble gitt ut heller.... Æsj, altså, jeg er født i feil generasjon! Min generasjon (dagens fjortiser) liker jo ikke strikking og norsk tradisjon noe særlig..... Men det finnes noen av oss, noen MÅ jo bringe tradisjonen videre! Håper strikking blir in igjen hos ungdommen, kofter er jo det nå, så jeg krysser fingrene!

  SvarSlett
 6. Ååååhhh, der var jo genseren jo!!! Den som jeg har leita etter i evigheter! Var HELT sikker på at det var en Raumamodell...men så var det altså "Alge". Den strikka jeg i rødburgunderlilla, brukte den myyye, men så ble den litt feilvaksa og krympa, stakkaren :-( Vet du om mønsteret finne noe sted? Kanskje jeg får lete på Koftesida...
  Savner Triplex også, men det finnes mye fint garn nå også :-)

  SvarSlett
 7. Joda, jeg fant den på koftesida :-) Nå tror jeg at jeg må kikke gjennom mors mønstersamling igjen...det er en ganske omfattende samling ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som jeg skrev i blogginnlegget, så var det i Koftegruppa jeg fant disse oppskriftene. Bildene er lånt derfra :-)

   Slett
 8. Takk for nyttige tips! Eg fann både Alge og Anette på FB-koftegruppa og har lasta mønstera ned. Hugsar godt at mor mi strikka mykje i Triplex.

  SvarSlett
 9. Maire Roiha Sunde10. august 2015 kl. 17:37

  Hei.
  Er på utkikk etter kofte mønster i Triplex. Fargen på kofta er: Beige, 2 blå farger og 2 grønn farger. Er det noen som kan ha dette mønster. Kofta er med lus og rund felling. På fohånd takk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjenner ikke til det mønsteret. Prøv i Koftegruppa på Facebook, der ligger det hundrevis av koftemønstre!

   Slett