fredag 26. juli 2013

Den som venter på noe godt...Det tok sin tid, men nå er den ferdig, skigenseren til Dattera, som jeg startet på ved påsketider.
Genseren sitter som et skudd, og vi ble veldig fornøyde, både Dattera og jeg.

Alle genserinnlegg under denne linken, og spesielt om skigensere her.
Hurdalsgenseren heter den, oppskriften er gratis og kommer fra Sandnes. Flott at Sandnes har lagt ut gamle oppskrifter gratis - det er en hel drøss fine modeller å velge blant.


Genseren er strikket i Pt5 Sport på 3 mm pinner. Det gikk med ca 650 gram garn i ni ulike farger (koksgrå, grå, lys grå, hvit, rød, blå, gul, grønn og lysegrønn) - mer detaljer på Ravelry.
Garnet var en fornøyelse å strikke med, og oppskriften var morsom fra begynnelse til slutt. Mønsteret gikk over åtte masker i bredden og 72 omganger i høyden - litt uvanlig, men fiffig. Dette var et artig strikketøy.


Jeg gjorde mange endringer underveis. Originalen er strikket i koksgrått, hvitt, lysegrått og én accentfarge (oppskriften foreslår gult eller rustrødt). Jeg brukte mange accentfarger - og fikk en fargerik genser, til tross for alt det grå. Veldig fornøyd med fargene, faktisk. (Det var veldig lyst ute den dagen vi tok bilder - bildet på gressplenen viser nok fargene best).


Originalen er ganske romslig. Vet ikke helt når oppskriften kom ut, men ut fra bildet på forsiden kan det se ut som ca 50-60-tallet. Dattera ville ha en smalere og lengre genser, så jeg strikket str 14 år til henne, og lagde dessuten rundfelling i stedet for rette skuldre med isydde ermer, det ble nettere. Slet litt med den rundfellingen, når sant skal sies. Det gjaldt å få fellingene jevnt fordelt innimellom mønsterbordene, så her ble det kalkulator og hodebry. Slang på noen forkorta rader hist og pist så genseren ble litt høyere i nakken, det ble fint. Sluttresultatet ble over all forventning, syns jeg, sånn i all beskjedenhet.


Joda, det ble noen tråder å feste... Det er straffen for å slenge på noen ekstra fargeklatter. Jeg pleier oftest å feste tråder etter hvert, men det er litt risky - i tilfelle man på rekke opp. Og det må man jo i ny og ne.

Selv om det var et morsomt strikketøy, er det alltid godt å være ferdig! Nå er det videre til nye prosjekter. Ha en riktig fin dag!32 kommentarer:

 1. Det var en knallfin skigenser - da er det bare å vente på snøen. ;) Jeg for min del håper den lar vente på seg en god stund.
  Jeg er meget imponert over at du har laget rundfelling på en genser som opprinnelig hadde isydde ermer. Og det ble jo kjempefint!!
  Ha en riktig god dag. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var ganske enkelt, det med rundfellingen :-)
   Jeg tok utgangspunkt i helt vanlig raglanfelling, der man feller 8 masker på annenhver omgang. Så felte jeg like mange masker, strødd litt rundt omkring på de ensfargede radene mellom mønsterbordene.
   Det er VELDIG LURT å prøve underveis - det gjorde jeg ikke på første forsøket, da så genseren ut som den var strikket til en svømmer på landslagsnivå, dvs temmelig romslig rundt skuldrene. Men på andre forsøk ble det bra.

   Slett
 2. Beskjedenhet er en dyd heter det, men ikke her. Du har grunn for å ta den helt ut! Helt fantastisk når et håndlaget, strikket plagg blir så "skreddersydd." Lengda, vidden og ikke minst min favoritt, rundfellingen, sitter som et skudd.
  Dattera ser fornøyd og stolt ut, all grunn til det. Er bare jenta di, av alle i verden, som har akkurat denne modellen.:)) Godt jobba Anne!
  God helg begge to!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Liv, det var et flott skussmål!
   Riktig god helg til deg også!

   Slett
 3. Hvor er den blevet smuk - og passer perfekt :)
  Dygtige dig

  Marianne

  SvarSlett
 4. Åhhh så fin den ble! Fargene er veldig bra og fasongen like så. Jeg tipper dette blir en favoritt.
  Vet du noe om "klø-faktoren" på garnet? Jeg skal nemlig strikke en jakke eller genser til storesøsteren min og er litt i villrede om hvilket garn jeg skal bruke. Hun er hyperfølsom for ull :( og jeg vil jo helst strikke med ull....
  Ha en fin helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Garnet klør ikke i det hele tatt - det var en viktig faktor i kravspesifikasjonen fra Dattera.
   Men - det er superwash, og inneholder 20% nylon. Ikke alle liker det. Det er litt glatt, og litt lite "ullete" (om man sammenligner f eks med Finull o.l.).

