fredag 5. mars 2010

MØLL...!!

Hjelp, jeg har visst fått møll i huset. Og jeg som har så mye ull!
Heldigvis ser det ut til at de bare har jafset i seg et par ulltrøyer fra forrige årtusen, som lå bortest i klesskapet - foreløpig. Men kanskje de bare har begynt i den ene enden, for så å arbeide seg systematisk bortover via nyere ulltrøyer, gjennom stillongser og ullsokker, til jakker og gensere og diverse annet? Men ullgarnet mitt får de aldri!!!

Nå ligger ulltrøyene i fryseren, sammen med brød og kjøttdeig, mens jeg pønsker ut neste trekk.

NOEN SOM HAR NOEN LURE TIPS MOT MØLL???????????????

(Jeg håper ingen svarer at jeg blir nødt til å vaske huset fra topp  til tå. Det hadde i tilfelle vært en dårlig start på helgen... :-S  )

Jeg kan ikke så mye om møll, jeg har faktisk aldri truffet noen av arten, så jeg slo det opp i Wikipedia. Ikke mindre enn 55 slags møll var ramset opp der. Jeg klikket vilkårlig videre på "Ekte møll" - som igjen hadde ca en million underarter. Skummelt!

19 kommentarer:

 1. Huff, møll høyres verkeleg kjedeleg ut. Eg har ikkje så god greie på sånne dyr, men mamma seier at dei brukte kamfer i "gamle"dagar. Einaste minuset med det er jo at lukta set seg i kleda, så eg veit ikkje kva som er best eller verst. Finst det ikkje noko som heiter møllkuler også?

  Håpar du får vekk udyra, uansett.

  SvarSlett
 2. Huff da - det eneste jeg også har hørt om er møllkuler og det tror jeg kanskje du får kjøpt på apoteket?
  Du må passe på de rosa vottene i innlegget under så ikke møllen tar dem for de var bare helt nydelig.
  Lykke til i skadedyrbekjempelse - forresten kan du ikke ringe Rentokil eller noe lignende - de har sikkert råd

  SvarSlett
 3. Aj! Og det verste er at man kan ikke putte unna sakene i plast heller, de kommer gjennom alt. För var det gråpapirposer som gjaldt, og det er visst bedre enn plast, siden dyrene ikke kommer gjennom papiret. Lufting/frysing og rengjöring er nok det som hjelper best, og så får man forebygge med den moderne versjonen av möllkuler - eteriske oljer (rödcederolja). Länk her: http://www.rodceder.se/ Tvitvi!

  SvarSlett
 4. Møll er noe herk. Lykke til med mølljakta!

  SvarSlett
 5. Møllkuler finnes ennå, men jeg synes ikke de lukter noe godt.
  Ellers vet jeg faktisk ikke om andre råd.
  Ha en fin helg. Klem :O)

  SvarSlett
 6. Shitt! Vi hadde tilløp til det samme og fikk tak i en sprayflaske hos Pelias (skadedyrbekjempelse) Den virket, tar også maur og en del annet. Jeg fant den ikke i farta, men skal ta en titt rundt her og legger igjen kommentar om jeg finner den. Hvis ikke, anbefaler jeg deg å snakke med fagfolk på skadedyr.

  SvarSlett
 7. Mitt bästa tips: http://www.rodceder.se/

  SvarSlett
 8. Hei.
  Har smuglest bloggen din en stund nå, men nå MÅ jeg kommentere. Møll liker ikke lavendel. Så å legge lavendelposer i skap/skuffer hvor du oppbevarer ull (også garn) kan være lurt. Det kan også være lurt å merke seg at det ikke er møllen som spiser ull, men at det er eggene som hunmøllen legger igjen. Det er derfor ting bør fryses om man vet man har hatt møll i skapet f.eks. Om man ikke ser møllen fysisk kan eggene ligge igjen.

  Ellers kan jeg legge til at det ikke alltid skyldes møll at man får "møllspiste" klær. Det finnes en type bille som kalles pelsbille/majorstuabillen som også lever av organisk materiale deriblant ull. Hullene kan ligne på de samme som man får av møll. huff. prøver ikke å skremme deg her altså, men det kan være greit å vite. Det beste tipset mot disse billene er å støvsuge masse, visstnok. De eeelsker støv.

