fredag 17. januar 2014

Lang-og-trang-på-en-gang...


Ja, og så var det ribbegenseren da - må jo skrive litt om den også.
(Den har jo dukket opp på bloggen rett som det er tidligere - det tok laaaang tid å strikke den genseren, gitt).

Januar er i grunnen en dårlig måned for fotografering. Å få klemt en dame på 50+, inkl juleflesket, inn i en ribbestrikket genser, er ikke barebare. Dattera og jeg tok mange bilder av ribbegenseren med meg inni - like forskrekkelige alle sammen. Anyway, vitsen med denne genseren er jo at den skal være både trang og lang på en gang, og gå knirkefritt inn under jakker og yttertøy, og det gjør den jo. Så alt i alt er alt bare fryd og glede.
Og forresten var det mørkt også, en av de første dagene i januar. Dårlig lys og uskarpe bilder. Og ute pøsregnet det, så det måtte bli innebilder.

Og sånn ble genseren på. 


Dattera tok de mest fantastiske bilder (som du ser), mens jeg holdt pusten og prøvde å late som om jeg ikke hadde spist så mye i jula (også kalt selvbedrag). Men det ble et ganske fint bilde av genseren.

Det begynte med at jeg fant en genser jeg likte på Olgajazzy sin blogg i august, da hun tok en titt på høstmotene (denne er fra Gabriele Colangelo, som visstnok er en fashion-designer, i New York, muligens):


Det var genseren jeg likte, fotomodellen syns jeg så litt anemisk ut, dessuten er hun litt tynnere enn meg og har mye dårligere holdning. Høy hals, raglan og ribbestrikk, det var det jeg ville ha (nå så jeg plutselig at den var veldig vid bak, denne genseren, det har jeg ikke lagt merke til før, jeg trodde den var kroppsnær).

En sånn hverdagsgenser ville jeg altså  ha - lang og trang på en gang, og med høy hals. Som fint får plass inni vinterjakka. Høy hals er visst mer in enn noen gang, har jeg skjønt - og det er jo flaks for oss med stiv nakke.

Langarma!

Jeg ville dessuten ha ekstra lange ermer, som kan brettes opp eller ned etter behov. Jeg er ganske langarmet selv, så det er ikke så ofte jeg får ekstra lange ermer på klærne mine. Flaks for meg at jeg strikker, så får jeg det som jeg vil.


Det ble ribbestrikk med 2 rette-2 vrange og raglan på pinner nr 3. Jeg startet øverst med 144 masker, strikket et rett halsrør, slang på noen ekstra rader i nakken så det ble litt høyere bak - for slik er mennesket konstruert, høyere bak enn foran. Så var det bare å strikke i vei nedover til genseren ble passe lang omtrent.

Halsen kan brettes opp eller ned - etter vær- og føreforhold.

Som nevnt tidligere, er jeg over gjennomsnittlig opptatt av å se forskjell på foran og bak. 
Og det er jo ingen lapp i nakken på hjemmestrikka gensere, så da lagde jeg en prikk.
(Joda, det er samme genser, i litt forskjellig lys...)

Hemmeligheten når man strikker uten oppskrift er å prøve ganske ofte. Strikke - prøve, strikke - prøve. Justere underveis. Da blir det knit-to-fit og ingen ubehagelige overraskelser til slutt. Det passer meg utmerket å strikke på impulsen, merker jeg. Og for en gangs skyld måtte jeg ikke rekke opp noe heller, det må nesten betraktes som en sensasjon.

Dette er jo en veldig enkel & elementær genser, og da jeg startet, tenkte jeg at dette skulle være gjort i en fei. Men nei - ribbestrikk på 3 mm pinner  t a r   t i d - i hvert fall for meg. Jeg startet i august, og felte av i desember.

