fredag 28. mars 2014

Sa mor...


Takk for koselige kommentarer til forrige innlegg! Det varmer, skal dere vite. Ja, jeg ble så oppkvikket av det at jeg måtte skrive et blogginnlegg faktisk.

I en av kommentarene refererte Ingunn til svigermoren sin. "Det ska noko te å makte alt," sa svigermor.

Da kom jeg til å tenke på ord og uttrykk jeg har lært av min egen mor - som hun igjen har lært gjennom et langt liv. "Det e'kke lett å væra menneskj, en kan prøve den som vil," sier mor når det røyner på. True word, som ungdommen ville svart.

Da jeg var lita jente, var jeg veldig opptatt av sånne munnhell. Det var særlig mormor som strødde rundt seg med artige formuleringer. Men også gårdsgutter, gamle kjerringer og diverse bygdeoriginaler hadde mye rart å by på, i følge mor. Språket er i stadig utvikling, det er naturlig, men det er jo litt trist at mange av disse perlene er i ferd med å forsvinne - de beriker språket vårt så flott.

Kjære mor vokste opp i en tid da alle måtte trå til og ta et tak i den daglige drift. Mange av uttrykkene er knyttet til dette. "Akk, Amalia, en får ta det som en mann," sa mor da hun måtte ta seg en pust i bakken. Jeg var kanskje fire-fem år gammel da jeg hørte uttrykket første gang og lekte rundt mor som gjorde storvask. Hun vasket vegger så svetten rant, og dette hjertesukket kom nettopp - fra hjertet. Det gjorde stort inntrykk på ei lita jente, og jeg har aldri glemt det. Hvem Amalia var, er det ingen som vet, og ikke hvor uttrykket kom fra heller. Kanskje kom det fra en gårdsgutt, eller kona til sveiseren, eller en annen utdødd yrkesgruppe, det er ikke godt å si.

Det var trange tider da mor vokste opp. "Spar når'n har, og spar når'n ikke har, det blir å spara støtt," sa bestefar, som var en nøysom og hardt arbeidende mann. "Ønsk i den ene hånda og spytt i den andre, så skal du se hvem du får mest i," sa bestefar.

Akk ja, sann, det var andre tider, det. "I gamle dager, da jorda var flat," sa mor, da vi var små og spurte om det som var før. Akkurat nøyaktig når "gamle dager" var, lurte jeg ofte på - det var liksom litt udefinert.

* * *

Tittelen på dagens innlegg har egentlig ingen ting med gamle ord og uttrykk å gjøre. Den er tatt fra en boktittel - en bok som jeg snublet over på biblioteket for flere år siden og som kan anbefales på det aller varmeste - "Sa mor" av Hal Sirowitz. Fin bokomtale og gode eksempler fra boka her. Får du tak i den som lydbok med Erlend Loe har du god underholdning til strikkingen. God helg!

11 kommentarer:

  1. Enig med deg der, ja. Selv er jeg jo ei jente på 13, og bruker støtt sånne utrykk. Er også veldig opptatt av at kj-lyden skal sies RIKTIG! Og at sammensatte ord ikke skal skrives som to ord som mange VOKSNE sliter med...

    Ha en fin helg:-)

    SvarSlett
  2. Dette var kjekt og interessant å lese om:) Jeg også syns det er dumt at mange av de gode gamle uttrykkene dør ut. Jeg var ganske opptatt av "gamle dager" som liten (og fremdeles) og elsket å høre historier som mor fortalte om når hun var barn og om slekten lenger bak. Likte godt eventyr og historier der jeg fikk slike uttrykk inn, og favorittbøkene mine var av Elsa Beskow. Flotte tegninger i de, og jeg husker jeg var så fascinert av disse store kjolene og kysene. Enda liker jeg å se dramaserier som Downton Abbey og lignende av de samme grunnene.
    Av og til trenger man en pause fra strikk og blogging, det er jo som de fleste ting, det går i bølger ;)

    Ha en fin helg!

    SvarSlett
  3. Så koselig du fikk lyst til å blogge mer :)
    Jeg husker også mange uttrykk fra jeg var liten, men de blir mer og mer borte, dessverre...
    Håper du får en koselig helg :)

    SvarSlett
  4. Godt å høre! Artig med ord og uttrykk, ja. Og takk for bok anbefaling!
    Ha ei fin-fin helg! :-)

    SvarSlett
  5. Så kjekt! Der var du igjen.
    Alltid koselig å mimre tilbake til en toalt annerledes verden. Den var jo det for bare en generasjon siden. Jeg hadde ikke hatt noe i mot at verden stoppet opp i 1950-årene. Jeg husker også de negative sidene fra den tiden, men likevel. Vi hadde ikke vondt av å gjennomleve de heller. Vi har mistet så mye på veien av det jeg ser på som viktige verdier og tradisjoner. Jeg blir urolig og redd når jeg tenker fremover. Litt trøst i at de fleste har kjent på den uroen, menneskene tilpasser seg jo fort.
    Da min søster og jeg startet på skoleferien, tok vi rutebåten over Sognefjorden til våre besteforeldre. Vi fikk en utrolig matlyst på den turen, og forsynte oss godt av sprellfersk torsk og flatbrød med "bondesmør" på da vi kom frem. Min bestefar sa hver gang: "Da er godt å vera
    med Førden på ferie." Hvem Førden var fikk vi aldri oppklart. Hehe. For oss var det et "starten på sommerferie" uttrykk.
    En fin helg til deg.

    SvarSlett
  6. Artig med sånne gamle munnhell. Vi har en del som er rimelig interne/lokale, og det føles litt trist når de forsvinner. Plutselig er alle de som kjente og forstod dem borte. Og den yngre generasjonen bruker visst ikke slikt.

    Tror våren er en tid da de fleste mister litt piffen. Dessuten er det så mye annet å ta seg til enn å drive med blogging/hobbyaktiviteter innomhus. Jeg luker og beskjærer, og drømmer om å sitte med spøtet i solveggen når hagen er på stell. ;)

    Ha en fin lørdagskveld!

    SvarSlett
  7. Fint innlegg !
    Artige ord og uttrykk.

    Fin søndag frå Anne-Mari

    SvarSlett
  8. Morsomt innlegg. Så fint at bloggpausen ikke ble så lang, selv om jeg har forståelse for vårslapphet og at man kan gå lei av både det ene og det andre. Får føye til årets nykommer i slik sammenheng: "Jeg bøyer meg i hatten" for hvor mye fint du lager og at du har en interessant og stadig oppdatert blogg. Lykke til.

    SvarSlett
  9. Gamle ord og uttrykk er veldig artig. Faren min hadde et uttrykk fra sin barndom, etter en enke med stor barneflokk. Hun hadde en egen vri på ordtaket om at det er greit med den pølsa som er for lang. Hun sa "Det er greit med den pølsa som er for kort, det er bare å skjøte på den!"

    SvarSlett
  10. ELSKER gamle ord og utrykk. Samler på de faktisk. Disse skal ned i boka mi. Takk for at du deler :-)

    SvarSlett