mandag 13. januar 2014

Man tager et Norgesglass...

Man tager et Norgesglass, det største man har, fyller det med godsaker og lar det stå en stund.


Det er fullt av morsomme og kreative folk der ute på det store, vide internettet. Sharon, for eksempel, på Laughing Purple Goldfish, samler på snorene fra teposer (!!) og hekler av dem. Fantasien har - heldigvis - ingen grenser.

Selv drikker jeg stort sett te i løsvekt, så teposesnorsamling passer ikke for meg. Garnstumper, derimot, har jeg samlet på i mange år. Kan jo ikke kaste fint garn - for kanskje det kan brukes til noe? Småslanter og resters rester og stumper helt ned til 20 cm har blitt puttet i Norgesglasset - og plutselig var det fullt.

Visste du forresten at det er produsert 75 millioner Norgesglass gjennom tidene??? Selv om mange sikkert er knust underveis, er vi bare rundt fem millioner innbyggere hertillands, så det må være noen som sitter med formidable mengder Norgesglass i boden...?

Uansett, mitt Norgesglass var fullt, og innholdet måtte jo kunne brukes til noe fint, tenkte jeg. Og så heklet jeg en lue.


Bildet ble tatt på nyttårsaften, før rakettene, da Gemalen og jeg var ute og luftet bikkja.

Inspirasjonen fikk jeg blant annet fra denne boka. Jeg har den på svensk, men nå fins den visst på norsk også (for eksempel her). Den er full av morsomme, fargerike resteidéer, blant annet denne lua:


Den er jo helt fantastisk - tenk å gå rundt med noe sånt på hodet! Så fargerikt var jo ikke restegarnet mitt - det var mest grått, mørkeblått og beige, men en og annen fargeklatt var det jo. Ikke brukte jeg oppskriften heller, men laget min egen variant.
Jeg brukte heklenål nr 4 (det var det jeg fant i farten) og mer enn 40 forskjellige garn - tilfeldig satt sammen etter hvert som jeg trakk dem opp av Norgesglasset. Og tenk - jeg kjente igjen så og si alle sammen! Det var en lettelse - jeg har faktisk en hukommelse!! Startet med en kant nederst i litt tynnere garn, som en slags vrangbord, så lua sitter godt på hodet. Resten er ganske løst og ledig. Ca 90 masker (la opp en rad luftmasker som gikk akkurat rundt hodet = passe), fastmasker i bakre maskebue. Trådendene er heklet inn underveis. Ull, alpakka, silke, lama, mohair, polyamid og polyester er representert, (de to siste i form av glitter og forsterket sokkegarn). 


Det gikk med ca 85 gram garn, inkludert dusk, som er en god gammeldags dusk lagd over papplate på tradisjonelt vis, helt uten hjelp av duskemaker. Jeg er jo litt gammeldags, og syns utvilsomt at the real thing er best. Men - selv om dusk er gøy, er det stort sett noe herk som bare er i veien, så det er mulig jeg tar den av igjen. Angrer litt på at jeg sydde den så godt fast... Lua er forøvrig grå, hvit, brun, beige, blå, grønn, orange, rød og rosa. Og fortsatt har jeg garn igjen. Et skjerf kanskje, maken til det fra boka?


Tror sannelig jeg har fått meg en ny favoritt, jeg! 

Og til slutt - en nyttårshilsen fra den lille sorte:


BRUK REFLEKS, sier Tinka, så syns du i mørket, du også!!!
Ha en finfin, ny uke!

22 kommentarer:

 1. For ei flott lue! Og så smart med trådrester i et norgesglass.

  SvarSlett
 2. Haha. Jeg må flire av dama som hekler av teposesnorer! (Det må bli et besøk der etterpå.)
  Norgesglass er produsert for oppbevaring. Garnrester kan jo bli dekorative også der de ligger. Lua di ble det i alle fall, og passformen ser skikkelig god ut. Tålmodige Anne, tenk å hekle av garnstumper...
  Rart dette med Norgesglass som går fra å være en nytteting i husholdningen, til nesten et "utstillinsobjekt."Var noen år der ingen såg nytte i de. Folk flyttet og kastet, arvet og kastet.
  Hils Tinka og si at hun har levert et viktig innspill i reflekskampanjen. Flink bisk!
  En fin uke til deg også!  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, både Norgesglass og gamle melkeflasker (!) har blitt veldig populært etter at de gikk ut av bruk, og i hvert fall heromkring tar bruktbutikkene (altfor) stive priser for dem. Lurer på hva som blir "arvegodset" fra vår tid? Kaffetrakterne??

   Da er det bare å begynne å spare på teposesnorer, Liv! Haha, syns hun er en utrolig fantasifull og morsom dame. Ta en tur innom bloggen hennes, anbefales!

   Slett
 3. For en kjempeide!!!
  Lua var knallfin og med så mange minner heklet inn - herlig:)
  Jeg har norgesglas (ganske mange faktisk), men så bruker jeg dem også - hvert eneste år. Lager sylta gresskar som er en favoritt og bare må ha tilbehør her hos oss.
  Garnrester og stumper har jeg også nok av, jeg kan heller ikke kaste, så den ideen vil jeg huske og bruke en gang.
  Takk!
  Og ha en god dag - kanskje får vi snø idag og selv om den lyser opp så er det VIKTIG med refleks både for firbente og tobente:)

  SvarSlett
 4. Den lua vart jo knallfin dag. Så lurt og så flink du er til å bruke opp rester.