   Men jeg likte garnet, jeg. Veldig godt å strikke med, resultatet blir jevnt og pent, det er masse fine farger, og kvaliteten er god. Ingen knuter, ingen ujevnheter underveis. Masse fine farger, og grei pris. Jeg tror ikke det nupper heller. Har hørt mange skryte veldig av dette garnet. Og sist, men ikke minst, genseren ble veldig god å ha på seg.

   Jeg strikket med pinner 3, det stemte helt med strikkefastheten oppgitt på magebåndet.

   Alt i alt - kan anbefales! (om man ikke har totalt superwash-aversjon).

   Slett
 5. Genseren ble kjempeflott og sitter som et skudd! Holder på med en sv de gamle oppskriftene selv, men det tar sin tid...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Var inne på bloggen din og tittet. Tror jeg kjente igjen mønsteret - den kofta (evt. genseren) står på min strikkeliste også. Den er så fin!

   Slett
 6. Wow!god jobb, fargene er veldig harmonisk, jeg virkelig elsker denne stilen

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Både fargene og stilen er vel hva vi kan kalle "typisk norsk".

   Slett
 7. Heldig datter! Og heldig mor som har en datter som vet å sette pris på hjemmestrikka :-) Genseren ble nydelig!!!

  Marit

  SvarSlett
 8. Genseren ble kjempeflott!! Nydelig mønster og fargesammensetning. Forstår veldig godt at både strikkersken og mottakeren er strålende fornøyd!Well done! :-)

  SvarSlett
 9. For en superfin genser. Den ble ekstra fin med rundfelling. Skjønner at det ligger mye arbeid bak denne, men heldigvis har du hatt det mest hyggelig underveis.
  Berit

  SvarSlett
 10. Det var ein flott genser, vel verdt å vente på :))

  SvarSlett
 11. Så fin tröjan blev! Kanon med många kontrastfärger tycker jag. Jag har god lust att sticka en till mig själv :-)

  SvarSlett
 12. En utrolig fin genser!:) Dattera er heldig med en slik flink og snill mor:) Fikk lyst å strikke en sånn genser selv etterhvert!

  SvarSlett
 13. Absolutely gorgeous! She looks great in it, what a superbe knit!

  SvarSlett
 14. SUPERfin ble den, og fargene er skikkelig kule :) Kan gå høsten varmt i møte, heldige dattera!

  SvarSlett
 15. Herlig genser på ei herlig jente :)
  Flott fargevalg! Ønsker deg en super helg :)

  SvarSlett
 16. Kjempefin! Og så oppfriskende det ble med alle fargene! Genseren satt da som støpt på mottaker:)

  SvarSlett
 17. For en utrolig vakker genser! Både fargene, mønsteret og fasongen;) nydelig

  SvarSlett
 18. nydelig genser og farger
  Smart å velge pt5sport - et garn jeg også bruker til barn eller andre som klør.
  Liker egentlig ikke superwash garn, men dette synes jeg er ok+

  SvarSlett
 19. Flott genser til flott jente, den blir god å ha til vinteren :-)

  SvarSlett
 20. Så nydelig genser du har laget - og så flotte farger sammen! Heldige jenta di:-)Skjønner at det har vært utfordrende med rundfellinga, men du imponerer meg med å klare å tilpasse genseren så den passer perfekt til datterens ønsker.
  ~hilsen fra Berit~

  SvarSlett
 21. Flott genser! Skjønner godt at dere er veldig fornøyde begge to :) Også så koselig merkelapp inni genseren, da!
  God helg!

  SvarSlett
 22. Kjempeflott genser! Fine farger og fint snitt. Flink modell også da må jeg si :)

  God helg til dere begge, får håpe det blir en stund før genseren må tas i bruk!

  SvarSlett
 23. Gratulerer! Det ble en flott genser!
  Den har hun sikkert glede av i mange år!!

  Ekstra gøy at den er personlig tilpasset! Helt unik! ;-)

  SvarSlett
 24. Torhild (fra NL)30. juli 2013 kl. 11:30

  Kun ett ord: FANTASTISK...!!!!! Du er bare en racer på å strikke. Og veldig modig med alle ekstra farger med tanke på trådfesting. Skulle ønske jeg hadde ork til å strikke en slik selv jeg. Jeg liker å strikke luer, raskt og enkelt og mest ensfarget ;-) Skal slenge inn litt mønsterstrikk til høsten, nå er det sommer og jeg har ikke lyst til å strikke noe som helst.

  SvarSlett
 25. Nydelig genser! Takk for at du delte fargekombinasjonene. Har selv strikket den i "dine" farger og jeg tror det er det strikketøyet jeg har kost meg mest med siden jeg startet å strikke som lita jente! Elsker genseren og får stadig hyggelige kommentarer om den :))

  SvarSlett