fredag 20. mai 2011

Grønt er skjønt...


Bloggeland er fantastisk, det er alle enige om. Noe man kanskje ikke tenker over, er at bloggesfæren har sine egne moter og trender. I år, for eksempel, er det in med granskuddsaft. Det kan du for eksempel lese mer om både her og her og her.


Annepålandet er en nysgjerrig sjel, så dette måtte naturligvis prøves. Da jeg vokste opp, var det helt vanlig å høste fra naturen, både fra kjøkkenhaven og skogen. Men høstingen foregikk fortrinnsvis om høsten - bortsett fra brennesle til brenneslesuppe da, som var et velkomment vårfenomen. Men våren har mer å by på, både løvetann, granskudd og bjørkeløv er for eksempel fine vitamintilskudd i vårsola.


Oppskrifter på granskuddsaft finner du på lenkene over her. Jeg ble overrasket av regnvær og rakk ikke å plukke så mye, men hovedsaken var jo å få testet det. Kanskje litt mye arbeid i forhold til resultatet, og kanskje litt mye sukker, men det var gøy å prøve, og godt også. Kan brukes både i dressing og som saft. Jeg lot de små trærne få stå i fred, og plukket fra de større granene, litt her og litt der. Skuddene skal helst tas mens de er små og faste, før de strutter ut og blir bustete, så det er nesten litt sent her nå. Men litt inne i skyggen er skuddene fortsatt små.


Vi burde egentlig bli flinkere til å bruke det som naturen har å by på - det vokser jo der, rett utenfor stuedøra. Det er rikelig, gratis, økologisk og fullt av vitaminer, mineraler, antioksidanter og mye annet rart. Grønt er skjønt!


Det ser forøvrig ut til å bli et bra blåbærår også - om det ikke blir for kaldt og ikke for varmt og ikke for tørt og ikke for vått - og passelig med sol. Det blir nok bra.

Ha en skjønn og grønn helg!

5 kommentarer:

 1. Jeg hadde også en plan om å prøve denne samfta,men er ikke kommet så langt, men bjørkebladsaft har jeg laga i år, og det var enkelt og godt. Men den og har kanskje litt mye sukker. Ellers anbefaler jeg å prøve geiteramssaft til sommeren.

  SvarSlett
 2. Men ble det noe godt?? Jeg er visst litt for lite på nett for tiden!! Ha en fin helg!! AnneK:-)

  SvarSlett
 3. Høres spennende ut. Her er det nok for sent for skudd, men jeg får ha det i bakhodet til neste vår. Du har helt rett, vi burde bli MYE flinkere til å benytte det som naturen gir oss. Neslesuppe er skikkelig godt. Mye bedre enn spinat.
  Nå ble jeg faktisk sulten - midt i natten og rett før jeg legger meg. Hm.

  SvarSlett
 4. Tror jeg tar med en kopp te og strikker litt i stedet, jeg, tror jeg....

  Takk for hyggelig kommentar på bunadinnlegget mitt, jeg synes også det er utrolig flott å se på alt det fine håndarbeidet på 17. mai.

  Har du sett at du er linket til på en svensk blogg forresten, "365 saker du kan sticka" der de linker til et gratismønter hver dag: http://365sakerdukansticka.blogspot.com/2011/05/15-ribbevotter.html

  God helg!!

  SvarSlett