onsdag 6. juli 2011

Dagens bukett...


Dagens bukett består av prestekrave, rødkløver og rosa ryllik, pluss litt hvitt "brudeslør" som ikke er hundekjeks, men jeg vet sannelig ikke hva den kalles. Alt plukket i veikanten her jeg bor.

Rødkløver og prestekrager bringer frem gode barndomsminner. Da vi var små, hadde vi en tante som ikke var som andre tanter. De andre tantene kjente vi ikke så godt, de var bakgrunnsfigurer bak kusiner og fettere, som gjorde husarbeid og bakte brød og hva nå tanter drev med, de var snille og blide, men litt fjerne for oss ungene. Men én tante skilte seg ut, det var hun som snakket med oss ungene, hun som lærte oss å blåse på strå og var med oss på tur og som ga meg min aller første, bittelille parfymeflaske. Tom riktignok, men den var fin og duftet deilig, det var en skatt.


Da jeg var seks år, giftet tante seg. Det var det eneste bryllupet i min barndom, og jeg har mange fine bilder i hukommelsen fra akkurat denne dagen. Tante var ung og vakker brud i romeriksbunad, brudgommen var en kjekk ung mann, og to av familiens unge damer hadde nesten like kjoler, de var så fine syntes jeg (eplegrønne Jackie O-kjoler, farmor syntes de var altfor korte, det var på 60-tallet dette). Bordet var dekket i sving (det var første gang jeg deltok i en så stor bordsetting og bord med sving på gjorde inntrykk), og bordkortene hadde bilde av liljekonvaller og to små gullringer på. (Etterpå fikk jeg de bordkortene som stod igjen på bordet, jeg hadde dem i mange år, det var en skatt). Men det jeg husker best, var blomstene.

Kvelden før den store dagen gikk mor og jeg og en tante og en kusine og plukket blomster i skogkanten. Tre voksne damer og den lille, selskapssyke jentungen - det var så koselig! Det burde man absolutt gjøre mer av - rusle ut i den milde sommerkvelden og plukke blomster sammen, det var så fint. Neste morgen pyntet vi i kirken - med alle sommerens vakre markblomster i store buketter, men det jeg husker best, var rødkløveren og prestekragene. Opp langs midtgangen la vi små buketter med blomster på rekke og rad - prestekrager, rødkløver og en sort til, muligens blåklokker. Å, det var så flott, husker jeg. (Etterpå syntes presten at vi hadde dratt unødvendig mye bøss inn i kirken, han hadde ikke estetisk sans, den presten). For fint var det! Kanskje det er derfor jeg er så fullstendig betatt av disse sommerblomstene den dag i dag?


Men aller, aller finest er de laiv, på rot, ute i naturen. Og akkurat nå blomstrer denne kløverenga like borti veien, vi går forbi dem hver dag, Tinka og jeg på våre daglige lufteturer, og nyter synet. En knøttliten kløvereng, men veldig fin!

Alle har vi vel gått på tur og falt for fristelsen til å plukke med oss en liten bukett fine markblomster på vår vei. Vel hjemme setter vi buketten i en liten vase - og dagen etter henger hele herligheten med hodet. Men her kommer et lurt tips, jeg husker ikke hvor jeg leste det, men antakelig var det i en Finn Schjøll-bok:

Alle vet jo at man skal snitte rosene, tulipanene, nellikene og hva det måtte være, før de settes i vann. Men når vi plukker ville blomster, tar vi buketten med oss i hånda og går gjerne et stykke før vi kommer hjem og setter den flatklemte, klamme buketten i vann. Og da visner den fort. Trikset er å ta med seg en liten bøtte, plastpose eller hva som helst med litt vann i når du skal plukke blomster, jeg pleier å ta med en saks også og klipper stilkene av, rett i bøtta med dem, og når jeg kommer hjem, skråsnitter jeg dem med en skarp kniv, akkurat som med rosene, og setter dem i kaldt vann. Denne buketten hadde stått en uke før jeg tok bildet.


