fredag 24. mai 2013

Et laaaaangtidsprosjekt...

Jeg har en blå benk i hagen.


Du vet, en sånn benk med schwung og tverrgående lekter, sånne som man ofte ser i parker - men de er gjerne grønne, min er blå. Den har stått der lenge nå, det ser ut som den kan trenge et strøk maling i sommer, men det er en helt annen historie.

Barndommens benker så gjerne sånn ut. Dengang fantes de i alle bestemorhager - gjerne litt slitne, med flassende maling og løse lekter hist og pist, særlig i svingene. På bestemors veranda sto det en sånn benk, den var lang og rommet et par meter med tanter og onkler og besteforeldre, kanskje en og annen fetter, som benket seg i sola til en pause med prat og kaffekopp. Det luktet så godt der i solveggen - varmt hus, våronn i hagen og kaffe i skjønn forening. Jeg tror benken var gul, eller kanskje den var falmet grønn - eller kanskje begge deler, lagvis. Malingen flasset, og det var spennende å pirke den av i flak for å se på neste lag. De var slitne, disse benkene, og etter hvert forsvant de fra barndommens hager, til fordel for mer moderne hagemøbler. Men jeg har alltid ønsket meg en sånn benk. Etter hver fikk jeg det også - jeg har skrevet om den her. Det var da bloggen var ganske ny - for over fire år siden. Jeg ville ha et teppe til benken, og i 2009 var jeg halvveis omtrent.


Ting ... Tar ... Tid...


Og vips - etter en seks-syv år - er teppet ferdig!!!


...med puter og det hele til!

I 2008 omtrent ville Dattera lære å hekle bestemorruter, så hun har hjulpet til med en del av lappene. Et eller annet sted underveis må jeg ha gått lei av å lage like lapper, så de er litt forskjellige, og danner et slags mønster.


Det er mitt lengste langtidsprosjekt noensinne - påbegynt lenge før jeg entret bloggeland og Ravelry og alt hva det har medført av inspirasjon og idéer. I dag ville jeg nok valg andre farger og andre løsninger, men  i 2007, eller var det 2006???, ble det sånn. Jeg er i grunnen forundret over at det ble ferdig.


Jeg er mest fornøyd med kanten rundt.


Dette er det største jeg har lagd - ever. Teppet veier snaue 2 kg, 1903 gram for å være helt nøyaktig. Det er heklet med heklenål 3,5 i fire farger Pt5 Sport - rustrød, hvit, lyseblå og bondeblå.

Det er like stort som et vanlig pledd - 200 x 130 cm, og består av 260 lapper (13 x 20), som er heklet sammen med fastmasker på baksiden. På et sånt teppe, som skal brukes på begge sider, må trådene festes godt, det holder ikke å hekle dem inn. Etter en slags kjapp hoderegning kom jeg frem til at jeg hadde festet 1868 tråder. Oj oj. Heldigvis har jeg festet de fleste etter hvert - men rett som det er dukker det opp en løs tråd her og der.

Og dett var dett. Det var godt å få det ferdig!
Fikk forresten garn til overs - kan du gjette hva jeg lagde av det?

God helg!

26 kommentarer:

 1. Imponerende arbeid. Og kjempefint :)

  SvarSlett
 2. Gratulerer med ferdig teppe! Vel blåst!

  Og jeg leter etter en sånn benk i hvitt (enn så lenge bare i hodet mitt. Siden det er pes å komme seg på hagesentere og møbelbutikker.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Min benk VAR hvit, før den ble blå. Det skulle man ikke tro, så som malingen flasser av - hvor ble det hvite av??? Uansett, benk er fint!

   Slett
 3. Tusen takk for koselig innlegg! Fikk frem mange gode minner om en hvit benk hjemme hos oss.:)
  Hvorfor har jeg ikke sett ulike mønstre på sånne tepper før?? Det var jo kjempefint!! Sammen med kanten rundt er det et unikt stk. prosjekt.
  Fin helg til deg!

  SvarSlett
 4. Gratulerer med ferdig teppe. Eit klassisk og flott teppe. Artig kant du hadde rundt teppe. Klem

  SvarSlett
 5. Flott teppe! Godt gjort å fullføre! Håper du får mye sol på benken din i sommer!

