torsdag 17. juni 2010

Raggsokker før og nå...

Ullsokker er ikke hva de en gang var. Nå får du sokkegarn i absolutt alle farger og tykkelser. Da jeg var barn, hadde vi ikke ullsokker rett på foten. Innerst hadde vi tynne sokker i krepp eller nylon eller andre moderne og lettstelte materialer. Utenpå hadde vi tykke raggsokker. Disse ble ikke vasket så ofte – ull er jo smussavisende, og vi lot dem bare henge til tørk på støvlekanten til neste regnvær. Ytterst hadde vi gummistøvler, høye grønne støvler med snøring øverst, som vi kalte langstøvler. Raggsokker og langstøvler brukte vi vår og høst og i regn- og ruskevær. Raggsokkene var grå, ofte melerte. Gikk det hull på sokkene, ble de stoppet av mor. Hun hadde egen stoppekurv til hullete sokker. Gikk det hull på støvlene, lappet vi dem med lappesaker i grønn blikkeske fra Dunlop. Men som oftest var vi både tørre og varme på beina. Og både sokkene og støvlene gikk selvfølgelig i arv.


Jeg vokste jo opp på gård, der langstøvler var en naturlig del av arbeidsantrekket. Etter våronna satte faren min langstøvlene – med sokkene oppi, husker jeg – på verandaen utenfor døra. Så ble det fint vær en lang stund, og støvlene fikk stå i fred. Plutselig en dag hadde det vokst korn opp av støvelen! Bak snøringen øverst var en liten lomme, og her samlet det seg bøss og støv – og et havrekorn. Havren vokste opp, og fikk til og med bjeller på, før det ble bruk for støvelen igjen. En sånn sommer vil vi ha i år også – lang og varm og uten støvler!
Men – alt var ikke bare sol og sommer og duftene havreåkre i gamle dager heller – verre var det den gangen det ble musebol i støværn hass far… :-S



Da vi lærte å strikke sokker i fjerde- eller femteklasse, fikk vi velge farge blant skolens rikholdige utvalg av Raggegarn fra Sandnes. Jeg valgte blå- og hvitmelert garn, og det var utrolig flott med sokker med farge på, husker jeg. Vi var jo vant til at alle sokker var grå. Disse sokkene hadde jeg i sikkert ti år, de var utrolig solide. Tidlig på 70-tallet, før Den Store Velstanden nådde Norge, sparte man ikke på kvaliteten når den oppvoksende slekt skulle lære å strikke og sy. Skikkelig ullgarn fra Sandnes – Peer Gynt og Raggegarn, bomullsgarn i fine farger og rutete bomullsstoffer fra Solberg, ordentlige strikkepinner og nye, fine Husqvarna symaskiner som virket som de skulle – til og med nåler hadde vi! 30 år senere hadde Norge blitt verdens rikeste land - men da mine egne barn skulle ha tekstilforming på skolen, måtte vi stille med materialene selv, for det som var på skolen var av så dårlig kvalitet, i den grad de hadde noe å tilby i det hele tatt. Å sy lærte de ikke, for symaskinene virket ikke og skolen hadde ikke penger til å få dem reparert. Men det var flotte fagplaner og skjemaer som skulle fylles ut for hver eneste formingstime, så man hadde grunnlag for å sette karakterer. Og ungene skrev lange og fine rapporter – på sine egne PC-er, for skolens PC-er virket ikke. Etterpå lærte jeg dem å sy og strikke hjemme i stua, for det er jo kjekt å kunne. Akk ja, Annepålandet mimrer igjen – denne gang over Fremskrittet.


Jeg har fortsatt veldig sansen for melerte raggsokker – sånne som disse. Fine?! Jeg syns det.
Disse er i str. nyfødt, strikket i tynt, melert Fortissima Socka fra Schoeller und Stahl på pinner 2,5. De veier 17 gram (!). Syns de ble litt tøffe, jeg. Oppskriften står i ”Myk start” av May B Langhelle, på side 30. Dette er sokkepar #6.

Men hvorfor kalles det egentlig raggsokker? Det har jeg alltid lurt på. Og er du like interessert i sokkehistorie som meg, kan du lese mer om raggsokker her (Wikipedia). Og det var som jeg tenkte – det har noe med ragg å gjøre  :-)
Til sist et spørsmål til ekspertisen der ute: Hvor store er et par nyfødt-føtter? Dvs. hvor mange cm skal en slik sokk være fra hæl til tå? Syns disse ser litt store ut… Det er så lenge siden jeg har strikket babysokker, jeg husker jo ikke sånt.
To be continued.

14 kommentarer:

  1. Fine mini raggsokker!! Artig historie med sannhet i, du skriv så fine historier frå " gamle" dager då vi ( iallefall)eg var liten:) Ha ei flott helg:))

    SvarSlett
  2. Den historien var virkelig et tankekors. Trist utvikling egentlig. Men her hjemme har også mine håndarbeidsdille gått positivt utover familiens nærmeste. Niesa mi syr kjoler til skoleball av gamle kjoler fra Fretex. Og det blir de lekreste ting :-)

    Supre sokker har du igjen laget. Ha en fin kveld :-)

    SvarSlett
  3. Så fin historie :-) Hyggelig å være med på mimringa di - lo høyt og godt for meg selv når du fortalte om støvlene til faren din :-D

    Jeg er lærer, og har mange ganger vært fortvila over tilstanden på håndarbeidssalene - det er ikke så lett å gjennomføre det vi skal gjennom, det er alt for lite ressurser til det :-(


    Det er mange ganger jeg har rydda i restegarnkurva mi, og sendt det med ungene mine på skolen - og læreren har blitt overlykkelig. Men det er absolutt noe å tenke på når man bor i et av verdens rikeste land...