  Men altså. Lavendelposer i skuffer og skap. Ull som skal pakkes vekk, anbefaler jeg å legge i lufttette poser (ziplock-poser f.eks fås billig på rema 1000) og gjerne legge lavendelposer i nærheten av disse lufttette posene.

  Håper det var til hjelp :)

  SvarSlett
 9. Her er det folkehelseinstituttet skriver om klesmøll. Mye nyttig fakta her:
  http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=233&trg=MainLeft_5568&MainArea_5661=5568:0:15,1896:1:0:0:::0:0&MainLeft_5568=5544:28560::1:5570:5:::0:0

  (Litt lang lenkeadresse, men du kommer frem)

  SvarSlett
 10. Så kjedelig med møll. Håper du blir kvitt problemet! Har ikke flere råd enn de du har fått her, tenkte også på lavendel - men har selv ikke prøvd det. Jeg har forresten plantet lavendel i hagen og tenkte å tørke noe til senere bruk.

  Ha en god helg, og lykke til med skadedyrbekjempningen! Klem

  SvarSlett
 11. Med alle disse rådene, får jeg håpe det løser deg!
  Hm. Må kanskje gå til innkjøp av lavendel.

  Ha en flott helg (møllfritt?)!

  SvarSlett
 12. Huff da. Dette kan jeg ingenting om, men jeg tror nok jeg hadde ringt Pelias, de er gode på skadedyr. Og så hadde jeg hivd ut brødet og kjøttdeigen og puttet garnlageret mitt i frysen - der er de stakkars nøstene trygge. Håper det ordner seg uten alt for masse jobb!

  SvarSlett
 13. Ajaj!
  Møll er min store frykt!
  Vi hadde møll i huset i fjor som spiste afghanske tepper verdt en formue - i alle fall en jordomseling for hele husstanden!
  Ille!
  Skaden var begrenset til ett loftsrom og kulde og grundig vask var løsningen + å kvitte seg med alle de vakre teppene. Moralen var at tepper er til for å brukes på stua, ikke gjemmes vekk til barna er større!


  Flotte ting du lager - kommer gjerne igjen!

  SvarSlett
 14. Møll! Da hadde jeg fått panikk altså. Men lavendel funker og jeg innbiller meg at min mor brukte avispapir mellom klærne. Hvorfor det skal hjelpe vet jeg sannelig ikke.

  Jeg kjøpte noen sånne pappgreier i en butikk som skal virke mot møll.(Nesten som sånne "trær" som henger i biler, du vet) De lukter ikke mye og møllen har i hvertfall holdt seg unna.

  God mølljakt.

  SvarSlett
 15. Huff og huff!
  Har nok ingen bedre råd enn de du allerede har fått, men regner med du blir kvitt dem etter hvert.
  Hadde for mange år siden invasjon av ekle biller i kjøkkenskapene, tok i desperasjon kontakt med skadedyreksperter, kjøpte en rådyr sprayflaske med noe greier - og ble kvitt dem etter 2-3 sprayinger! Tror jeg har den flaska enda, og den skal få stå i fred - sånn i tilfelle!
  Husk bare på at det er egg igjen om mølla forsvinner - så fortsett bekjempelsen noen uker...
  God helg, og lykke til :)

  SvarSlett
 16. Møllkuler/naftalin er det eneste som hjelper om angrepet er kraftig. For å forebygge kan en bruke lavendel mellom tøyet. Jeg synes ikke møllkulene lukter ille, lukter bestemor ;)

  SvarSlett
 17. Møll??!! ÆÆÆÆH! Min store skrekk! Håper du får gode tips.

  SvarSlett
 18. Så kjedelig .. :o(

  Håper du får bukt med dette. Har aldri opplevd dette selv - men har bestandig liggende et lite såpestykke inni skapene .. det har jeg med meg fra foreldre og besteforeldre .. hvorfor det vet jeg ikke .. må sjekkes opp ..

  Ha en fin søndag .. lykke til!

  SvarSlett
 19. Pass på bunaden, hvis du har!! Det er vel det værste møllen kan ta!? Jeg har sett møllspiste ting, og det forvittrer på en måte.... Møllkuler?? Lykke til!! AnneK:-)

  SvarSlett