søndag 5. oktober 2014

Mer Sjølingstad...Det er høst i hagen, men kaprifolen blomstret så det sprutet helt til i forrige uke. Så inderlig gult og blått var det på en helt vanlig onsdag - helt uten redigering. Norge om høsten altså - det er en fargefest!


På baksiden av huset har samme sort - vill kaprifol her også - byttet ut gult med rødt. Her er noe for enhver smak.

Men over til noe helt annet:


I forrige innlegg skrev jeg om besøket på Sjølingstad Uldvarefabrik. Historien kan du lese om her.


Fiin, gammel fabrikk. Da fabrikken ble etablert i 1894, vokste det opp et lite tettsted med arbeiderboliger, skole, butikk og poståpneri i området rundt. I dag er det 11 ansatte på fabrikken.


Stemplingsklokka. Den som har jobbet i industrien, kjenner den sikkert igjen.


Sylvi, som jobber som avdelingsleder på Sjølingstad, tok oss med på en spennende rundtur i fabrikken. Det produseres fortsatt garn, pledd og stoffer på de gamle maskinene. De nyeste maskinene var fra 1969, resten var av eldre dato. (Det er mye som skjer med ulla underveis, og blander jeg litt eller skriver noe feil her, er det bare å rette opp i kommentarfeltet).


Kardemaskinen.Spinning. Her gikk det unna. Så ble det lagd hesper av garnet.


Farging pågår.


Så mange fine farger!


Jeg kan dessverre ikke huske nøyaktig hva som foregikk på denne maskinen - var det her garnet ble spolt opp, tro? Eller tvunnet? Uansett - her var det mange tråder å holde styr på!

På Sjølingstad veves de nydeligste pledd. Jeg skulle så gjerne ha kjøpt ett, men akkurat da vi var der, hadde de ingen som passet med fargene hjemme hos meg. Så det får bli en annen gang.


En av vevstolene. Mønsteret veves etter hullkortene oppe til venstre.


Hullkort. Her er mønsteret i pleddet "programmert" inn. Imponerende og fascinerende!


Det var veldig interessant med en omvisning, og kommer du til Mandal - og har muligheten - og er en garn-nerd, burde du absolutt prøve å få med deg en runde i den gamle farbrikken. Det var spennende!


Og etterpå kjøpte vi garn, såklart. Her er hylla med Sjølingstad 2- og 3-tråders. Veldig godt å strikke med - kan anbefales!

Ha en riktig fin søndag!Det spinnes i våre naboland også. Har du lyst til å se en fin, liten videosnutt fra svenske Wåhlstedts, kan du klikke deg inn her og gå litt nedover i innlegget.

8 kommentarer:

 1. Hei. Dere har hatt en fargerik tur. Jeg blir glad når det er aktivitet i gamle fabrikkbygg. Så lenge det er liv er det håp. Et fabrikkområde og et folketall i bygda rundt, som på en måte er bestemt av fabrikkens overskudd. Kynisk politikk. Hyggelig å se at det faktisk blir produsert garn i dette landet enda. Jeg tviler ikke på at dere har hatt en kjekk tur. Det sosiale, med damer som har
  samme interessen, må være fantastisk.

  Ha en fin søndag.

  SvarSlett
 2. Så fargerikt innslag, Anne. Og så spennende.
  Hadde jeg kjent til hvor fabrikken lå, da jeg og kollegene var i Mandal på jobbtur i fjord sommer, hadde vi jo stikket innom Sjølingstad. Men vi var på Mandal veveri. Og hadde samme omvisning som dere. Der var det også spoler med garn.......og jeg har noen her hjemme enda.
  Slike turer er så innholdsrike, så man kan leve lenge på opplevelsene etterpå.
  Ha en fin søndag. Klem

  SvarSlett
 3. Du har hatt en fin opplevelse skjønner jeg. Så spennende å besøke en garnfabrikk!! Det tror jeg at jeg også må en gang. Så utrolig flotte farger på garnet du har tatt bilder av, kjente det klødde i fingrene etter å få tak i det ;) Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 4. Takk for omvisningen, både i Hagen din og ikke minst på garnfabrikken. Inspirert! Og nydelige bilder, kjenner nesten lukta av kaprifolene og strukturen i ulla!

  SvarSlett
 5. Ja er ikke Sjølingstad fantastisk!? Heldige med som bor rett ved :)
  Koselig å hilse på deg forrige helg.
  Gleder meg til å se noen grønt i bloggen snart ;)

  SvarSlett
 6. Tusen takk. Herlige tur i uldvarefabriken. Veldig interessant. Dessverre vi reiser til Nord,
  så jeg kan besøke ikke... mener jeg. I alle fall er spennede - hva strikker du med garnet???
  Ha en riktig fin uke. Hilsener fra Viola

  SvarSlett
 7. Så spennende med besøk på ullvarefabrikk! Høres artig ut med det strikketreffet også! :-)

  SvarSlett
 8. Flott å lese innleggene dine fra Sjølingstad. Skulle gjerne vært der.
  Ha ei riktig fin helg.

  SvarSlett