søndag 23. august 2009

Hakking, tunisisk hekling, krokning…

- kjært barn har mange navn.

Jeg lærte å hakke av moren min da jeg var liten, men det ble aldri noe fart i sakene, så sist vinter gikk jeg på hakkekurs hos Stella hos Du Store Alpakka. Det var gøy, og jeg hakket en hel del i vinter. Det første som ble ferdig, var disse pulsvarmerne. Det neste var dette røde skjerfet, som har ligget i strikkekurven siden april og ventet på fotografen. Begge deler er hakket flatt, i en struktur som på engelsk er kalt Tunisian Knit Stitch, har jeg sett på Ravelry. I Solvor Hofslis bok ”Hakking” kalles den Strikkeeffekt. Teknikken er som i vanlig hakking, man bare stikker nålen gjennom arbeidet på en litt annen måte. Jeg syns dette gir en veldig fin effekt. Det ligner til forveksling på strikking (glattstrikk), men mens strikking gir et ganske tynt og tøyelig tekstil, gir hakking et tykkere, tettere og temmelig fast resultat. Begge deler har sine fordeler og ulemper, selvfølgelig. Hakking holder fasongen bedre, og jeg syns derfor det egner seg særlig godt til skjerf, halser, luer og lignende.

Jeg traff Solvor Hofsli på en husflidsmesse på 90-tallet, og hun viste meg rundhakking, det hadde jeg aldri sett før. Jeg angrer som bare det på at jeg ikke kjøpte boken hennes den gangen. Den er et nyttig oppslagsverk for den som vil hakke. Nå er den selvfølgelig utsolgt fra forlaget og helt umulig å få tak i. Hallo, forlaget, på tide med et opptrykk!!!!

Er det noen som har denne boka, og ikke bryr seg om den – hakking er tross alt for spesielt interesserte – så meld fra til meg! Jeg bytter i garn eller hva som helst!

Hadde jeg bodd i Sverige, skulle jeg sannelig ha gått på kurs hos Eva i Stäket. Tenk å kunne hakke sånne mønstre. Synd ingen har sånne kurs her i Norge. Jeg leser forresten en god del svenske blogger. Svensk er jo greit for en nordmann å forstå, men nesten alle håndarbeidsrelaterte teknikker har visst andre navn på svensk. Dansk, derimot, er ganske likt norsk. Her er en ørliten norsk - svensk - engelsk ordliste. Skulle gjerne hatt den mer komplett. Kom gjerne med korreksjoner og innspill!

strikking = stickning = knitting
hekling = virkning = crochet
pjoning = smygmaskvirkning = ??
hakking = krokning = tunisian crochet
gimping = gaffelvirkning = hairpin crochet
tvebåndstrikking = tvåändstickning = twined knitting?Skjerfet har jeg hakket i Mirasol fra Du Store Alpakka, et ypperlig garn for hakking, med hakkenål 3,75 (det var det jeg hadde, #4 hadde sikkert vært like greit). Fargen er den håndmalte røde nr 2071. Den ser kanskje litt unnselig ut i hylla, men gir et utrolig lekkert fargespill i det ferdige plagget, som antakelig ikke kommer godt nok frem på bildene – det går fra melonrød, via sinober til dyprød og over i cerise, hele spekteret av rødfarger. Jeg er litt forelsket i denne fargen, og bruker den gjerne igjen – i et blondestrikket sjal for eksempel, det hadde vært flott. Jeg har strikket votter i det også, rødfargen ble enda friskere sammen med hvitt. Det hadde sikkert blitt fint i den grå håndmalte også. Skjerfet veier 165 g, altså ca 3 ½ nøste – ganske mye, men hakking er jo tett og kompakt. Bildene ble tatt i sen aftensol og er litt blasse. Rødfargen er mest riktig på det øverste bildet, i hvert fall på min skjerm.

Oppskriften er sikkert kjent blant de fleste bloggere – det er Karius-skjerfet i hakke-versjon. Da jeg søkte på Karius på Ravelry, kom Baktus-skjerfet opp. For de som ikke vet, er Baktus-skjerfet et trekantskjerf i rettstrikk. Karius er det samme skjerfet, men i glattstrikk. I glattstrikket utgave vil jo kantene rulle seg inn, men med hakking blir det helt flatt – ingen rulling. Jeg vurderer å sy på en rød rose i hver ende, men de kommer litt i veien når man skal knyte, så jeg er ikke så sikker på det.

Alt i alt: Hakking er gøy, deilig mykt skjerf, det blir mer hakking!

11 kommentarer:

 1. dette så vannvittig flott ut..sikkert ikke så vanskelig..så dettte må prøves i vinter...ha en flott søndag

  SvarSlett
 2. Så fint!!!!! Nå ble jeg inspirert igjen. Du får det til du, gitt ;)

  SvarSlett
 3. Hei.Virkelig fint.Nydelig farge.Har drevet selv med en del hakking.Ha en riktig fin Søndag.Bodil

  SvarSlett
 4. Du så flott det var og i friske og sterke farger, supert!! Har aldri prøvd hakking, men det ser virkelig interessant ut. Ha en finfin kveld!

  SvarSlett
 5. Hakking har jeg aldri prøvd. Ser spennende ut. Det var et urolig flott sjerf du har laget. Ønsker deg en riktig fin og kreativ uke.

  SvarSlett
 6. Så synd at det ikke finnes flere eksemplarer av boka Hakking av Solvor Hofsli. Hun er kusine av min far og jeg kjenner henne godt, alltid når jeg ser henne sitter hun med et "hakketøy" i fanget. Har fått noen "gratistimer" med henne i bilen fra Østlandet og opp til Nordmøre, men jeg får det ikke til. Derimot er du veldig flink! Kjempefine ting du har hakket! :-)

  SvarSlett
 7. Nydelig skjerf, selv har jeg hakket en vott og det ligger i mappa for "skal gjøre det mer".

  SvarSlett
 8. Heisann.
  Såååå lekkert, i herlige farger, vettu!!!
  Da har jeg en gledelig nyhet å komme med til deg. Jeg var nettopp på DSA stand på messen og der snakket jeg med Kari. Hun viste meg noe som var hakket, og det kommer i det nye heftet nå. Jeg har smakebiter på jobben.....Ved siden av STERK kommer også COCOON, et effektgarn. Har tatt inn litt av det. Sterk vet jeg ikke helt, det var jo nyyydelig å ta på, men det kommer ann på plassen i butikken. Får nemlig snart et nytt garn igjen, jada, her går det unna.....så følg med.
  Ang hakkeboka, den har vi altså ikke, men vi har en dvd. Skal gi deg et tlfnr, så kan du ringe og få den tilsendt, vettu!!

  SvarSlett
 9. Hei! Fann bloggen din hos Ullhedina. Eg har også vore på jakt etter denne boka og er enig med deg at no er det på tide med et opptrykk. Skjerfet ditt var kjempefint !! Har ikkje hakka noke på ei stund. Du har en koselig blogg, og eg kunne godt tenke meg å legge den til blogglista mi :)
  Du er velkommen til å stikke innom min blogg !

  ha en fin dag :)

  http://www.gunknitter.blogspot.com/

  SvarSlett
 10. Nydelig!
  Tror jeg må prøve meg på dette en gang ;)

  SvarSlett
 11. Så flott! Hvis ikke du hadde skrevet noe annet så hadde jeg vært helt sikker på at det var glattstrikk. Fargene er nyyydelige :-)

  SvarSlett