    Ha en flott strikkekveld og klem fra Siv

    SvarSlett
  4. Hej Anne

    Fin refleksion over fremskridtet. Jeg ved i hvordan situationen er i Danmark , for mine børn er små, men jeg ved at en længde på ca. 7 cm. nok vil svare til en str. 56/62
    Hvis der er en helt nyfødt, og kun til til de første 14 dage, så ville jeg strikke 6 cm.

    Kærlig hilsen

    Rikke

    SvarSlett
  5. Hehe kornåker eller musereir,det tyder iallefall på at vi husker riktig om at sommerene var myyye lengre og varmere før :-) Raggsokker ja, det er et sted jeg bruker raggsokker og gummistøvler, og det er på hytta. Her skal det være skikkelig kløete sokker i gummistøvlene (nedbrettet grønne)på tur i fjellheimen. Vår, sommer og høst. Og de blir hengt på støvlene til jeg kommer opp neste gang... Hmmm, kanskje jeg bør ta de med hjem og vaske de... :-)

    SvarSlett
  6. Flott og artig dokumentar over raggsokkens historie og landets rikdom med skolen som eksempel!
    Kjenner meg igjen på alle felt;)

    Ha en god ferd mot helg og klem fra meg;)

    SvarSlett
  7. Hei igjen - jeg må bare få understreke, så det ikke er noen som helst tvil om det: Dette var absolutt ingen kritikk av lærerne, eller skolen - begge deler var av tipp topp kvalitet! Det var mer litt filosofering over utviklingen og prioriteringene i et av verdens rikeste land. Og vi fikk både blokkfløyter og ordlister og atlas og salmebøker til odel og eie, nyttig grunnutrustning her i livet. Akk ja, det er så mye å undre seg over... !

    SvarSlett
  8. Sådan er situationen også på mange danske skoler og jeg undre mig ligesom dig. Søde baby-raggsokker.
    God weekend :-)

    SvarSlett
  9. Anne , jeg synes du har helt rett, det er ikke som før på skolen. Men ikke bare i Norge! I Nederland er det akkurat det samme. Da mine døttre var på skolen , gikk jeg 2 timer i uke for å lære, alle barn som ville, dem strikke og hekle. Læreren kunne det ikke selv og hadde ikke tid til slik!
    Og det er en god stund siden! Nå er det ikke handwerk i det hele tatt!

    SvarSlett
  10. Hei. Jeg har også strikka sokker etter oppskrift fra Myk start. De ble altfor store ift størrelsen de var antydet til. Selvfølgelig kan lengde på fotblad variere, men de jeg strikket i str 1 år er ikke passe på lenge ennå, kanskje ikke før til vinteren igjen. Da er hun snart to. Men det passer jo egentlig best at sokker passer foten om vinteren.

    SvarSlett
  11. Så godt du skriver. Morsomt å lese om raggsokkene og støvlene... Det var jo slik det var. Men i støvler så er det jo heller ingenting som er så varmt som tykke gode hjemmestrikkede sokker heller da. God helg!

    SvarSlett
  12. Herlig lesing, kjenner meg igjen med langstøvler og grå ullsokker. Husker da klassekameratene fikk blå seilstøvler med hvit kant og jeg måtte bruke arvede lange grønne. Fryktelig nederlag, man bli preget av sånt. :) Jeg strikker luer om dagen og tenkte på noe liknende..., husker det var moderne med heklede luer med et slags klumpete hullmønster. Jeg skulle også få, men min mor heklet et annet mønster hun likte bedre og som var mer "ordentelig" og forseggjort. Ble heller aldri det samme.

    SvarSlett
  13. Morsomt og gjenkjennende! Bortsett fra gårdbiten og kornvekst i støvlene og musebol! Jeg er visst ikke kommet helt forbi langstøvel og raggsokkstadiet enda jeg. Håper på inspirasjon til å strikke et par lekre sokker snart, men foreløpig presser ikke lysten seg på. Kanskje jeg får ånden over meg når du kommer til par nr 30 eller noe? :)

    Ha en fin helg! :)

    SvarSlett
  14. For en fin atmosfære det er her..!

    Kjenner meg igjen i flere av betraktningene deres. Tenk hvis det hadde vært mulig for flere å troppe opp på skoler, og lære elevene noe om virkelighetens verden - i form av strikking, for eksempel. Det Ati forteller, høres ut som en fin ide til etterfølgelse.

    Skolen burde strikkes.. mer sammen med resten av samfunnet. Barna trenger en hel del besteforeldrekunnskap, og mange er vel de besteforeldre, eller andre, som kunne ha glede av å lære om erfaringer og kunnskap som lærerne hverken har tid eller kanskje heller ikke, evne til å formidle.

    Raggsokker strikker jeg selv, og fikk opp bloggen din da jeg googlet. Fine sokker:)

    Sofie

    SvarSlett