  SvarSlett
 6. For en jobb! Jeg skjønner ikke hvordan du har klart å gjøre det ferdig. Ting jeg har liggende for lenge, blir aldri ferdig! Flotte farger på teppet. Nå kunne jeg tenke meg å sittet/ligget på den krakken en sen sommerkveld;)

  SvarSlett
 7. Wow - for en utholdenhet!!! Det blei skikkelig fint, koseleg teppe til ein koseleg benk :)

  SvarSlett
 8. For et fantastisk flott teppe :)Nydelige farger.
  Og for en tålmodighet! Jeg startet på et lignende for flere år siden, men denne uka innså jeg at jeg aldri blir ferdig... Nå har jeg begynt å lage puter av rutene :)

  SvarSlett
 9. Nydelig teppe! Det er en kunst å kunne gjøre ferdig slike store prosjekter, ihvertfall å sy dem sammen. Og kanten rundt var jo kjempefin. Nå kan du sitte på benken og kose deg selv om det er litt kaldt:))

  SvarSlett
 10. Vel blåst! Synes teppet ditt er akkurat passe til benken. Slik kunne det se ut på 50-tallet, nemlig. Husker godt disse benkene, angrer bare på at jeg ikke skaffet meg en av den lokale snekkeren før han gikk bort.
  Så godt det må være "å lande" et slikt stort arbeid som i tillegg ble knallfint.

  Ønsker riktig god helg!

  Klem

  SvarSlett
 11. Kanten rund er bare SÅ DIGG!!!!!! Og blir du lei av teppet kan jeg godt passe på det!!!! Så flott - vær stolt!!!

  SvarSlett
 12. Har 2.3 eller muligens 4-5 halvferdige tepper liggende,
  elsker å strikke/hekle tepper, men det tar tid ;)

  Lekkert og frecht det du har heklet!

  Kos deg og ha en herlige helg ;)
  Klem Vibbedille ;)

  SvarSlett
 13. Ja det var er stor og flott arbeid. Deilig å bli ferdig med slike store arbeider men samtidig er det litt tomt etterpå!!. Ha en flott helg.

  SvarSlett
 14. For en innsats!! Gratulerer. Maken benk her, men den er hvit og får seg nok ikke noe eget teppe ;)

  God helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Men så er det nok ikke så forblåst der du bor som her hos meg, heller... :-)

   Slett
 15. For et flott teppe. Og kanten - den er jo bare helt superlekker.
  For en lettelse det må ha vært å bli ferdig med det. Selv har jeg noe lignende liggene på hytta. Det er det s.k. hytteprosjektet mitt. Men det går langsom kan jeg si - uten å overdrive. Jeg har ambisjoner om å ta tak i det snart igjen. Jeg ble jo litt inspirert nå ;)
  Og hva strikker du av restene da? Jeg tror det blir sokker ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. I alle dager, hvordan greide du å gjette det??? Joda, det ble sokker :-)

   Slett
 16. For et nydelig teppe :) Koselig plass du har laget deg med fin benk og flotte puter :)
  Fine ting tar litt tid. Ønsker deg en fin kveld videre :)

  SvarSlett
 17. Kjempeflott teppe! Ja noen ting tar lengre tid enn annet, men så er det så godt når det blir ferdig! Koselig benk, som jeg også kjenner veldig godt igjen. Besteforeldrene mine hadde en hvit en her hvor jeg nå bor, og vi barnebarna ble stadig stablet oppå den :)Lenge siden jeg har fått lagt igjen hilsen her nå, men har fått lest litt via mobilen - masse flott du har produsert! Likte spesielt godt de fargerike sokkene :)Her går det i våronn, hytte og kranglete knokkelhaug så håndarbeid har blitt bortprioritert. Ha en riktig fin uke!

  SvarSlett
 18. Du godeste! (kraftuttrykk som jeg ser for meg at noen av tantene eller onklene på benken kunne komme med når situasjonen krevde det) Jeg gjentar: Du godeste! Jeg er kjempeimponert. Jeg bøyer meg i støvet for alle som holder ut teppeprosjekter (utover babytepper), og jeg tror ditt tar kaka, både fordi det har strukket seg over så lang tid, og fordi det er et mesterverk å ikke miste motet på montering og trådfesting på lappetepper. Jeg har langt igjen dit!
  Nå håper jeg sommeren blir akkurat passe kjølig, slik at teppet (og sokkene) kommer godt med :)
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Oj oj, det var litt av en kraftsalutt, tusen takk!
   Følte meg egentlig ikke så utholdende med det teppet - lappene var fine å ha med på tur, hadde en egen reisepose, og det fikk jo tida til å gå når man skulle kjøre langt (som passasjer, ikke sjåfør!). Og trådfestingen tok jeg frem når jeg ikke orket/gadd å gjøre noe som krevde at jeg skrudde på hjernen. Og plutselig en dag var det ferdig. Jeg så på det mest som en tidtrøyte, ikke som et prosjekt som skulle bli ferdig. Tror det var lurt, i grunnen. :-)

   Slett
 19. Å herregud, så nydelig! :) :) Sørgelig at jeg ikke greier å hekle!

  SvarSlett