tirsdag 6. april 2010

Secondhand...

Hva er ditt beste loppisfunn i år?
Jeg elsker bruktbutikker og loppemarkeder. Selv om jeg går meg litt vill i begrepene - hva er hva av brukt / second hand / vintage / retro / antikt??? Det spiller forresten ingen rolle for meg - jeg samler ikke for økonomisk vinning, men av ren og skjær lyst. Når jeg kommer hjem med nye/gamle scoop, syns familien alltid det er noe gammelt ræl. Men de venner seg til det etter hvert, og oftest blir de enige med meg i at det faktisk er skatter det er snakk om her :-P


Vinterens beste bruktkjøp var uten tvil en pels fra Fretex, kjøpt på salg (!) til halv pris. Pels er ikke politisk korrekt. Men når bjørnen allerede er skutt, er det bedre med gjenbruk enn å kaste i søpla. Jeg er ingen Fiin Dame, og ville aldri brukt femsifrede beløp på en kåpe. Men for en snau tusenlapp stiller saken seg ganske annerledes. Jeg slang innom Fretex en lørdag midt i den mest sprengkalde perioden i januar, og kom fornøyd ut igjen iført en mørkebrun mink - pent brukt, deilig og varm og akkurat passe på alle måter. Minken altså.

Jeg trengte en hals til minken. I en garnbutikk fant jeg en modell som så fnugglett og fristende ut, strikket i Iris fra Rauma. Jeg hadde hørt mye skryt om dette garnet. Det fantes visst en oppskrift her, men damen i butikken fortalte meg hva hun hadde gjort: To nøster Iris, pinner nr 9. Jeg hadde ikke 9, så jeg brukte 8 i stedet. Bruk dobbelt tråd, legg opp 44 masker, strikk 2 r 2 vr så langt garnet rekker, fell av og sy sammen. Dett var dett. Jeg ble veldig fornøyd med halsen - den er helt kløfri, lett som en fjær og lekkert gråbeige. Iris kommer i nøster a 50 gram og inneholder 74% suri alpakka, 22% ull og 4% nylon - en veldig vellykket kombinasjon. Jeg vil absolutt strikke mer av dette garnet.

Dattera stilte som modell. Hun likte halsen så godt at hun rett og slett måtte få den. Men minken min får hun aldri!

Glem ikke 50 000-lotteriet i innlegget under her!

13 kommentarer:

 1. Sååå enig, er bjørnen skutt, er det like greit;)
  Minken så flott ut og halsen likeså! Disse halsene har vært populære, så jeg skjønner din datter tok den;)
  Nyt dagene og klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Pels er varmt og passer ypperlig i kalde klimaer - og pelsen din var fin. Og er ikke Iris et herlig garn? Jeg er helt frelst på det altså. Har flere nøster liggende som jeg klapper på - ofte. Men først skal jeg strikke sommerting og kun det. For nå er jeg lei både vinter og kulde.

  Ha en fin kveld.

  SvarSlett
 3. Flott gjenbrukt mink!
  Bra den kan holde deg også varm!
  Ha det fint!

  SvarSlett
 4. Gjenbruk er tingen:)
  Jeg liker også å rote rundt i bruktbutikker og finner stadig vekk noe som kan brukes.

  Halsen var skjønn og det garnet må prøves en gang.

  SvarSlett
 5. Så flott! Når jeg tenker meg om så henger det en sånn pels her etter Gubben si bestemor eller kanskje oldemor. Jeg kommer aldri på å bruke den, er liksom ingen kåpedame. Dumt, for det er jo varmt og godt. Halsen var jo liksom prikken over I-en da. Jeg må lage meg ny for jeg mistet yndlingshalsen min sist jeg var på Gjøvik :(

  SvarSlett
 6. Åh den pelsen så deilig ut, en slik kunne jeg trengt også :-) Har aldri vært på hverken loppemarked eller bruktshop, hm det er kanskje på tide...

  SvarSlett
 7. Den pelsen ligner veldig på den jeg har arvet etter Farmor! Helt enig i at når pelsen først er lagd (og det for mange år siden) er det bedre med gjenbruk enn kast. Godt og varmt er det også! Farmors begynner å gå opp i liminga dessverre, 50 år har nok gjor sitt!

  Du er så flink til å bruke mye forskjellig og spennende garn til det du strikker! Det er en inspirasjon til å prøve nye garntyper for oss litt mer treige også! :)

  SvarSlett
 8. Fin fin mink og den misunner jeg deg litt egentlig. Jeg deler ideen om bjørnen som er skutt osv og jammen var fretex en god ide...!

  SvarSlett
 9. Kjenner igjen "loppefeberen" du beskriver ;) Men den har gitt seg litt hos meg i senere tid...

  Takk for fine ord hos meg! Ja, det er forståelig at folk ikke vil involvere seg - og litt trist. Kanskje vi trenger mer varme i samfunnet?

  Ha en god uke, klem!

  SvarSlett
 10. ....hei hallo! etter en liten bloggpause er jeg nå tilbake, og har altfor mye å lese........lurer på om jeg rekker noe husarbeid i dag, kremt!!! Får vel lese videre her.......

  SvarSlett
 11. Haha, nej inte det minsta politiskt korrekt... men du måste vara den charmigaste kvinnan i mink som jag har träffat på. Skrattade gott åt den redan skjutna björnen...

  SvarSlett
 12. Ny fargeutfordring i bloggen min! Har du strikket noe kult i gult?

  SvarSlett
 13. Synes du har gjort et flott funn jeg! Så lenge det er kjøpt brukt er det helt kurant. Bjørnen er som du sier allerede skutt, og kjøpet av denne bruktpelsen bidrar ikke til å fremme etterspørselen. Så kos deg i kåpa di du. Lekker hals også! Det garnet hørtes deilig ut forresten!

  SvarSlett