Og genseren, den sitter som støpt. Det ser ut som den sitter som et pølseskinn, men det er synsbedrag. Jeg passet på å strikke den behagelig romslig, men rillestrikken gjør at den svøper seg om kroppen, uten å stramme noen steder. Akkurat en sånn genser som jeg ville ha under jakka.

Garnet er et kapittel for seg. For noen år siden kjøpte jeg garn fra kanadiske Ruth i Impulse of Delight. Hun har sluttet å farge garn nå, men jeg kjøpte noen hesper mens hun holdt på. Jeg ble fascinert av prosessen - først tok hun fantastiske naturbilder, så farget hun garnet deretter. Jeg kjøpte en farge her og en farge der, de var jo så fine. I ettertid har jeg jo skjønt ad det ikke var noe smart - jeg har lært av Elizabeth Zimmermann at man alltid skal kjøpe nok til en genser. Hun var lurere enn meg, Elizabeth.

Håndfarget garn i vakre farger - Dype skoger (Deep Woods) og Blå fløyel (Blue Velvet) heter de.

Uansett, jeg gravde frem noen odde hesper og strikket lystig i vei - uten prøvelapp. Det var både merino og bluefaced leicester (= to saueraser). Det gikk med mer garn enn jeg hadde trodd - over 500 gram. Ribbestrikk sluker garn. Mer om garnet på Ravelry. Helt bevisst valgte jeg å strikke opp en hespe om gangen, for å se hvordan de ulike garntypene og innfargningene slo ut. Og det ble jo en litt morsom effekt - en genser i flere etasjer. Da det grå garnet tok slutt, skjøtet jeg på med blått. Da det blå tok slutt, ble det grønt. Forøvrig nydelige farger, både det blå og det grønne, og jeg angrer veldig på at jeg ikke kjøpte "a sweaters worth" av begge mens de fortsatt fantes.

Jeg foretok ingen matematiske utgreiinger på forhånd, bare satte i gang på impulsen, etter at jeg hadde sett genseren hos Olgajazzy. Jeg har strikket i hundre år, og burde kanskje vite bedre, men neida. Det dårlige utgangspunktet tatt i betraktning syns jeg at det gikk ganske bra. Genseren ble akkurat som jeg hadde tenkt meg. Og til tross for at det gikk med mye garn, er den lett og ledig å ha på seg. Og varm.
Ribbestrikken ble ganske ujevn underveis, men det jevnet seg fint ut i vask.

Det var vrient å ta bilder på en grå regnværsdag tidlig i januar - selv midt på dagen. 
Dårlig fargegjengivelse og uskarpe bilder - det er bare å beklage og vente på våren.

Puhhh, ribbestrikk på tynne pinner tar sin tid og er ikke bra for gikta, så det var godt å bli ferdig.

Ha en strålende dag!

32 kommentarer:

 1. Alle foretrekker selvsagt dama som modell ! Det er med flotte Anne inni genseren vi ser hvor godt den sitter, og hvor anvendelig den er.
  Nå når jobben er gjort, har du jamen mye igjen for den. Som regel er det akkurat et sånt kroppsnært plagg vi mangler under jakka. Jeg likte farvevalget også, blått og grønt sammen er nydelig. Grattis med vel utført jobb.:)
  Her er det sterke vindkast idag, men opphold. Innevær er strikkevær, er aldri å forakte det.:)
  Håper du får ei kjempefin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha! Jeg skulle egentlig på strikkekafe i morgen, men den ble avlyst pga vanskelige kjøreforhold. Så da blir det vel litt strikking her da, mens det snør utenfor. God helg til deg og!

   Slett
 2. Så lækker din ribbe-genser er.....og du ser veldig bra ud i den.....tør slet ikke tænke på hvordan mit julesul ville se ud i trang ribbe-genser ;-)

  SvarSlett
 3. Den vart knallfin. Og du har da ikkjenoe juleflesk som eg kan sjå. Dei modellene er som regel heilt utmagra go ser så trist ut. Du er mykje finere i din du enn modellen. Uten tvil. Men for ein jogg. 2r og 2 v heiel tid. hjelpes meg. Men fin vart den uten tvil. du ahr tolmodighet sei no eg.

