Aller først: Jeg har skrevet om opphavsretten i høyremargen her, men siden jeg finner gryteklutene til salgs både her og der, minner jeg derfor om følgende:
Oppskriften er kun til privat bruk. Den kan ikke brukes i kommersiell sammenheng (kjøp og salg).
Først litt om garnet: Alt bomullsgarn kan brukes, MEN - det må være 100% bomull, og det må kunne vaskes på 60 grader. Jeg har brukt Gjestal Bomull Sport her (ca 100m/50g), pluss litt rester av div annet. Tidligere har jeg også brukt Gjestal Baby Bomull, Mandarin Petit o.l. Jeg bruker gjerne 2-10 ulike farger. Det spiller ingen rolle – ta hva du har!
Grytekluter skal være faste og tette. Jeg har brukt heklenål 3,5, og heklet stramt. Gå ned i nålstørrelse om du hekler løst.
Litt om selve gryteklutene: Jeg lager alltid doble grytekluter. Man skal ikke brenne seg, det er jo gryteklutens viktigste – og eneste – funksjon! Tidligere lagde jeg to like sider og heklet sammen, men etter hvert som jeg har blitt latere og etterspørselen har økt, lager jeg en enkel bakside uten mønster. Hekle rundt og rundt – i fastmasker, halvstaver eller staver. Jeg gir ingen oppskrift på baksiden – det er bare å hekle rundt og rundt. På Wenches blogg sto nylig en nyttig tabell om å hekle sirkler. Passende diameter er ca 18-20 cm – men det er smak og behag. Det velger du selv.
Trådene hekler jeg inn etter hvert, eller fester til slutt der det blir penest.

Grytekluten på bildet her er heklet med ni ulike farger, den er 19 cm i diameter og baksiden er heklet med staver. Det gikk med 45 gram garn. (Gryteklutene på bildene nederst er heklet uten oppskrift, og stemmer kanskje ikke helt med det som står her).
lm = luftmasker, kjm = kjedemasker, fm = fastmasker, st = staver, m = maske, omg = omgang
Og slik gjorde jeg: Hver omg slutter med 1 kjm og begynner med 1 lm (= høydemasken) – som i helt vanlig hekling.
Bytt farger og lag striper som du vil – se gjerne på bildene. Da hekles kjm som lukker omg med den nye fargen.
Opplegg: 5 lm. Sett i ring med 1 kjm.
1. omg: 8 fm i ringen
2. omg: 2 fm i hver m = 16 m
3. omg: 2 fm i hver tredje m = 21 m. Bytt farge
4. omg: fm – øk 3 m jevnt fordelt = 24 m
5. omg: 2 fm i hver tredje m = 32m. Bytt farge
NB1: Om dette blir for stramt, ruller kantene seg opp. Blir det for løst, blir det bulkete. Det avhenger av garn, heklenål og hvor stramt du hekler. Juster underveis – øk flere eller færre m etter som det passer for deg. Antall masker spiller egentlig ingen rolle – det viktigste er at grytekluten blir noenlunde flat. Er du i tvil, så ta en runde med strykejernet underveis – det gjør susen!

6. omg: Her kommer de mystiske ”spissene”, som så mange har spurt om. Her hekles ingen høydemaske. Hekle 16 musetagger slik: *3 lm, 1 fm i første lm, hopp over 1m, 1 fm* . Gjenta ** ut omg. Bytt farge. Slutt med 1 kjm.
NB2: Om du justerte jfr NB1, får du kanskje flere eller færre musetagger. Men det gjør ingen ting, så lenge grytekluten er noenlunde flat. Antall masker spiller ingen rolle for sluttresultatet.
7. omg: 3 lm (=høydemasker) + 2 st i fm mellom de to første musetaggene, 1 fm øverst på neste tagg. Se på bildene om du lurer. *3 st i fm mellom hver musetagg, 1 fm øverst på neste tagg* . Gjenta ut omg. Bytt farge.
NB3: Det kan bli litt mye st her, og da blir det bulkete. Da kan du f eks ta 2 st innimellom, i stedet for 3. Det gjorde jeg – kun 2 st i hvert 3. mellomrom omtrent. Juster som det passer deg. Det spiller ingen rolle og vil ikke synes nevneverdig på den ferdige grytekluten. (Jeg gjør alltid sånne justeringer, og ingen har klagd enda!)
Det kan altså variere litt hvor mange masker du har etter 7. omg, og nå orker jeg vanligvis ikke telle mer heller. Antallet spiller ingen rolle. Nå passer det fint å ta en liten pause, feste tråder og glatte over med strykejernet. Grytekluten skal være flat!
8. omg: fm uten økning. Hvis det blir stramt, øker du en fm hist og pist.
9. omg: Som 8. omg. Bytt farge.
6.-9. omg utgjør en slags mønsterrapport, som gjentas til grytekluten er passe stor. Øk underveis om det trengs, og juster antall st så det ikke blir bulkete. Lenger utover i grytekluten holder det ofte med 2 st mellom musetaggene. Til sist sitter du igjen med en flat sirkel med diameter ca 18-19 cm. Det er best å avslutte med en eller to omg fm.
Avslutning: Jeg blokker aldri grytekluter. Men jeg stryker dem flate og fine.
Legg forside og bakside mot hverandre, vrange mot vrange. Fest gjerne med knappenåler. Hekle dem sammen. Her er det mange muligheter. Jeg velger oftest en kontrastfarge og hekler sammen med fastmasker – det enkle er ofte det beste.
Alternativt kan du bruke to farger og hekle to masker med hver farge, det gir en fin effekt – og det gjorde jeg her. Hekle over den tråden som ikke brukes.
Eller en picotkant/musetagger – det er samme taggene som i selve grytekluten. Hekle en fastmaske i hver 3. maske omtrent, og en picot/musetagg i mellom.
Eller du kan lage en skjellkant – det ble litt voldsomt for meg. Eller krepsemasker. Eller… Mulighetene er mange!
Hempe: 12 lm, fest i kanten med 1 fm. Snu og hekle fm rundt lm-hempa – tett i tett – tilbake til start. Fest med 1 kjm, klipp av tråden og dra gjennom. Fest trådene og – ferdig!
Jeg har etter beste evne forsøkt å lage en oppskrift uten feil. Finner du likevel noen, eller hvis noe er uklart, er det fint om du gir meg et hint (skriv i kommentarfeltet).
Det er ganske mange som har spurt etter denne oppskriften, mest amerikanere egentlig. Så nå må jeg vel oversette til engelsk. Ser for meg timer med nesa i ordboka og håret til alle kanter. Hvis det blir stille her på bloggen en stund, vet dere hvorfor...
Oppskriften er kun til privat bruk. Det er ikke lov å selge produkter laget etter denne oppskriften. Link til meg, her eller på Ravelry (kommer etter hvert) når du bruker oppskriften.