fredag 11. juni 2010

Liten sokkeskole 2...

Flere har lurt på hvordan jeg strikker firedelt tåfelling, så her kommer et lynkurs.
Da jeg lærte å strikke sokker (langt tilbake i forrige årtusen), lærte jeg at det finnes to slags tåfellinger, flat tå og stjernetå. I nyere tid har jeg forstått at tallet antakelig er nærmere en million, for særlig i amerikanske oppskrifter later det til å være én tåfelling for hver oppskrift… Amerikanerne er utrolig oppfinnsomme når det gjelder å finne flest mulige metoder for alt. Men det enkle er ofte det beste - i hvert fall for oss med dårlig hukommelse  :-)
Firedelt tåfelling er såre enkelt. Det er en slags mellomting mellom flat tå og stjernetå. Flat felling er, som du sikkert vet, sånn som brukes på selbuvotter. Jeg syns den egner seg best til votter, og bruker det sjelden på sokker. Stjernetå er den vi lærte på skolen, der fellingen går i åtte ”stråler” inn mot tuppen av sokken. Det gir en ganske lang, smal tåfelling. De fleste av dere kan sikkert denne - den er ganske vanlig her til lands. På bildet til venstre ser du et typisk eksempel på stjernetå - du kan se fellingene ligger som "stråler", ganske tett. Dobbeltklikk på bildet hvis du vil se bedre.
Her ser du firedelt felling - et "kryss" med felling i hver side og midt oppå og midt under. Den fant jeg i ”Strikk og bruk”-boka til Du Store Alpakka, en bok med mange fine oppskrifter jeg kan tenke meg å strikke sånn litt etter litt. Denne fellingen gir en rundere og buttere tå enn stjernetåen, så man må strikke sokken litt lengre før fellingen tar til. Det er vanskelig å si noe eksakt her men jeg pleier å starte fellingen sånn ca ved tuppen av tå nr 2. Omgangen starter midt under foten, og maskene er fordelt på 4 pinner.

1. pinne: 1r, 2 smn, strikk til det gjenstår 3 m, 2 vridd smn, 1 r. Gjenta dette på de andre pinnene ut omg. Det felles altså 2 m på hver pinne = 8 m på hele omgangen. Strikk 2 omg uten felling.
Gjenta dette en gang til.
Fell deretter på hver 2. omg til det er 16 m igjen.
Strikk 2 smn ut omg = 8m. Klipp av garnet og trekk det gjennom de siste m.



Og dett var dett. Lykke til!

9 kommentarer:

  1. Takk for godt råd og nye måter å felle tå. Jeg har litt sokkefobi, men har alltid felt den flate de gangene jeg har prøvd meg på et par;) Denne så flott ut! "Saver" den;)

    Ha ei riktig god helg og klem fra meg;)

    SvarSlett
  2. tak for fin anvisning , den vil jeg prøve næste gang jeg skal strikke sokker . God weekend.

    SvarSlett
  3. tusind tak! Anne på landet, du er en skat:-)

    SvarSlett
  4. Det er visst ikke måte på så mye man kan finne på til det som skal være inni skoene!
    Lua under er et under, både med mønsteret, men også alle de fargene som er i garnet!

    SvarSlett
  5. Takk, takk, kjekt med tips til forskjellige felling:))

    SvarSlett
  6. Tusen takk for grei forklaring. Dette skal prøves ut på neste (sokke)par ut.

    Ha en fortsatt fin helg,
    Wenche

    SvarSlett
  7. Jeg var litt forsiktig når jeg lurte på beskrivelse av forsterket hæl og såle, innerst inne lurte jeg på dette og. Det var ju bra at det var flere som hade det spørsmålet så jeg slipper og fremstå som helt uforstående på allt som gjelder helt selvklare ting hos de fleste som strikker.
    Super forklaring på dette og. Skal spare og ha klart til de neste sokkene som blir strikket.

    Ønsker deg en fortsatt fin helg!

    Pernilla

    SvarSlett
  8. Tak for en flot beskrivelse av en, for meg, ny tåfelling. Jeg er ingen stor sokkestrikker, men det blir da noen inn i mellom likevel. Og så et spørsmål. Mamma'n min lagde en tåfelling, som på kjøpe raksokker, dvs. hun tok inn og ut i kantene som på hælen, og så strikket hun "overstykket" på "tåstykket" før hun masket "tåstykket sammen med selve sokken. Jeg har dessverre strikket for lite sokker til at jeg klare å gjennomskue denne tåfellingen, som jeg synes er bra (den er ikke spids), men dessverre er mamma ikke blant oss lengere, så jeg kan ikke spørre henne heller. Jeg har ennda et par sokker hun har strikket med den tåfellingen. Jeg vet ikke om du skjønner beskrivelsen min, men kanksje du har vært bort i noe lignende.
    En flott blogg du har, og så mye flotte ting du lager. Takk for inspirasjonen.

    Anja

    SvarSlett
  9. Hei! Først vil jeg si atdet var mye fint å se her i bloggen din. Dumpa innom her rent tilfeldig :)

    Firedelt felling var den fellingen jeg lærte da jeg lærte å strikke sokker en gang i nittenhundre og pil og bue :)
    Bruker nesten alltid den nå også :) Jeg har som hovedregel at jeg starter fellinga når den siste omgangen på pinnen dekker lilletåa. Det passer alltid :)
    ha en fortsatt fin dag!

    SvarSlett