  SvarSlett
 4. Veldig fin genser, den ser utrolig deilig ut. Jeg syns den var kledelig, og fargene gjorde seg sammen.

  SvarSlett
 5. Jeg synes både du og genseren så kjempefine ut! Er veeeldig imponert over alt arbeidet som har resultert i en nydelig genser. Fargene ga genseren "det lille ekstra", så jeg må si at den rett og slett ble en fulltreffer.
  Ønsker deg ei flott helg!

  SvarSlett
 6. Nei for en flott dame i en helt unik genser! Ribbestrikk er flott, men ganske så avslørende for figuren,- jeg ville mistet pusten jeg. Du derimot,- helt herlig!☺ Likte halsen veldig godt, og gratulerer deg med et utrolig flott resultat!
  Ha ei kjempefin helg!
  -Anne-

  SvarSlett
 7. Kjempefin genser! Litt av en jobb men utrolig flott resultat, og den kledde deg helt utmerket. :-)
  Ønsker deg en fin,fin fredag!

  SvarSlett
 8. Flott genser! Kløfri regner jeg med også, for det garnet er jo så deilig i tillegg til de fine fargene. Veldig imponert over så mye tålmodig ribbestrikk. Skulle gjerne hatt en sånn genser for ribbestrikk sitter så godt, men foreløpig er jeg ikke utholdende nok langvarig strikk av den typen. Gratulerer med ny yndlingsgenser! :) (Og det er ikke bare du som holder inn magen ved fotografering *host*)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, måtte jo holde inn magen på bilder - sånn like etter jul! Ble helt støl i magemusklene etterpå, så det var sikkert sunt! God helg!

   Slett
 9. Helt perfekt! Verdens beste hobby er jo veldig nyttig også, for da kan man jo "knit to fit" som du skriver:-) Tipper du kommer til å bruke den så mye at den om mange år er utslitt:-) Flott dame er du også, Anne!!

  SvarSlett
 10. Må jo bare si at jeg synes du var mye flottere med genseren enn den modellen. Kan skrive under på at det tar lang tid å strikke en sånn, for jeg laget en tilsvarende (i mange farger…) for en del år siden, men finner den ikke igjen, så jeg tror jeg har sendt den bort :o(

  SvarSlett
 11. Lekker genser. Både i farger og "snitt".

  SvarSlett
 12. Denne var jo bare super! Også så kjekt med noe varmt og godt som sitter tett på kroppen og kryper innunder det meste av jakker og annet. Superkjekt! Dessuten kledde du den fantastisk godt! :) Må nok notere opp en slik en på 'strikkelista' mi ;) Ha en kjempegod helg!

  SvarSlett
 13. Den ble veldig fin, og du er en lekker modell Anne. Den kleshengeren du kalte anemisk ser bare trist ut. Veldig imponert over all ribbestrikken, det hadde tatt lurven fra meg altså

  SvarSlett
 14. Kjempeflott genser! Mye finere på deg enn modellen ;) Det er jo godt å bruke slikt under jakker, som er tøyelig men allikevel sitter inntil. Jeg kjenner meg igjen i lange ermer, har selv apekattarmer som jeg kaller det, fniiis :) Virkelig tålmodighetsarbeid du bedriver med, og ribbestrikk er ikke så behagelig for fingre og hender nei. Syns det var kjekt å få hele historien bak denne idéen din, og fargene i garnet ser nydelige ut! Neimen ikke lett med det der lyset for tiden ;)

  SvarSlett
 15. Å, jeg har så lyst på en enkel ribbegenser, særlig etter at jeg så denne på Ravelry; http://www.ravelry.com/projects/beckyharb/incredible-custom-fit-raglan-3

