søndag 24. juni 2012

Jeg vet en deilig hage - mer fra Bornholm...

Som jeg skrev i går: Om du skal til Bornholm, MÅ du innom Erichsens Gård. Den smukke hagen er et fint eksempel på en provinshage fra midten av 1800-tallet. Å, den som hadde en slik hage...


Huset ligger med fronten og stuene vendt mot gaten, og soverom og kjøkken vendt ut mot den store hagen på baksiden. Her er det uthus og bryggerhus, kjøkkenhage, urtehage, blomster og roser og høner og grisebinge, her ble klærne vasket og hengt til tørk (i hagen, ikke i grisebingen), og her var det var sikkert hektisk aktivitet for tjenestefolket (fortsatt i hagen, ikke i grisebingen).
 


Nå kan man vandre rundt på hagegangene og nyte synet av alt det vakre som vokser her, slå seg ned på en benk under et skyggefullt tre, eller spise pannekaker i solen på den lille plassen utenfor kjøkkenet. Og det er blomster overalt.



På en gammel benk i hagen...
Erichsens bakgård har mange fine løvtrær som kaster skygge og gjør hagen til en sval oase på en het sommerdag. På muren mot nabogården vokser eføy - eksotisk for en nordmann som bor i herdighetssone fem. Første gang vi var her, var Sønnen ca femten år. Han syntes Moderen overdrev i sin begeistring for Bornholms roser og arkitektur, så han slo seg ned på denne benken i skyggen med en bok i stedet, mens vi andre botaniserte i den store hagen. "Roser og skeive hus - har du sett én, har du sett alle," konkluderte han oppgitt og fordypet seg i boken sin. Flaks for han at de hadde så fin benk her!


Smale stier og sirlige buskbomhekker deler opp kjøkkenhage, bærhage og urtehage i små rom. Denne hagen har alt.


Og roser! Gammeldagse, duftende roser overalt.


Jeg har aldri sett så mange stokkroser i hele mitt liv som på Bornholm, i alle farger og varianter. Tenk å sitte på en gammel, hvit benk i solen, under et gammelt tre, med kulestein under sandalene og en staselig, mørkerød stokkrose ved din side, på en av de få sommerdagene uten regn den sommeren. Anbefales på det varmeste!


Bryggerhuset nederst i hagen. Pelargonier, pelargonier.


Mellom kjøkkenet og bryggerhuset hang klesvasken på en snor i sommervinden. Hele garderoben, blendende hvit. Håndvevd, håndsydd - og håndstrikket.


Praktisk og renslig med kulestensgulv under klesvasken. Ikke fullt så praktisk når man skal plassere bord og stoler der...


Det første en strikkedame la merke til på klessnoren, var disse strømpene. Håndstrikket med tynt garn og tynne pinner. Er det dame- eller herrestrømper, tro? De er korte og brede - så enten hadde strømpene dårlig passform før i tiden, eller så hadde folk tykkere legger og høyere vrist før enn nå. Ikke vet jeg.


Jeg måtte selvfølgelig snoke litt. Hæl med shortrows og diverse andre strikke-/fasongtekniske finesser. Dessverre kom det ikke så godt med på bildet - kritthvite strømper, lys og skygge og kompaktkamera var ikke den beste kombinasjonen.


Etter intens botanisering og strømpetitting passer det fint med en hvil under skyggefulle trær, mens vinden suser, fuglene synger og en deilig duft brer seg fra kjøkkenet...


Og enda mere pelargonier...


De hyggelige damene som jobber på museet stekte pannekaker inne på kjøkkenet og serverete  med sukker, hjemmelagd syltetøy og nykokt kaffe for den kaffetørste. Ikke sunt, men godt! Tallerknene passet ikke helt inn i settingen, men men...


Så kan man sitte på en vaklevoren benk og spise pannekaker, småprate og nyte livet - - -


- mens himelen over oss er nesten helt blå.


Men Bornholm har også mye annet å by på, blant annet flotte sandstrender, der vi rakk å tilbringe en liten formiddag mellom regnbygene - - -


- - - vakre roser i fleng - - -


- - - deilig mat, blant annet denne vakre desserten som vi spiste på en brygge i en idyllisk liten by - - -


- - - eget bornholmsk øl i mange varianter, med etikett formet som Bornholm selv. Ja, Bornholm har til og med en vingård, der de dyrker druene og lager vinen selv.God, kunne vi konstatere.


Utsikt fra en sanddyne ved Svaneke. Resten av ferien regnet det. Men Erichsens Gård må du altså se, om du skal til Bornholm.

Koselig med ferieminner på en dag som i dag - regnet bøtter ned og vi har blitt invadert av iberiasnegler.
Ha en koselig søndag!

4 kommentarer:

  1. Nydelige bilder og tekst; jeg fikk veldig lyst til å ta turen til Bornholm! Så idyllisk!

    SvarSlett
  2. Nå har det seg sånn at Bornholm står på ferieplanen her, så det var helt ypperlig å lese her å få noen fine tips. Erichsens gård er satt på lista over ting å se. For en herlig hage, gleder meg til å se den i virkeligheten. :)

    SvarSlett
  3. Hei Anne!
    Dette var en nydelige reportasje, og jeg ble helt betatt av alle de vakre bildene dine! Og så synes jeg sønnen din sin kommentar var heeelt herlig! Så, midt på Fyn, har Bygårdsmannen nå adoptert de vise ordene, og prøver på sin måte å begrense besøk i altfor mange hager med altfor skeive hus! For har du sett en, har du sett alle!

    Klem
    Cathrine :-)

    SvarSlett
  4. Hei igjen!
    Må bare tipse deg om at du og sønnen fremkommer i mitt siste innlegg - se her: http://cathskreativehjorne.blogspot.dk/2012/06/en-liten-sommer-hilsen.html

    Ha en fin dag!

    Klem Cathrine,
    blandt roser og skeive hus...!

    SvarSlett