søndag 11. september 2011

11. september-plassen...

What to see når du er i New York? Ja, den lista kan bli lang - byen er jo stinn av severdigheter. De ulike reiseguidene er ikke helt enige om hva som skal med på Top 10-lista - og interessene er jo så forskjellige også. Noen vil bare shoppe, andre er historisk interessert, noen vil fordype seg i kunst og kultur, noen vil jogge i Central Park, mens atter andre vil besøke sjømannskirken. De fleste vil vel litt av hvert. Mulighetene er uendelige.

Vi ville se Ground Zero. I dag er det ti år siden World Trade Center ble forvandlet til et stort hull i bakken - eller to hull ble det vel, men vi fikk ikke sett det, for hele området var dekket bak et høyt, langt og tett gjerde da vi var der sist søndag. Alt vi så, var anleggsmaskiner og heisekraner som stakk opp over kanten - og ti tusen turister, oss selv inkludert. Pluss ganske mange med plakater og roperter og sterke meninger om hva som burde gjøres med området. I det hele tatt et salig kaos, og - som nesten overalt i New York - et utrolig høyt støynivå. Likevel - man kunne ikke unngå å bli berørt. Det var en veldig spesiell opplevelse.

Teksten på gjerdet er "One WTC (World Trade Center) takes its place in the NYC skyline"
og "9/11 Memorial and Museum Visitor's Center". Bak gjerdet er Ground Zero -
du kan skimte kranene og byggearbeidene. (Dobbeltklikk på bildene for å se bedre).

Amerikanerne var veldig opptatt av 10-årsmarkeringen, og trappet opp sikkerheten i uka før 11. september, spesielt på flyplassene. Vi så flere innslag om dette på nyhetene. Jeg har et avslappet forhold til å fly, i hvert fall når hele familien sitter samlet på samme fly, men jeg ble litt urolig etter disse TV-innslagene, og pustet lettet ut da flyturen hjem var over.

Nøyaktig hva som skulle gjøres med Ground Zero, har vært et mye omstridt tema i New York. Det vil sikkert bli mange artikler og innslag om dette i pressen i dag. Jeg leste blant annet en bra og informativ artikkel i Dagens Næringslivs fredagsmagasin D2, med bilder av alt vi ikke fikk sett bak gjerdene. Norske Snøhetta har tegnet en paviljong til det som skal kalles National September 11 Memorial and Museum. Du kan lese mer om prosjektet deres her - det er ganske imponerende. Her kan du også se skisser over området og hvordan det skal bli etter hvert.

På gjerdet var bilder av fremdriften - her det nye One World Trade Center, som er under arbeid og vil stå ferdig i 2014.

I dag - på dagen ti år etter terrorangrepene - åpnes den 32 mål store minnesparken, med to kvadratiske basseng som minnesmerker etter de to tårnene og en park med 415 eiketrær. Det er det første delprosjektet. De neste to årene kan parken visstnok kun besøkes etter avtale. Etter hvert vil det komme diverse skyskrapere, en togstasjon, et museum og 50 000 kvadratmeter med butikker og kontorer - på en utrolig verdifull tomt midt i smørøyet av New York.

One World Trade Center under construction - vil etter hvert bli USAs høyeste bygning.

Over kanten på gjerdet kunne vi skimte det som etter hvert skal bli det nye One World Trade Center, tårn nummer en. I alt vil det bli fire tårn etter hvert, så vidt jeg har forstått, og Manhattan vil få en ny skyline. Dette tårnet vil bli USAs høyeste bygning når det står ferdig i 2014 - 122 meter høyere enn det opprinnelige Tårn 1. 540 meter høyt vil det bli totalt - eller 1776 fot, som representerer årstallet for USAs uavhengighet.

I følge teksten på gjerdet vil 9/11 Memorial åpne for offentligheten 12. september.

Det var rart å være der.
Ønsker dere alle en fin søndag. Husk å stemme!

1 kommentar:

  1. Var i New York for noen år siden, besøkte også Ground Zero. Kjente på mye av det samme som deg, og mye av det samme kom frem da jeg ruslet i området rundt regjeringskvartalet og domkirken rett etter 22.juli.
    New York er en helt fantastisk by som jeg veldig gjerne vil tilbake til :)
    God søndag til deg!

    SvarSlett