tirsdag 20. mars 2012

Restevotter med fargeklatter...

Da jeg kjøpte denne boka i fjor høst - - -


- - - bladde jeg igjenom og festet meg ved disse vottene - - -


Syntes først de var morsomme, men da jeg prøvde å strikke en, ble den veldig rar i fasongen og passet i hvert fall ikke til min hånd. Tommelen var kort og bred og satt altfor langt opp på hånda. Ikke var det tommelkile heller. Dessuten var oppskriften veldig uklar. Kort sagt - ikke en oppskrift jeg vil anbefale.

Så da lagde jeg like godt min egen variant - - -


- - - som jeg ble veldig godt fornøyd med.
Lang og god og varm over håndleddet - det er viktig!
Dobbel hele veien, uten lange trådspenn - gir en tykk, varm og stødig vott som holder fasongen.
Tommelkile - gir god passform.
Ikke for vid rundt hånda, som votter med tommelkile har lett for å bli - god passform.
Fine farger - rester og gode minner fra det glade 90-tallet.
Og sist, men ikke minst, jeg fikk brukt opp 100 gram rester fra garnlageret. Jeg er veldig glad i disse fargene, men ikke fullt så begeistret over at det er superwash, derfor har det blitt liggende. Strikket med pinner 3,5.

Og dett var dett.


Som sagt, dette garnet har ligget på lager siden tidlig på 90-tallet. Da ga Sandnes ut dette heftet - - -


Tror det var det første Barn til fjells-heftet. Dette var noe helt nytt - og selv om modellene (plaggene altså) ser litt bomsete ut etter dagens standard, var det mange nye og friske fargekombinasjoner på gamle, gode kjenninger. Fint hefte - derfor har jeg tatt vare på det.


Først strikket jeg denne Fanagenseren til sønnen da han var i tre-fireårsalderen, i litt andre farger, og i Peer Gynt. Han brukte den flittig i flere år.


Så begynte jeg på den bakerste Setesdalskofta her - i mørkeblått med glade fargeinnslag, denne gang i Smart superwash. Det var første gangen jeg strikket med superwash, det hadde sikkert noe med fargeutvalget å gjøre. I mellomtiden ville ikke Sønnen bruke ull mer - han hadde fått smaken på fleece, det var mye lettere og mer behagelig å ha på seg, syntes han. Og mor, hardt rammet av tidsklemma, syntes det var like greit. Ikke hadde jeg tid til å strikke heller, og det var adskillig raskere og mer effektivt å hive fleecegenseren i vaskemaskinen. Og så ble den halvferdige kofta liggende i flere år - uberørt av menneskehender. Inntil jeg rekket den opp og nøstene havnet nederst i en pose nederst i garnlageret, og der lå de til modning i mange år. Inntil jeg grov dem frem fra glemselen og gikk løs på garnlageret nå i 2012. Foreløpig har det blitt til et par siksakvotter (delvis), en Jacques Cousteau-lue og vottene i dette innlegget. Det er faktisk en litt artig utfordring å finne på noe fint og brukbart å lage av gammelt garn. Og det er fortsatt garn igjen. Selbuvotter kanskje?

Ha en riktig fin onsdag!

18 kommentarer:

 1. Den siste seterdalskofta med farger har jeg også strikka. Hadde strikking som valgfag på ungdomskolen. Det var mitt første store prosjekt, så skuffelsen var stor når jakka var ferdig, og jeg følte den var alt for liten.. (læreren som hjalp var av den gamle sorten, og mente jakker skulle passe akkurat, mens jeg helst ville ha store plagg på den tiden..) Ble flott jakke på lillesøster istede. Morsomt å se bildet igjen! Fine votter du har laga, og kjekt å få brukt rester!

  SvarSlett
 2. Dette heftet ligger hjemme hos meg også :-) Så deilig da, Anne - og få brukt opp gammelt garn.

  Jeg likte din variant av vottene bedre. Artig effekt at du hadde byttet stripene litt rundt på de to vottene.

  Ha en fortsatt kreativ uke!

