torsdag 31. januar 2013

Dior...

Jeg leser massevis av blogger i inn- og utland, til gjensidig inspirasjon og nytte. Svenske Kråkspark, for eksempel, er en fin blogg jeg kan anbefale på det varmeste. Og her har vi hatt litt norsk-svensk utveksling.

Tidligere har jeg strikket Kråksparks torgvanter - de er jeg veldig fornøyd med. Elastiske og fine, morsomme å strikke og sitter godt på hånden, slik torgvanter skal. Og hun har strikket "min" lue.

Kråkspark har en imponerende samling vintage strikkeoppskrifter - som hun viser frem på bloggen. For eksempel dette innlegget med knasiga mössor fra 1961 fra Marks - med tilbud om å sende oppskrift om noen var interessert i å strikke noen av dem. Og det var jeg jo! 1961 var en finfin årgang - jeg taler av erfaring.


Det måtte jo bli "Dior-mössan". Jeg er svak for Dior. Og patentstrikk.


Pinner nr 9, sto det i oppskriften, og dobbelt garn. Jeg hadde ikke noe passende garn på lager, så jeg lagde mitt eget. Fire tråder måtte til for å få det passe tykt:

Og her kommer noen tekniske spesifikasjoner som sikkert ingen andre enn meg er interessert i - jeg skriver det ned for å huske det til senere. Sånn er det å være garn-nerd... Bare hopp over det!
- Sort/grå-melert Pickles Organic Alpaca/Wool - et finfint garn som dessverre ikke finnes mer. Veldig godt garn - synd det forsvant. 75% ull, 25% alpakka, tykkelse 73 meter/50 gram (omtrent som Nepal) - to tråder av det.
- Grå Lucca fra BC-garn - som også ser ut til å ha forsvunnet, jeg kan i hvert fall ikke finne det mer i nettbutikken deres. Dette var et veldig populært garn da jeg entret bloggeland for noen år siden, men stjerner kommer og går - det har vel kommet noe nytt og spennende garn i stedet. Myk, fin 100% merino, 300 meter/100 gram. 
- Grå Drops Kid-Silk fra Garnstudio. 75% mohair, 25% silke, 200 meter/25 gram.

Dette sammensurium av tråder og fiber i grått og svart ble faktisk et ganske fint, melert garn.
Smart måte å få brukt opp litt lagergarn på - bare fyll på til det blir passe tykt. Lua veier 140 gram.

(Lurer på hva jeg egentlig hadde tenkt å bruke dette til - da jeg kjøpte det for lenge siden...?? Det meste av garnet mitt er kjøpt med mål og mening, men hvilken mål og mening? That's the question...).


Bøttetipset: Når man skal strikke med så mange tråder, blir det lett litt rot. Men alt ordnet seg da jeg la alle nøstene i en liten bøtte. Smart!


Jeg strikket en rullekant først. Jeg liker rullekanter. Ellers alt likt.

Dattera mente at denne fortjente en dusk, men jeg er ikke så sikker på det. Har en flott pelsdusk som passer perfekt, men en klassisk garndusk i friske farger hadde sikkert også gjort susen. Det må modnes litt...


Til Dior-mössan bør man jo stille med matchende Dior-duft - det gjelder å holde glamourfaktoren oppe i vinterkulda. Men - min rikholdige duftsamling til tross - jeg har ingen duft fra Dior. På høy tid å skaffe seg en! Noen gode forslag?

Det er en hals også i oppskriften - en rett tube i samme patentstrikk. Ser deilig og varmt ut - men jeg vil ha litt ull utover skuldrene også, så det ikke blir kalde luftehull langs jakkekraven. Tuber er ikke den aller mest praktiske fasongen, syns jeg. En litt trangere hals, som fortsetter utover skuldrene er det jeg liker best. Den er foreløpig under construction - og kommer forhåpentligvis her på bloggen i overskuelig fremtid.


