onsdag 6. april 2011

Brikkene faller på plass...

I helgen var jeg på kurs og lærte om brikkevev. Det var så morsomt!


Brikkevev er den visst den eldste kjente vevteknikken, og har blitt praktisert over hele kloden i flere tusen år. I pyramidene i Egypt fant man bilder med de mest fantastiske, innviklede motiver vevd med brikkevev, men mest vanlig er det å veve belter og bånd. Her hjemme ble det funnet en oppspent brikkevev i Osebergskipet, som er fra ca 820. Brikkene var laget av tre, av lønn, og var 4x4 cm og 1 mm tykke. Nå er brikkene stanset ut av papp, og måler 8x8 cm. Det finnes også brikker med tre, fem, seks og åtte kanter.  

Dessverre er nok brikkevev et utdøende håndverk, som holdes i live av noen få, men iherdige entusiaster. Vi var så heldige å ha en av dem som lærer på kurset. Hun jobbet deltid som kunsthåndverker og vevde blant annet belter og vipper til beltestakken fra Telemark. Dessverre blir man ikke rik av å drive med kunsthåndverk i Norge, og det er få i våre dager som er villige til å jobbe for så lav lønn - selv om man brenner aldri så mye for håndverket. Og disse ildsjelene - ja, de fortjener en medalje! Pluss høyere lønn.


Belte og vippe til beltestakken - er det ikke fantastisk vakkert? Flotte råmaterialer, vakre farger og fantastisk håndverk, vevd av kurslærereren vår. Hvem skulle vel trodd at det brede beltet er vevd på brikkevev - med 120 brikker og en million tynne ulltråder? Man må nok holde på i mange år for å bli så dyktig. Det er nesten så man ikke tør å ta i det, så fint og eksklusivt er det.


Beltene finnes i utallige mønstre og fargevarianter. Hårvippa var opprinnelig et langt bånd, som man surret fast i håret på en spesiell måte. I våre dager er det få som behersker teknikken. Bildet har jeg tjuvlånt fra http://www.almankas.no/.


Annepålandet har litt å lære... Her renner jeg min andre vev (den første glemte jeg å ta bilde av underveis - den ses på det øverste bildet), med 18 brikker og 72 tråder og mange farger. Venstrebrikker og høyrebrikker og en ganske stor vase med tråd - som fortrinnsvis skal inn i riktig hull, riktig vei. Meget komplissert.

Hvordan i all verden kom de på, for tusenvis av år siden, at de skulle veve med en bunke papplater med fire hull i??? Ja, det var vel treplater i begynnelsen, men likevel. Det er et mysterium. Det var vanskelig nok for meg, som fikk mønstrene ferdig tegnet opp og en fremgangsmåte som allerede var tenkt ut og grundig gjennomprøvd. Men den første brikkevever må ha vært et matematisk geni, i tillegg til kreativ og pinlig systematisk.


Jeg greide det! Etter mange timers arbeid ble det faktisk et slags system i galskapen. Det MÅ bli riktig, ellers kommer ikke mønsteret frem.


Så begynte vevingen, og jeg kan love at det var veldig spennende!


Det BLE faktisk et mønster! Det var så gøy - og jeg var nokså imponert over meg selv. Men oops, de kantene ble ikke helt rette, gitt. Det var ikke så lett å få det jevnt.


Her er brikkene. Man vever etter et diagram, ikke ulikt mønsterdiagram i strikking. Trådene skal tres gjennom hullene etter et bestemt system. Så vrir man på brikkene - litt den ene veien og litt den andre veien, så dannes det mønster. Skal man veve ordentlige bånd, bør det være litt system, men dette var kun en prøve. Det er renningen som danner mønster, innslagstråden synes kun langs jaren. Jeg vevde med bomullsgarn, helt vanlig Solberg 12/4, kjøpt på nærmeste husflidsbutikk.


Så snurrer vi litt - og vips, siksak! Dette var gøy - jeg må veve mer!
Kurset ble holdt i regi av et lokalt husflidslag. Blir det flere kurs, blir jeg med, jeg.
Ønsker deg en fin onsdag!

18 kommentarer:

  1. Dette var utrolig vakkert !!! Nydelig håndverk. Men litt av en jobb å holde styr på alt.Det er bra at det holdes kurs i dette, for å prøve og bevare denne teknikken, men det er jo også litt av en jobb. Det at du la ut dette, kan jo få mange til å bli interesser !! Det ble i allefall jeg !! Ønssker meg en stor vev, men i mangel på det, er jo brikkeveving et alternativ, til små ting. Veeeldig vakre mønster !

    Ha en fin dag !

    PS. Er det Husfliden som har slike kurs ???

    SvarSlett
  2. Eg er storleg imponert! Dette såg kjekt ut!

    SvarSlett
  3. Wow, helt utrolig fint! Håper virkelig dette får overleve! :)

    SvarSlett
  4. Oj, så fint det ble!
    Du er kjempe fink!