  SvarSlett
 3. Vottemønstrene i den boka er ikkje gode (hastverksarbeid ??). Eg har prøvd å strikke to av dei. Har sett på dette mønsteret som du har prøvd no og synest det ser veldig fint ut. Trasig at det også er for dårleg. Spesielt dumt viss ein ikkje har så mykje strikkeerfaring, då kan ein heilt misse motet. Vottane din blei i alle fall flotte! Det Sandnesheftet har eg også. Hugsar kor fint eg syntest det var då eg kjøpte det!

  SvarSlett
 4. Veldig flotte votter og jeg liker godt fargene du har valgt til stripene. Og hjertert er jo prikken over votten (eller det er vel i´en...)!!

  SvarSlett
 5. Flotte votter i herlige farger !
  Har dette Barn til fjells - heftet selv og har strikket flere av de modellene der :-)
  Ha en fin onsdag :-)

  SvarSlett
 6. Så tøffe og fargerike vottene dine ble.Å tommelen din ser mye bedre ut i fasongen.

  SvarSlett
 7. Morsomt å se hvor fine dine ble, mye finere enn originalen:-) Du er jammen flink som klarer å spise av lageret..!

  SvarSlett
 8. Vottene dine ble MYE finere enn originalen. :)

  Jeg har nettop lånt denne boka på biblioteket, og da vet jeg at jeg ikke trenger å begynne på disse vottene i allefall. Så takk for tipset. :)

  Ønsker deg en god dag. :)

  SvarSlett
 9. Takk for tipset! Jeg har denne boken selv:) Det er sprøtt hvor lenge garn kan ligge å gjemme seg bort, for så plutselig å komme til overflaten igjen. Det er litt gøy:)

  SvarSlett
 10. Anita Torbjørnsen21. mars 2012 kl. 10:59

  Så fine votter du har laget! Jeg er helt enig i at votter må være gode på hånda, men du viser jo at de kan være vakre samtidig. Tusen takk for en flott blogg som er til stor inspirasjon. Jeg har min egen vri på mange av dine modeller.

  SvarSlett
 11. Vottene dine er jo supre. Jeg blir skikkelig sint jeg, når jeg har kjøpt en dyr bok og så er mønstrene så dårlig gjennomtenkt. Det har skjedd meg flere ganger og nå kjøper jeg sjeldent mønsterbøker.

  Men når man får såpass god inspirasjon som det du har fått her så er det "aldri så galt at det ikke er godt for noe"

  Jeg har flere hefter med mønster fra 90 årene liggende jeg også. Dro de med meg fra Norge da jeg flyttet til Skottland. For jeg syns de er herlige.

  SvarSlett
 12. Hei, Anne!
  Nå har jeg kost meg lenge inne på bloggen din, og spesielt etiketten votter!
  Det var skikkelig kos, for du har så mange og så varierte vottepar som er vist fram. Og jeg er enig med deg i at "Deep in the forest mittens" er en salighetsting! De aller, aller vakreste! Åhhh!

  SvarSlett
 13. Flotte votter du har laget! Pussig plassering av tommel på vottene i boka, må jeg si.

  SvarSlett
 14. Du verden så flotte votter. Disse likte jeg kjempegodt! Så flink du er.
  Morsomt med årgangsgarn, det ligger på vent, og en dag så kommer det virkelif til sin rett...

  SvarSlett
 15. Så flotte de ble.
  Klem Tone

  SvarSlett
 16. Vottene dine ble fargerike og flotte. Smart at du lagde en ny tommel, for den opprinnelige ser jo håpløs ut !

  SvarSlett
 17. Hei på deg.
  Jeg har strikket en del modeller fra samme hefte. Men jeg hadde nok en halvferdig genser med mange farger liggende akkurat som du. Tidsklemma mm gjorde vel sitt. Også var det mange tråder og feste. Det er jeg litt allergisk mot :) Jeg brukte ikke superwash så jeg har tovet bolen til sitteunderlag. Det funket bra.
  Du må passe godt på Tinka nå som isen er dårlig. Kjempeskummelt om hun går igjennom så langt ute at du ikke får hjulpet henne. Ikke alltid de greier å komme seg opp igjen......
  Ha en nydelig seinvinter-tidligvårdag. Allerede 8 grader her. Og sol. I går var det 18 grader store deler av dagen. På med flåttmiddel :)

  SvarSlett