tirsdag 24. februar 2015

Favorittlua...Jeg må jo blogge om favorittlua mi, før den blir helt utslitt. Bildet er tatt en kald og frisk dag i romjula.


Jeg er så svak for selbumønstre, og aller finest syns jeg dette blomstermønsteret er, det som er inni håndflaten på votten på forsiden av mønsterheftet LVS-5 fra Rauma. Det er noe helt for seg selv. Vet ikke hva det heter - heter det noe? Noen som vet?

På 80-tallet brukte Ellinor Flor mønsteret på en genser.


"Himmelportene" heter genseren, og bildet er fra boka "Rosa heimafrå", som jeg var så heldig å finne i en bruktbutikk. Litt u-tidsmessig fasong, men ellers er det jo en fantastisk genser.

Som kjent vandrer mønstre rundt omkring, og for noen år siden, i 2008, lagde den amerikanske designeren Kate Gagnon Osborn en lue med mønsteret på. Den ble en hit på Ravelry - du kan se den her. "Selbu Modern" heter lua. Over 3000 prosjekter på Ravelry, og sikkert mange flere også. Enkel og grei modell, med en fiffig og fin felling i toppen. De tre neste bildene her, av den grå lua, er fra arkivet - januar 2009. Det er altså seks år siden. Jøje meg, som tiden flyr!


Egentlig er det en basker, eller beret, eller alpeluefasong - eller hva man nå skal kalle det. Jeg strikket den selv, og har brukt den mye.


For å få frem basker-fasongen, må lua blokkes. Det kan for eksempel gjøres over to pastatallerkener mot hverandre. Det funket utmerket, og fasongen har holdt i alle disse årene.


Men jeg er egentlig ikke noen basker-type. Jeg liker helt vanlige luer bedre. Så da strikket jeg meg en helt vanlig lue, sånn rett oppunder jul.


Jeg brukte tykkere garn og pinner, og strikket 6 mønsterrapporter i stedet for 8, som det står i oppskriften. Forøvrig fulgte jeg oppskriften sånn noenlunde, med litt modifiasjoner hist og pist, og når jeg ikke blokket den, ble det en helt vanlig lue. Lett som en fjær, akkurat passe varm og ødelegger ikke sveisen - mer kan man ikke ønske seg av en lue!

Oppskrift: Selbu Modern av Kate Gagnon Osborn
Garn: Kitten Mohair fra Sandnes (20% ull, 30% mohair, 50% courtelle), i lys gråmelert nr 1042 pluss en fin grønnfarge som har gått ut - den står i hvert fall ikke på fargekartet mer. Det er i det hele tatt veldig få farger på fargekartet, ser  jeg, så kanskje garnet er på vei ut? Det har jo vært der "bestandig". Det gikk med 42 gram.
Pinner: 3 mm.

Jeg har brukt nesten bare denne lua i vinter.
Hvem skulle ha trodd det - at en lue med 50 prosent AKRYL skulle bli den nye favorittllua mi??
Verden er sannelig full av overraskelser.

Ha en fin dag - med lue på!

8 kommentarer:

 1. Så en deilig favorittlua... mønsteret er super fint. Ja du ser fantastisk, kos deg fortsatt med den super fint lua. Det er herlig å ha en virkelig fin yndlingslue i vinter :-))
  Takk deg for insformasjoner. Interessant og spennende. Vottene er perfekt.
  Naturlig genseren er veldig vakker :-)) Tusen takk for link.
  Ha en riktig god uke. Klem fra Viola

  SvarSlett
 2. Å så herlig lue. Takk for alle de "gamle" fakta. Morsomt å lese hvordan mønsteret har blitt brukt, både her og der. Ja tenke seg til, akryl!! Av og til funker det også. Veldig enig med deg ang fasongen, "badehettefasong" passer meg best.
  Ha en strålandes dag videre. I morgen har jeg link up party på bloggen, dropp innom om du vil.

  SvarSlett
  Svar
  1. "Badehettefasong" - nettopp, det var det rette ordet. Jeg liker luer som sitter på hodet. De er varmere, og det er jo det som er poenget med luer :-)

   Slett
 3. Haha, Kitten Mohair, det skulle man ikke trodd om deg! Trodde du bare brukte den reneste ull jeg. ;o)
  Fine luer begge to, og begge kler deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, hvem skulle trodd det?? Jeg trodde det nesten ikke selv. Livet er fullt av overraskelser!

   Slett
 4. Kjempefin lue. Har ikke tenkt tanken en gang at Kitten Mohair kan brukes til luer. Men egentlig er det et deilig garn til sjal, så hvorfor ikke lue ;)

  SvarSlett
 5. Kjempefin lue! Mønsteret er helt nydelig, skjønner at denne er en favoritt (på tross av litt akrylblanding).

  SvarSlett
 6. Herlig lue - og du kler grønt!!! Jeg har strikket to av den genseren dog uten skulderputer... Den er råfin og med litt justering ville den være fin i dag også :-)

  SvarSlett