onsdag 6. oktober 2010

Kule kuler / Grisen...

Arne og Carlos har gitt ut bok: 55 julekuler. Boka kom 1. oktober, og skal allerede nå trykkes opp i nytt opplag. Jeg leste først om boka hos Pinneguri, og skjønte at dette var noe jeg ikke kunne leve foruten. På nettsiden til Arne og Carlos kan du lese mer og se den lille videosnutten med disse to snurrige skruene – med julekuler, dukkehus, høns og hage i skjønn forening.  Det vil nok bli strikket mange av disse kulene rundt omkring i de tusen julehjem, tenker jeg. Og julekuler designet Arne og Carlos er solgt for 800 kr stk (!!!) i Tokyo, Paris, New York, London og Hong Kong – imponerandes! Så du blir ikke alene, om du faller for disse. Personlig syns jeg strikka julekuler er sånn passelig kitsch – men jeg liker kitsch, jeg. Kitsch er gøy, og gøy må det være!

Det er kanskje litt krampaktig tidlig å begynne med julepynten allerede nå, men jeg snublet over boka i bokhandelen her forleden og måtte bare prøve. Dette er kule nr 43 – ”Julegris”, strikket i det nærmeste røde og hvite garnet jeg fant, nemlig Abuelita 3-tråds merino fra Pickles, på pinner 2,75. Garnet egner seg utmerket til julekuler.


Jeg var ikke helt fornøyd med hempene til Arne og Carlos, en enkel luftmaskerekke, så jeg lagde min egen versjon - et julete bånd fra Husfliden, tredd gjennom hele kula og forankret i bunnen av kula med en julete knapp. Syns det ble fint, jeg.
Dette blir en julegave til en spesiell person. Vedkommende leser nok ikke her på bloggen, men kanskje noen i vedkommendes familie gjør det – så Hysj, hemmelig! Og dermed er jeg vel kanskje ferdig med oktobers bidrag i Julegavealongen allerede da… Greit med alt som er unnagjort! Og det var så gøy å strikke julekuler at det blir nok flere. Slekt og venner er herved advart.
Og hvem vet – kanskje dette blir kultobjekter om noen år? Kanskje dette blir julepynten våre barn og barnebarn sloss om på loppemarkedene om en generasjon eller to? For sikkerhets skyld – løp og kjøp!
Grisen står i sin grisebing
og tenker dypsindig på viktige ting.
Undres om fleskeprisen
går opp eller ned? - tenker grisen
                                                      Inger Hagerup

(Jeg har ikke noe juletre tilgjengelig for øyeblikket, så for å få tatt actionbilder, måtte vi ut i skogen i pøsregnet. Det gikk greit, selv om det ble dogg på linsa og litt uskarpt hist og pist. Men den lille Ixus-en tåler vann. Det gjorde julekula også, selv om det ikke er et must for julekuler. Men det var ikke mye som minte om jul i skogen på en dag som denne - bare vått, vått, vått, gule blader og tåke. Og heldigvis - noen grønne graner også!)

21 kommentarer:

 1. Jeg syns jeg leser om disse julekulene hvor jeg enn beveger meg på netter. Til 800 kr.? Jeg får litt fnatt jeg da altså og kommer vel til å nekte og så mye som titte i boken fordi det er så utrolig TEIT. :) Skjønt, jeg er jo litt enig i at litt dill er bra. Den ble jo skikkelig fin den julekulen din også egentlig. Jeg mottar julekataloger i posten nesten hver dag nå og de har alt begynt med juleting i butikkene her. Jeg får fnatt av det også jeg da.

  Nå skal jeg fnatte meg til sengs. Det ble ikke mye søvn sist natt, det regnet sånne enorme mengder at jeg var sikker på at det kom til å bli oversvømmelse igjen, men det ble det ikke alikevel. De har vel staket opp avløpsgreia omsider. Sov godt.

  SvarSlett
 2. Haha, jeg syns det er FANTASTISK at de får noen til å betale så mye for en kule jeg - da har de sannelig fortjent hver krone! Men - folk må jo være lettere sprø som betaler så mye... Men det var gøy å strikke i alle fall ;-P

  SvarSlett
 3. så utrolig stilig.. sto og hold denne boken i hånden for en uke siden, men ble ikke kjøp på meg.. Moror å se kulen din.. kult

  SvarSlett
 4. Denne har jeg vist om en stund nå.....men jeg er ikke så veldig glad i slike kuler selv.....men jeg må jo kjøpe inn til butikken, da. Boka, og så er det en pakke som inneholder utstyr til flere kuler. Må nok ta inn det nå, selv om jeg håper det er lenge til jul, enda!
  Skjerfet til datteren var flott og enkelt. Morsomt at du nevner PUNO, for jeg strikket nemlig en liten remse på jobben i akurat PUNO, inspirert av alle skjerfene man kan få kjøpt i butikkene nå....Så nå ligger det som inspirasjon i utstillingsvinduet på jobben.

