Innledende runder her.
Vrangborden her.
Hælen her.
Sokken så slik ut da jeg forlot den etter forrige runde - jeg hadde strikket forsterket hæl, felt til kilehæl, strikket 9 m og satt et merke. Dette er starten på omgangen.
Jeg strikker hver bit av sokken i en ny farge - det er for å se de forskjellige delene av sokken bedre, men du kan selvfølgelig strikke ensfarget eller stripete eller akkurat hva du vil.
Nå skal det plukkes opp masker på hver side av hælen.
I de fleste norske oppskrifter står det at du skal plukke opp masker på hver side av hælen og strikke dem vridd første gangen. Eller du skal plukke dem opp vridd. Uansett hvordan du gjør det, har det lett for å bli hull, og jeg har funnet ut at det som funker best er å strikke opp maskene i stedet. Men her, som med det meste her i verden, er det smak og behag og det finnes ingen fasit for hva som er "riktig".
På denne sokken strikker jeg opp maskene i siden.
Da jeg strikket hælen, tok jeg første masken på hver pinne løst av, og fikk en slik kjede med masker i hver side:
Jeg strikker opp maskene gjennom begge disse trådene, i hver maske nedover hele siden. (Hvis du syns det er vanskelig å få til, kan du bruke en heklenål i stedet, dra tråden gjennom de to løkkene og sette masken inn på strikkepinnen).
Ok, da setter vi i gang:
1. pinne: Start ved merket og strikk 9 m rett.
Så begynner jeg å strikke opp masker. Jeg strikker altså gjennom begge løkkene i masken.
Fortsett hele veien ned. Antall masker avhenger av hvor lang du strikket hælen. Jeg strikket hælen ganske lang, og fikk 18 masker. Du får kanskje et annet tall, avhengig av hvor lang du strikket hælen din. Men det spiller ingen rolle, forskjellen blir ubetydelig in the end. (Men det bør vel strengt tatt ligge et sted mellom 15 og 20).
For å unngå hull mellom hælen og foten, plukker jeg opp en ekstra maske i overgangen. Jeg bare stikker pinnen inn et vilkårlig sted og strikker opp en maske - sjekk at det ikke blir noe hull (du ser det med en gang - og blir det hull, stikker du pinnen ned et annet sted i stedet). Nå har jeg 9 + 18 + 1 maske på pinnen. Du har kanskje et annet tall, men det spiller som sagt ingen rolle.
2. og 3. pinne: Nå har jeg kommet til vrangborden oppå foten. Den går over 34 masker og starter med 2 vrange - fordelt på to 2 pinner. Denne vrangborden/disse 2 pinnene skal strikkes som den er helt frem til tåfellingen.
4. pinne: Her plukker jeg opp 1 maske i overgangen, akkurat som jeg gjorde på motsatt side, og så strikker jeg opp like mange masker her som på 1. pinne, i mitt tilfelle 18 m. Strikk 9 m. Jeg har nå 1 + 18 + 9 masker på pinnen. Du har kanskje et annet tall, men det skal være likt som 1. pinne.
Nå ser sokken sånn ut:
Nå skal det strikkes der den blå tråden forsvinner ut til venstre.
Det skal være 64 masker rundt foten, så her må det felles.
Først strikker jeg en omgang for å gjøre alt klart:
1. pinne: Strikk 9 r. Så kommer de maskene jeg strikket opp på siden av hælen - de strikker jeg vridd rett, da blir det tett og fint og ingen hull. De siste 2 m på pinnen strikkes vridd r smn.
2. og 3. pinne: Vrangbord.
3. pinne: 2 vridd r smn, strikk alle maskene som ble strikket opp vridd r, 9 r.
Nå skal det felles. Jeg lager en kile på hver side av hælen - dette gjør sokken lett å ta av og på og gir fin passform. Vrangborden sørger for god stretch så sokken sitter godt på foten. Jeg har strikket massevis av sokker, fine og flotte med fletter og hullmønster og mange farger, men det er den fine passformen over vristen og hælen som gjør nettopp denne sokken til en favoritt - selv om den kanskje er litt kjedelig å se på.
Tips: Hvis du ikke er vant til å strikke med fire pinner (vel, det er jo egentlig fem da, men fire med masker på), kan det være et tips å være ekstra oppmerksom på å stramme tråden til litt mellom pinnene, så det ikke blir synlige merker/hull i overgangen mellom pinnene. Det gjelder særlig mellom vrangborden oppå foten og glattstrikkingen under foten.
1. omg:
1. pinne: Strikk r til det gjenstår 4 m på pinnen, 2 smn, 2 r.
2. og 3. pinne: Strikk vrangbord som før.
4. pinne: 2 r, 2 r vridd smn, strikk r ut pinnen. *)
2. omg:
1. pinne: Rett.
2. og 3. pinne: Vrangbord.
4. pinne: Rett.
Gjenta disse 2 omg til det er 15 m på pinne 1 og 4. Det felles altså på annenhver omgang.
*) Noen foretrekker å bytte ut 2 r vridd smn på 4. pinne med ssk. Ssk er en englesk forkortelse som betyr slip-slip-knit, og for de som ikke er vant til å strikke etter engelske oppskrifter, foregår det altså som følger:
slip = stikk pinnen inn i masken som om du skulle strikke den rett - men plukk den bare løst av uten å strikke den. Gjenta med maske nr 2.
knit = flytt begge maskene i en jafs forfra tilbake på venstre pinne og strikk dem sammen på vanlig måte.
Du har nå strikket 2 masker sammen til 1.