Vasen er en Benny Motzfeldt-vase fra Randsfjord Glassverk, den syns ikke så godt på bildet, men er så fin - i blått glass med rosa skjær, som skapt til en sommerbukett. Benny Motzfeldt var en dyktig glassdesigner, og det er sikkert bare et spørsmål om tid før interiørbloggerne får øynene opp for glasskunsten hennes og vasen min blir retro og skikkelig in. Flere fine Benny Motzfeldt-vaser kan du se her.

Tanten har nettopp hatt bursdag, så denne buketten må bli til henne. Gratulerer og hurra!
Og til alle som titter innom: Ha en finfin onsdag!

11 kommentarer:

 1. Nydelig innlegg, både med bilder og gode minner. Markbomster er vakre, og takk for tipset du ga med vannbøtten og saks. Jeg har alltid bare gått ut i fra at markblomster rett og slett ikke trives i en vase, men så feil kan man ta;)
  Benny Motzfeldt var dyktig, ja. Takk for lenken:)
  Kos deg med blomster og sommer!

  SvarSlett
 2. Det er rart hva som kan frembringe minner... En blomst, en lukt, et bilde.. En blomstereng minner meg om barndommens sommerferier på landet med besteforeldre,kusiner, fettre, tanter og onkler. Lange, late dager fyllt med masse kos.

  SvarSlett
 3. Så herlige sommerminner og fine bilder! Jeg er i overkant glad i markblomster selv, så jeg koste meg med dette innlegget. Takk for tips også, jeg måtte akkurat kaste en nylig innplukket bukett fordi den visnet så raskt. Så det passet fint! :)

  Hagen vår er ikke ny, det er en kraftig oppgradering av den gamle, som manglet det meste. Huset er fra ca 1914, så hage har det nok vært lenge. Har skrevet litt mer om det på bloggen i dag. :)

  SvarSlett
 4. Så fint skrevet :-)
  nå fikk jeg lyst å gå ut å plukke blomster sammen med minstejenten med en gang :-)
  de vi har i stuen er visnet , så det er på tide med ny tur :-)

  Og takk for tips , med å ta med vann :-)

  SvarSlett
 5. Hei igjen :-)
  Bare ett lite tips :

  Barneboden trekker Gavekort på 200,- kr
  Ny sjangse - Hver måned
  ALLE som har link til www.barneboden.no på bloggen sin er med i trekningen :-)
  Se mer info : http://barneboden.blogspot.com/
  eller på Facebook

  Vil du være med ?
  de har litt klær til dame også :-)

  SvarSlett
 6. Nydelige blomster og en enda nydeligere historie. Jeg virkelig nyter disse korte ukene det spirer og gror i grøftekanten og i skogen. Ser mest, knipser litt og plukker av og til litt med hjem. Men egentlig sjelden.

  SvarSlett
 7. Nydelig beskrivelse av et vakkert barndomsminne. Vi er omtrent like gamle jeg og du, og det hender jeg kjenner meg igjen i noe av det du beskriver. Å lese bloggen din blir til tider litt som å se den serien som går i reprise på nrk nå om dagen, den om 60- og 70-tallet. Veldig hyggelig!

  SvarSlett
 8. Så flott historie, og takk for tips om hvordan få blomstene til å leve lenger. De vakreste bukettene er de vi plukker selv.
  Nyt sommerdager, klem fra meg;)

  SvarSlett
 9. Så koselig historie - fikk gåsehud jeg :-) Markblomster er min absolutte favoritt :-D

  Ha det fint - klem Siv

  SvarSlett
 10. For en vakker bukett og for en koselig historie:) -gode barndommsminner som sitter i hukommelsen hele livet. Det er viktig det!
  Kos deg med markblomstene dine og en fin onsdag tilbake til deg:D

  SvarSlett
 11. Så koselig historie! Jeg
  kom litt tilbake til min egen barndom, me mor, tante og storesøster som og den stemningen som var på late sommerettermiddager. Jeg har en tante som nå er 100 år, hun var spesialist på å lage lapper og nordlandskaker.Hadde flott hage og alltid fine blomster i vinduene.
  Gode minner!!
  Takk for at du minnet meg på de:))

  SvarSlett