    SvarSlett
  5. Så flink du er. Dette ser jo helt umulig vanskelig ut. Men så flott da. Det må nok noen kurs til for å få full kontroll her, vil jeg tro. Lykke til videre med brikkene.

    SvarSlett
  6. Så utrolig flott det blir - selv av en nybegynner! Men det ser avansert ut ja. Utrolig at noen har tenkt ut en sånn teknikk for lengelenge siden!

    SvarSlett
  7. Ufattelig at noen har kommet på tanken å veve slik!
    Jeg er imponert både av deg og de som en gang fant på det hele.
    Båndet ditt var fint og det kan sikkert brukes til noe. Det ville være for galt å bare ha det som en arbeidsprøve!

    SvarSlett
  8. Åh, så spennende og så fint!
    Jeg trenger en vippe til min arvede Vest-Telemarksbunad (ikke beltestakk), den originale er "forsvunnet" en gang i tiden. Har ikke kunnet finne riktig mønster/farger ferdig noe sted, kanskje jeg må prøve meg selv, eller finne noen som er villige til å veve en til meg.

    SvarSlett
  9. Oi! Det der ser veldig komplisert ut, men også veldig flott ut. Det er godt at noen holder gamle kunster i hevd. Det ville vært synd om en så gammel teknikk skulle dø ut.

    SvarSlett
  10. Wow!
    Tror vi lærte om dette på skolen, men fikk sikkert ikke prøve.. For det er det for komplisert :-)

    Lekkert, ble det!

    SvarSlett
  11. Kjære vene så flott! Kan du kontakte meg når du har tid? Jeg arrangerer Snelletreffet i Oslo fredag 29.april og vil gjerne ta en prat med deg i den anledning.

    Litt info:
    Jeg heter Astrid og ønsker å invitere deg på Årets Snelletreff for nettstedet Trådsnella.no. i Oslo fredag 29.april. Et inspirerende heldagsseminar for strikke- og syglade damer.

    Vi har med strikkedronning Tine Solheim og designerne Arne og Carlos + 5 andre designere/gründere.

    Se program og påmelding på www.trådsnella.no, kundeservice telefon 21 50 93 57 (hverdager 8-15). Prisen er kr 695/pers inkl lunsjbuffet, 3 kaffepauser + kakebit. Festmiddag kl 19 kan bestilles også, kr 395.

    Vi har guidet shoppinglørdag (dagen etter) med kart over Oslos garn- og hobbybutikker.

    Håper å se deg på Snelletreffet!
    Hilsen Astrid Sømoen

    SvarSlett
  12. Det blir veldig fint. Artig å lære seg noe nytt/ gammelt! Har beskrivelsen til teknikken i noen av mine gamle håndarbeidsbøkene, men tror aldri jeg kommer så langt som å prøve det ut... ;)

    SvarSlett
  13. Hverdagsgleder:
    Det var Lørenskog Husflidslag som hadde kurset. Det går jo an å foreslå det for ditt lokale husflidslag, de blir sikkert glade for gode forslag.
    Man behøver ikke være medlem i husflidslaget for å delta på kurs, men det er litt billigere for medlemmer.

    SvarSlett
  14. Så flink du er, Anne. Du prøver deg på alle de gamle teknikkene, du! Kunne ønske jeg hadde tid.....
    Jeg vasser jo i belter og vipper og alskens, som hører Telemarksbunad til, for tiden. Sånn er det nå å jobbe på husfliden, sånn ca 1 mnd før 17 mai.
    Blir du flink med brikkeveven din, kan du få jobb hos oss. Vi får ikke tak i nok belter og vipper!!!
    Og du kan også lage hosebånd, men de kan lages uten brikker!!!

    SvarSlett
  15. Så kjekt at det er flere som driver med brikkevev! Lykke til videre :)

    SvarSlett
  16. Dette var utrolig gøy å lese om - skikkelig mimrefullt!
    Jeg husker vi drev med brikkevev på skolen og hadde et svare strev med å stokke brikkene i riktig rekkefølge/retning da vi tredde de.. Jeg har et sett brikker her, så kanskje det er på tide å ta de frem igjen :-) Takk for hyggelig inspirasjon, og riktig god helg!

    SvarSlett
  17. Hei hei. Du har en fantastisk spennende blogg :-) Pulsvarmerne dine skal jeg strikke i påsken. Innlegget ditt om brillevev minnet meg på at jeg kan ta frem brillene mine igjen, det er fasinerende med brikkevev, men som du sier det er en "vas" uten like å få til riktig tråd riktig vei osv. Jeg er en helt fersk blogger, men vært "tyvtitter" i noen år før jeg selv turte å starte. Du er hjertelig velkommen på en titt. God påske til deg :-) Mvh Janse. janses.blogspot.com

    SvarSlett
  18. Hello. and good evening. I am very impressed by the brod belts from Telemark and I'd like to learn more about its history. Can you recommand any book where I can learn more? Are there special traditional pattern? Thank you for your help Sonja from Germany.

    SvarSlett