  Men at du holdte på med den fra august til januar var bittelitt avskrekkende :P Selv om genseren ble dødsfin, og ser kjempekomfortabel ut ^^

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj, den var fin! Kunne jeg godt tenke meg å strikke!
   Har du sett denne da?
   http://www.ravelry.com/patterns/library/september-morn-2
   Ikke så mye ribb, men veldig fin!
   Eller denne:
   http://www.ravelry.com/patterns/library/hudson-6

   Ikke la deg skremme av at jeg brukte lang tid på genseren! Det sier mer om strikkehastigheten min (jeg strikker ganske sakte) enn om hvor mye arbeid det var. Dessuten strikket jeg skjerfet i forrige innlegg + en annen genser samtidig.
   Men joda, det var mange masker, og jeg kjente det i nakken etterpå... :-)

   Slett
 16. Veldig, veldig fin genser du har strikket til deg selv. Også var den så fin PÅ!
  Som du vet, holder jeg på med samme, bare tre rett og to vrang, i grått......tar evigheter!!!!! Men jeg har ikke gitt opp, og strikker ufortrødent videre på pinne tre.
  Datteren ville ha noen griper over brystet i andre farger, men jeg bad om helt ensfarget. Nå angrer jeg litt. Men pytt..... Er over halvveis på bolen.
  Ha en riktig fin helg. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er en racer med pinnene du, Sylvia - du blir sikkert ferdig i en fei! Gleder meg til å se genseren din!

   Slett
 17. Deilig med en genser som passer under alle jakker! Og gratulerer med fullført tålmodighetsprosjekt.

  SvarSlett
 18. Den blev så otroligt snygg med raglanökningarna! Den tröjan kommer du säkert att ta många vinterpromenader i!

  SvarSlett
 19. Du er flink som lager oppskrift selv, genseren ble kjempetøff! Men jeg forstår godt at det har tatt tid, kjedelig med ribbestrikk. Ha ei fin helg - med vinter ute blir det kanskje strikketid inne:))

  SvarSlett
 20. Super genser :D men jeg ble litt småsyk av å se bildet av den modell-dama. Det var magre greier. Nei takke meg til ei flott strikkedame i sin beste alder da.

  God helg! Mye tv-sport og strikkemuligheter mens snøen laver ned utenfor vinduet :D

  SvarSlett
 21. For en fin genser,og for ei flott dame. Fri og bevare oss for å se ut som den andre dama i innlegget ditt. Denne genseren blir sikkert herlig under yttertøy. Nydelig fargersjateringer.
  Klem

  SvarSlett
 22. Kjempefin genser - og for en tålmodighet å gi seg i kast med et slikt prosjekt!!! Genseren ser veldig god ut å ha på - og den sitter flott på deg!! (...modellen på bildet fra motedesigneren ser jo helt avskrekkende tynn ut...)
  Ha en fin lørdag!

  SvarSlett
 23. Kjempeflott, -både genseren og dama!

  SvarSlett
 24. Genseren ble veldig fin, og den var veldig fin til deg også :-) Jeg strikka også en genser i ribbestrikk for noen år tilbake, men nå har jeg tatt opp hele genseren (hva heter å "rekke opp" i fortid?? Kjenner norsklæreren her får panikk nå som ikke vet det). Ble litt for mye pølseskinn på meg :-P

  God helg - klem Siv

  SvarSlett
 25. Du och tröjan är båda mycket fina. Jag har länge funderat i samma tröjbanor och nu fick jag ännu mera lust att göra en sådan.

  SvarSlett
 26. Åh for en deilig genser! Tar av meg hatten for deg som har strikka den altså, må ha vært litt av en jobb! -Ha en fin uke! :)

  SvarSlett
 27. Flott genser, og den sitter perfekt på deg! Tror ikke du spiste så mye i jula jeg ;)

  SvarSlett