Å strikke med pinner nr 9 er ikke bra for helsa og anbefales ikke. Skal ikke se bort fra at dette var en medvirkende årsak til betennelse i skuldra. Fysj. Men jeg ble fornøyd med lua!

Ha en riktig så fin dag!

15 kommentarer:

 1. Du får det til du! Jeg vet det er tungt med så tykke pinner, men hva gjør en ikke for å få en Dior. Den ble jo fin da, spes. med rullekant.Se bare på den fornøyde dama. :)
  Jeg er spent på hvordan halsen blir.
  Bøttetrikset ditt var ikke dumt! Jeg har limt sammen, med kraftig limbånd, 4 tennbrikettbokser og har ett nøste i hver boks. Du må bare ikke tro at det var min ide, det er min mann som har mest fantasi her i huset...
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var et lurt triks! Jeg noterer det bak øret!

   Slett
 2. Veldig fin lue, det gjorde seg med rullekant!
  Apropos Pickles; Nå skjønner jeg at patentstrikklua de kom med før jul er inspirert av 60-tallet - jeg har jo ikke opplevd det titallet selv;) Takk for bloggtips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Intet er nytt under solen - det aller meste er repriser og prøvd før! Og det er jo fint det - at vi henter frem det beste fra tidligere tider!

   Slett
 3. Kjempefin lue! Og nydelig garn. PS: J'adore er en fin duft, kanskje spesielt når våren kommer - eller sammen med lua nå på vinteren for å bli minnet på at våren faktisk s k a l komme :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er notert - J'adore må testes neste gang jeg er ute på raid!

   Slett
 4. Så trevligt ( och stort tack ) för att du skrivit så fint och att du stickat mössan! Jisses så många garner det behövs för att få rätt tjocklek! Får man se mössan på dig också???
  Tipsar om din blogg på min blogg!

  SvarSlett
 5. Det ble en veldig fin farge på det melerte garnet ditt :-) Jeg klarer ikke å strikke med tykke pinner jeg (eller hekle for den saks skyld.

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 6. Hei Anne, Superlekker! Kanskje mulig å bestille en hos deg en gang? klem Siv:-)

  SvarSlett
 7. Herlig lue! Passelig retro med flott farge. Å strikke med så tykke pinner kan ta på armene ja, jeg startet på et teppe en gang med slike pinner.... det ligger i en krok.

  SvarSlett
 8. Lekker lue! Jeg mistenker at en dusk, det være seg pels eller poter, hadde jeg nær sagt, altså eller garndusk! vil ta bort et hvert preg av Dior på akkurat denne luen. Flott valg du gjorde i vottealongen, har du bestemt hvilken februarvott ennå? Jeg skal strikke Stripeleik, dvs etter at jeg har strikket den Sandnes/ukebladvotten din og et par puddelvotter fra Jorid i en 50-års gave. Ha fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg strikker også Stripeleik i vottealongen. Har hatt den høyt på strikkelista mi siden jeg så den første gang på Marianne (designeren av votten) sin blogg.

   Jeg har lagt merke til Jorids puddelvotter - de er så fine! Men hva mener du med Sandnes/ukebladvottene mine??

   Slett
  2. Oppskriften har jeg sett i flere Sandnes-hefter, men jeg fant den i et ukeblad for lenge siden (Familien 2007). De vakre røde og hvite vottene med beige "bølger" RØDT prosjekt #5 - selbuvotter...
   Jeg synes de er så fine, så jeg fikk en jente på Nøstet Mitt, Lambertseter til å leke detektiv etter bildet på bloggen. Veldig fornøyd da vi fant det! Sandneshefte 0712 til fjells. Skrev jeg puddelvotter, det er kattevottene jeg skal strikke, jubilanten har to katter :)

   Slett
 9. hei fin lue du har strikket. Er det mulig å spørre om oppskriften til Dior Møssan?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er lenge siden jeg strikket denne lua nå. Vet dessverre ikke hvor oppskriften har blitt av...

   Slett