onsdag 30. mai 2012

Gave-garn...

Å få Dattera hjem, er nesten som å ha bursdag. Jeg skrev jo at hun er flink med gaver. Mor elsker garn, så Mor fikk garn.


Det grønne garnnøstet (ser litt rart ut på bildet - fargen er mørk olivengrønn i virkeligheten) er håndspunnet lammeull fra Valparaiso i Chile. Det er egentlig ikke noe garnnøste, men en liten souvernir-garn-ball, som Dattera fant i en butikk med håndstrikkede klær. Morsomt! Damen som eide butikken strikket klærne og lagde garnballene selv - kanskje en mini-souvenir med tanke på alle backpackerne med begrenset bagasjeplass?
Valparaiso er en av Chiles viktigste havnebyer. I sentrum er mange kulturelle og arkitektoniske perler fra kolonitiden, og byen står derfor på UNESCOs verdensarvliste.

Det røde nøstet er håndfarget alpakka fra Peru. På vei til Machu Picchu var Dattera noen dager i Cusco, for å venne seg til høyden. En dag besøkte hun Chinchero, en liten indiansk landsby ca 3 mil fra Cusco. Den ligger på en forblåst slette 3762 moh., med utsikt over inkaenes Sacred Valley. (Til sammenligning er Galdhøpiggen, vårt høyeste fjell, bare 2469 moh., så det er ganske høyt opp). Her farget de alpakkagarn på traisjonelt vis med plantefarger.

Garnfarging i Chinchero, Peru. Foto: Dattera

I følge Dattera hadde de mange slags ting og remedier de brukte i garnfargingen. Sort mais ble til en purpurlilla farge. Den røde fargen kom fra en hvit sopp som vokste på kaktusene. De skrapte den av, i en slags pulverform, og blandet den med vann - og vips så ble det knall rødt.

Garnet er tynt og fnugglett i en nydelig rødfarge. Det er lettere enn alpakkagarnet vi er vant til her hjemme. Fargen passer jo perfekt inn i mitt røde prosjekt. Dette må bli pulsvarmere - må bare finne det perfekte mønster og en perfekt garnpartner.

Jeg liker turistgarn! Disse skal jeg ta godt vare på.

Ha en riktig fin dag!

8 kommentarer:

 1. For noen herlige gaver.
  Klem Tone

  SvarSlett
 2. Heldige du:-) Deilig med garn fra langt borte, og så herlig å tenke på at over hele jordkloden finnes det mennesker som elsker det samme som oss - i tillegg til at det som for oss er en hobby for andre også er en nødvendighet. Mange spennende tradisjoner og historier, morsomt å høre om hvordan de fortsatt farger garnet :-)
  God uke!

  SvarSlett
 3. Åh, spennende! Og fin gave. Disse gavene blir jo skatter:)

  SvarSlett
 4. Så spennende garngaver!

  Den røde fargen tipper jeg kommer fra cochenillelus (kaktuslus) - lusene inneholder det knallrøde fargestoffet karmin (og brukes også i rødt snop, syltetøy og sånt - namnam;o) Det er en skjoldlus, som ser ut som små hvite "dotter" når den sitter på kaktusen. :)

  SvarSlett
 5. torhild (fra NL)30. mai 2012 kl. 18:06

  så morsomt. interessante opplysing fra 'to vrange' ad rødfargen! det er lurt å lese blogger det er sikkert og hvist da lærer man jammen litt av hvert :-) lurer litt på om jeg skal holde meg unna rød snop gitt... ;-)
  ha en fin onsdags kveld.

  SvarSlett
 6. Så fine gaver datteren kommer med! Og tekoppen i innlegget under var utrolig fin! Her var sønnen på tur i Sør-Amerika i fjor og det var visst en livsopplevelse, men godt å ha dem trygt hjemme igjen også. :)

  SvarSlett
 7. Å, heisann, så flotte gaver du har fått! Og hun tenkte på deg da de ble kjøpt, og ikke bare kjøpte for å kjøpe. Skal bli morro å se ferdige produkter, strikket med disse.
  Den rød-orange koppen med skål var nydelig, altså! Du er heldig, du. Og har oppdradd ungene dine på den riktige måten, hi hi
  Det er nok deilig å ha dem hjemme igjen, ja....

  SvarSlett
 8. Så fine gaver. ps i dag svømte Teddy;)

  SvarSlett