  SvarSlett
 5. Jeg er med Ruth over her, disse julekulene er tydeligvis høstens snakkis blant norske (nett)strikkere! Jeg bladde i boken forleden og må jo si meg enig i at den har mye sjarm. Men jeg er usikker på om den står på innkjøpslisten. Grisekulen var veldig søt da og din båndfestingsmetode noteres bak øret i tilfelle jeg faktisk anskaffer boken :)

  SvarSlett
 6. Hei!! Du var først gitt!! Jeg stod med boka i hånden igår og vurderte fram og tilbake..... Endte med å legge den fra meg. Det så ganske morsomt ut!! Din kule ble kjempefin!! Var det klønete å strikke?? Det er faktisk en veldig god ide!! Så nå er det bare å strikke, og så kan du selge dem for 500,- pr stk!! Hilsen AnneKari:-)

  SvarSlett
 7. Den røde grisen var jo kjempesøt!! Ble bra med det opphenget du laga også...men hva er det inni?

  SvarSlett
 8. Jeg så omtalen av boken for en stund siden og tenkte kjapt at "nei denne trenger jeg ikke"... Men så fikk jeg se kulene, og alle de variantene som er strikket allerede, og nå kommer nok jeg også til å strikke noen kuler er jeg redd... Bestiller boken i dag jeg.... Kjempesøt kule du har strikket.

  SvarSlett
 9. Dette var en flott julekule. Flott grisemønster:)

  SvarSlett
 10. Må si den boka frister mer og mer, men klarer liksom ikke å bestemme meg for om jeg virkelig kommer til å strikke sånne kuler.

  Din ble skikkelig fin og det må jo være artig å pynte med hjemmelagde kuler til jul? tenke, tenke...

  Aporopos innlegget under, så holder jeg på med en lue i Abuelita tykk merino, og enig i at det er utrolig mykt og fint garn. Supert til luer også. Blir nok flere under juletreet i år (som i fjor). :)

  SvarSlett
 11. He, he, ja du skal sjå dette vert tiårets juletrend. Fin gris

  SvarSlett
 12. Herlig julekule, du er en ener i strikking :O)
  Klem, Anne:)

  SvarSlett
 13. Kula di blei så fin og rund (som grisen sjøl), hva stappa du inni? Og hva slags knapp er det som ikke har hull? Er det en hempe på baksiden? Spørsmålene står i kø her.
  Appropos boka, jeg tar med et par eksempler til USA, jeg, de kommer til å bli kjempefine presanger til folk over there ;)

  SvarSlett
 14. Da har jeg bestilt boka. Lett påvirkelig når det gjelder strikkemoro så nå blir det julegris på meg også! :)

  SvarSlett
 15. Julekula ble fin den! Imidlertid er jeg usikker på om denne havner i håndarbeidskurven min - men med den kuleprisen så kanskje jeg skulle ha satt i gang produksjon?

  Kos deg i helga:-)

  SvarSlett
 16. Jeg klarte ikke la være!! Boka er i hus....Nå blir det julekule, knote, strikking i helgen...... Annekari:-)

  SvarSlett
 17. Kjempekul grisekule - og jeg tror ikke jeg kommer utenom å både kjøpe boken og strikke noen kuler jeg også.

  SvarSlett
 18. Med fare for at du nå får dobbelt med kommentar her, jeg har skikkelig problemer i dag.... Den kulen ble lekker!! Hm jeg har veldig lyst på den boken nå.Vet du, det er farlig å gå inn her - jeg lar meg friste alt for ofte :-) Nyt solen og resten av søndagen!

  SvarSlett
 19. Sånne må du lære meg å lage! er det vanskelig? Eller kan du vise skrive det på en mail???

  SvarSlett
 20. Grisefin kule! ;)

  Boken alle elsker å hate...? Trodde alle likte den jeg, og at det er bare jeg som ikke ønsker meg den... Jaja.

  Godt å høre at du er fornøyd med strikketøyposen! Uglene er ferdig klippet, så det varer ikke lenge før det dukker opp en uglepose eller to ;)

  SvarSlett
 21. Herlig, og liker godt løsningen din med hempen ! Tror jeg må ha den boka ja... :)

  SvarSlett