  SvarSlett
 5. Herlig!
  Enig at GARN kaster man ikkje!
  Eg samler t.o.m avklippede festestumper, jepp det kan bli
  fyll til små unødvendige kule saker ;)

  KOS deg og ha ei flott uke ;)

  Klem Vibbedille ;)

  SvarSlett
 6. Hei! Morsom lue du har heklet!! Lurt å samle på norgesglass!! Jeg bruker dem hele tiden!! Med glidelåser på syrommet og frokostblanding på kjøkkenbenken!! Finner dem i kjelleren i huset til faren min. De er faktisk ikke så lette å fa tak i. Bruktbutikker tar seg litt for mye betalt for dem. Så moralen er: ta vare på!! Ha en fin dag!! Anne Kari :-)

  SvarSlett
 7. Så morsom lue :D Det byr helt i mot å kaste garn, så dette var lurt. Norgesglass har jeg mer enn nok av. Sånn følger med når man overtar en gård ;)

  Flinke Tinka. Refleks er alfa og omega i disse mørke tider. Spesielt på de små firbeinte som vandrer litt overalt.

  SvarSlett
 8. Å, den luen ble jo bare kjempefin!! Smart å spare smårestene på glass, de er jo så dekorative. Skal jammen huske dette til hobbyrommet mitt er ferdig, og jeg får mer restegarn. Før vi flyttet ga jeg nemlig bort det meste av smånøstene mine, men det blir nok noen nye etter hvert...

  SvarSlett
 9. Så flott lue da, det var noe å tenke på…men det er lenge til mine rester er så små, skjønt noen små har jeg jo. Nei, man kan ikke kaste garn ;)

  SvarSlett
 10. Artig lue!
  Lurt å¨legge en tier på glass for hvert nøste, artig å se hvilken sum man kan komme opp i!

  SvarSlett
 11. Kjempegøy lue! Skal huske den når jeg kommer til de aller siste garnstumpene mine.

  Jeg har mange Norgesglass, faktisk ett med garn i også. Reddet dem da mamma ryddet i kjelleren. :)

  SvarSlett
 12. For en genial ide å samle samen trådsummper i et norgesglass, og så når glasset er fullt må man strikke noe av det før man kan ha oppi flere garnstumper... jeg er med.

  Dessuten ble luen kjempefin! Og det er minst like viktig.

  SvarSlett
 13. Tøff lue!
  Kjempefin idé å samle restene i et glass. Dekorativt er det også :) Og en herlig tilfredsstillelse å få brukt opp garnstumpene på noe nyttig.

  SvarSlett
 14. Super lue, super ide :-) Jeg må innrømme at jeg har brutalt kastet små rester, og vi snakker om mer en 20 cm her :-0 Ble nå inspirert til å spare jeg også. Nå får jeg nok ikke tak i slikt flott norges glass her - eller kanskje ikea har noen tilsvarende store?
  Grattis forresten med flotte 'seertall', blogg-innlegg og år!! Min kommentar ble visst borte 'in transit'. Så litt på etterskudd; gleder meg til å fortsette å se din fantastiske produksjon av flotte naturbilder og strikk. Du er en skikkelig inspirasjon :-)
  Ha en finfin tirsdag

  SvarSlett
 15. Smart bruk av Norgesglass. Jeg har mange, veldig mange Norgesglass i boden. Noen er i daglig bruk, men ikke til garnnøster, ennå. Har ikke så mange rester nå, de ble donert bort i høst. Men nye rester dukker opp. Luen ble kjempefin. Takk for inspirasjonen!

  SvarSlett
 16. Hvem kunne tro at denne lua var hekla av tilfeldige rester fra norgesglasset? Den er jo kjempestilig! ingen slår deg i dette.

  Ha en fin dag!


  Klem

  SvarSlett
 17. Gammeldags er bra! Blir litt glad av å lese om sånt, er godt plassert i den kategorien sjøl jeg ..hihi Jeg har forøvrig en solid samling norgesglass i garasjen. Noen med spiker i, noen med skruer i, noen med div i osv.,osv. Men ikke noen med garn i. Restegarn ligger pent (?) trøkt sammen i nymotens plastikkbokser innomhus. Litt mo'derne der altså :P
  Superfin lue! Den ser god og varm ut :)
  God uke videre til deg og Tinka!

  SvarSlett
 18. Dette må vre den fineste restegarnslua jeg har sett.
  Helt etter min smak!

  SvarSlett
 19. Så flott! Tenk å få ei så fin lue ut av restegarn! Jeg samler på norgesglass jeg også, men bruker dem til andre ting, som til å ha kaker i. Fin uke til deg:)

  SvarSlett
 20. Tenk å ha noe sånt på hodet, tenkte jeg også da jeg så bildet av han mannen i boka. Men etter å ha sett din versjon så har jeg fått et nytt syn på saken. Lua di ble veldig fin og noe jeg absolutt kunne tenkt meg å ha selv.

  SvarSlett