Mange mener at ssk gir en penere felling enn 2 vridd r smn, og det stemmer såvidt jeg kan se - når jeg ser nøye etter på nært hold. Men det er sjelden noen krabber rundt og sjekker sokkefellingene dine, så det blir i grunnen hipp som happ hva man velger - forskjellen er ubetydelig i denne sammenheng.
- - -
Nå er det altså 64 m igjen - da er det bare å strikke videre uten fellinger frem til tåfellingen, omtrent sånn:
Nøyaktig hvor tåfellingen skal starte, kan variere litt. Strikk frem til der lilletåa begynner, så tar vi finjusteringen neste gang.
Fortsettelse følger.
Tå her.
Pausegymnastikk: Jeg går ofte litt lei underveis - foten kan være langdryg å strikke. Da fester jeg tråder. Jeg fester alltid trådene underveis. Når sokken er ferdig - uansett hvor mange farger/striper/løse tråder jeg har hatt underveis - er det bare én tråd igjen å feste. Og det er i grunnen ganske deilig.
Ha en finfin dag!
Super sokkeskole!
SvarSlettJeg er vel en ganske habil sokkestrikker egentlig, men jeg fikk noen tips likevel. Takk!
ÅÅÅÅÅ jeg er deg evig takknemlig for at du tar deg bryet med å "gjøre" denne sokkeskolen. Får jeg lov å printe ut, slik at jeg kan følge steg for steg? Jeg vil, jeg vil, jeg vil få til å strikke sokker....men den hælen og opphenting av masker har vært et mareritt i mange år.....kanskje du kan gjøre den om til en god drøm....og til mange par sokker til familien min ;) God søndag!
SvarSlettLærer noe nytt hele tiden;-)Jeg strikker massevis av sokker, men det er moro å se hvordan andre gjør det. Jeg har alltid strikka opp maskene sånn som du gjør det, men trodde det var å "plukke" dem opp! Har forresten aldri hatt problem med hull...man kan du ikke vise hvordan masker plukkes opp også da?
SvarSlettDet är en fröjd att läsa det här!
SvarSlettJag har stickat många par sockar men sitter ändå och väntar på nästa inlägg i den här serien :)
Jag gillar att du får med alla de där detaljerna som gör skillnad.
Fru Langsgtrømpe:
SvarSlettVærsågod!
Marit:
Du har sikkert rett! Tidligere plukket jeg oppmaskene ved å løfte dem opp på pinnen (uten å strikke dem, jeg bare hektet dem opp på pinnen), det var det jeg lærte på skolen for hundre år siden. Så strikket jeg dem vridd på neste omgang. Men det ble mindre pent enn å strikke dem opp, og hvis man hadde strikket litt løst, ble det lett noen småhull. Så det viser jeg ikke :-)
Jeg har alltid plukket opp maskene og jeg er alltid plaget med litt hull. Det blir spennende og se om jeg får det penere nå.
SvarSlettDet er helt supert med denne sokkeskolen, og jeg liker at du går i detalje.
Ønsker deg en riktig fin uke!
Pernilla
Kuuult Anne, tusen takk :o)
SvarSlettJeg kom aldri til selve hælen på sokken i skolen, hoho - rakk faktisk bare å lære rett-og-vrang, det har gått greit det men nå kan jeg begynne å strikke sokker også ser jeg! For en GLEDE:)
Ønsker deg en superfin påskeferie!
Klem, Anne:)
Jeg skal anbefale sokkeskolen din til elevene mine som har lyst til å prøve seg på sokker - det er et grundig arbeid du har gjort!
SvarSlettTUSEN TAKK for at du tar deg bryet med bilder og gode forklaringer! Sokker var lenge et mysterie for meg, til tross for mye strikkefartstid, men endelig har det løsnet for fobien.
SvarSlettUtrolig smart! Veldig godt vist med gode bilder og pedagogisk presentasjon - takk! Gøy å se rundt på alle bloggene alle som er med på sokkeskolen din :-)
SvarSlettPS. Synes ikke noe om at du har problemer med å legge inn kommentarer på innleggene mine. Når du sier det så har jeg fått samme tilbakemelding fra èn til tidligere. Håper det ikke er et utbredt problem. Får gjøre en liten sjekk på det.
Hadde en blogg jeg forsøkte følge forrige ute. Ble kastet ut hele tiden, og måtte til slutt gi opp. Skal jo ikke være sånn....
Hei Anne, takk.
SvarSlettJeg hadde helt glemt hvordan det er å strikke en forsterket hæl. Det er så mange år siden jeg har strikket sokker. Første par er ferdig uten forsterket hæl.Nå har jeg startet med par nummer to, den skal bli med forsterket hæl.Alle er til dottera som jobber i helsevesen en går på sandaler hele dagen. Lit kalt uten sokker altså om vinteren og våren.
Bilde av par nummer en kommer på bloggen min i morgen.
Godt nytt år! Har sengedag i dag pga undersøkingar i morgon, har lese gjennom sokkeskulen din, og er veldig inspirert! Eg har lyst å prøve alt frå a til å. Eg er ganske erfaren med sokkestrikking, men har strikka bandhæl heile mitt vaksne liv (og tåfelling a la selbuvott). Ein ting eg aldri får til, er den ekstra maska på eine sida, den blir alltid stygg, merkeleg fenomen. Har du ein kommentar til det? I dag skal eg prøve å montere ferdig skappelgenseren til dottera, og så får vi sjå med sokkane.
SvarSlettEr lit usikker på hva du mener her. Mener du masken(-e) på siden av selve hælen, eller masken som felles på kilen (der man feller på siden etter hælen)? Eller noe annet?
Slett